UUSIMMAT TIEDOT: Koronavirus (COVID-19) tässä

LÖYTÖRETKIEN

SAARET

Kanariansaaret olivat keskeisen tärkeitä Kristoffer Kolumbuksen matkalla kohti Uutta maailmaa. Ne olivat Euroopan viimeinen satama, jossa karavellit nostivat ankkurin, ja tankkauspaikka kaikissa merkityksissä. Saarten luonnonrikkauksien, juomaveden laadun ja asukkaiden ystävällisyyden vuoksi retkikunta asettui saarille useiksi viikoiksi keräämään voimia pitkälle meren ylitykselle.

Vieraillessasi Kanariansaarilla voit tuntea sen elvyttävän voiman ja ymmärrät, miksi Kristoffer Kolumbus valitse saaret muonituspaikaksi historian tärkeimmälle matkalle.

/

Kohti Uutta maailmaa

3. elokuuta 1492 karavellit Santa María, La Pinta ja La Niña lähtivät Palos de la Fronterasta, päämääränään Kanariansaaret, viimeinen satama ennen lähtöä etsimään vaihtoehtoista reittiä Intiaan.

Ne saapuivat saarille 9. elokuuta, missä laivat kunnostettiin ja värvättiin kanarialaisia merimiehiä, jotka olivat tunnettuja taidoistaan ja meren tuntemuksestaan. Lopulta 6. syyskuuta Kristoffer Kolumbuksen retkikunta lähti päämääränään Aasian itärannikko. Tuona päivänä kukaan ei voinut aavistaa, mitä oli tapahtumaisillaan. Usean viikon matkan jälkeen jännitys alkoi kasvaa miehistön keskuudessa, ja oli jopa joitakin kapinayrityksiä.

12. lokakuuta 1492, 36 päivän matkan jälkeen, merimies Rodrigo de Triana huusi La Pintan mastosta toivotun "Maata näkyvissä". Kristoffer Kolumbus oli muuttanut historian kulun.

/

Kanariansaarten vaikutus Amerikassa

Kaksi seikkaa teki Kanariansaarista pakollisen kauttakulkualueen reitillä Uuteen maailmaan: sijainti pasaatituulten virtausten keskellä ja Euroopan viimeisenä linnakkeena lännessä. Siitä alkaen, kun Kolumbus havaitsi nämä seikat, Kanariansaarten ja Amerikan historiat ovat olleet tiiviisti sidoksissa toisiinsa.

Ensimmäiset sokeriruo'on ja banaanipuun siemenet lähtivät Amerikkaan Kanariansaarilta. Samoin kävi sian, vuohen, koiran ja lampaan osalta, jotka levisivät pian myös Antilleille. Amerikkalainen peruna sitä vastoin tuli Kanariansaarten kautta, minne se sopeutui nopeasti, ennen kulkeutumista koko Eurooppaan.

Monet kanarialaiset myös osallistuivat merimatkoille, joiden tuloksena perustettiin kaupunkeja, kuten Buenos Aires vuonna 1535 ja muita, kuten Santa Marta, Caracas, Montevideo ja Havanna, joissa heidän vaikutuksensa on näkyvä yhä nykyään.

Kolumbuksen talo (Casa de Colón)

Gran Canaria

Tämän rakennuksen paikalla oli ennen sen kuvernöörin talo, jolta Kristoffer Kolumbus pyysi apua La Pintan matkalla manner-Espanjasta kärsimien vaurioiden korjaamiseen. Rakennuksessa on säilynyt alkuperäisiä osia 1500-luvulta, ja sitä pidetään historiallisesti hyvin arvokkaana. Heti astuttuasi sisään tunnet olevasi kuin löytöretkien ajalla ja edetessäsi näet opettavaisella tavalla, mitä kaikkea tapahtui ensimmäisellä matkalla Amerikkaan ja kuinka Kanariansaaret vaikuttivat siihen. Katso >

La Gomera

La Gomeran Kolumbuksen talossa (Casa Colón) voi hyvin huomata, miksi tuo genovalainen merimies oli ihastunut tähän saareen. Runsas arkeologinen ja historiallinen aineisto johdattaa sinut matkalle tuon aikakauden La Gomeraan ja näyttää sen ratkaisevan osan, joka sen asukkailla oli löytöretkellä. Museo on rakennettu kauniiseen isoon taloon, joka edustaa 1600-luvun kanarialaista arkkitehtuuria, joka on kunnostettu säilyttäen alkuperäinen rakenne mahdollisimman hyvin ja joka toimii poikkeuksellisena kehyksenä tutustumiseen kaikkiin löytöretken salaisuuksiin. Katso >

/

Kierros löytöretkellä

La Gomera

Sanotaan, että Kristoffer Kolumbus ihastui La Gomeran saareen ensi kerralla sille astuessaan. On myös tarina, jonka mukaan San Sebastiánin kaupungissa tapahtui suuri rakkaustarina Kolumbuksen ja saaren valtiattaren, Beatriz de Boadillan, välillä. Tämän reitin täytyy alkaa Kreivin tornista (Torre del Conde), jossa saarelaiset sanoivat rakastavaisten tavanneen salaa. Nykyään se on eräs suosituimmista muistomerkeistä. Sen sisätiloissa on kiinnostava karttanäyttely. Muutaman metrin päässä siitä on vesivaraston talo (Casa de la Aguada), saaren valtiaiden ensimmäinen asumus. Kerrotaan, että Kolumbus otti sen kaivosta veden ensimmäiselle matkalleen. Tämä lyhyt reitti päättyy hyvin lähelle sitä,Neitsyt Marian taivaaseenottamisen kirkkoon (iglesia de la Asunción), jossa Kolumbus perimätiedon mukaan rukoili menestystä matkalleen.