Vallebrón

Tutustu upeisiin vuoristomaisemiin ja vanhoihin kirkkoihin
Tämä Vallebrónin luonnonpolun ensimmäinen osuus kulkee pohjoisella Fuerteventuralla läheltä Tindayan vuorta. Vuorella on suuri symbolinen merkitys, sillä se oli pyhä saaren alkuperäisasukkaille. Täältä kuljemme Enmedio-vuorelle, jolla tutustumme ainutlaatuisiin maanviljelytapoihin, ja sitten kierrämme Muda-vuoren. Polun viimeinen osuus kulkee La Matillan kautta suurelle tasangolle ja Tefian kaupunkiin, jossa sijaitsee 1714 rakennettu Ermita de San Agustín -kirkko.
Kauniita laaksomaisemia, petolintuja ja kanariantyräkkejä
Vallebrónin 16 kilometrin mittainen U-kirjaimen muotoinen reitti kulkee laakson läpi, ja sen varrelta löytyy kaksi kasviesiintymää, joilla kasvaa enimmäkseen kanariantyräkkiä sekä kolmea erilaista pensaikkolajia: pensasrisuvalvatti(Asteraceae), kanarianlaventeli (mato) ja helmihuiskapapu (parkinsonia). Myös alueen linnusto on mielenkiintoinen, sillä siellä elää esimerkiksi kotoperäisiä pikkukorppikotkia sekä niin ikään kotoperäisiä mustapäätaskuja. Tähän erittäin vaativaan viiden tunnin mittaiseen reittiin kuuluu polkuja ja teitä, ja se kulkee La Olivan ja Puerto del Rosarion kuntien kautta. Pukeuduthan asianmukaisiin vaatteisiin ja jalkineisiin ja ota mukaan aurinkosuoja sekä riittävästi ruokaa ja juomaa.
Length
15,7 km
Public transport
Localidad
La Oliva - Puerto del Rosario
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Vallebrón
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Nuestra Señora de la Candelaria, Tindaya

Reitti alkaa Tindayan kappelilta, jossa palvotaan Virgen de Candelarian neitsyttä. Tämä vaatimaton kappeli rakennettiin 1700-luvulla. Siinä on yksi suorakulmion muotoinen keskikäytävä (laiva), jonka suojana on kolmisivuinen tiilikatto. Kappelin julkisivua koristaa myllynkivestä valmistettu kellotorni, joka luo vastakohdan valkoiselle julkisivulle.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Tindayan näköalatorni

Reitti kulkee Tabaibasin vuoren ohi Vallebrónin kukkulan huipulle, josta aukeaa hyvä näkymä Tindayan vuorelle. Tämän 400 metrin korkuisen trakyyttivuoren huippu kohoaa ylväänä Esquinzon tasangolla. Saaren alkuperäiset asukkaat, majot, pitivät vuorta pyhänä paikkana. Huipulla on jalan muotoisia kalliopiirroksia, joita on täällä eniten Kanariansaarilla.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Kastelukuopat ja kivimuurit

Reitin laskeutuessa alas laaksoon ympärillä näkyy kastelukuoppia, joita käytettiin Fuerteventuran perinteisessä maanviljelyssä. Ne ovat maamuurien ympäröimiä pengermiä, joihin notkon vesi ohjattiin kourujen kautta. Kastelukuoppa täyttyi kokonaan vedellä, ja kun vesi ei enää imeytynyt maahan, se juoksutettiin seuraavaan kastelukuoppaan. Kivimuureja näkyy laakson rinteillä uoman suuntaisesti. Ne pidättävät maa-aineksen ja veden muodostaen näin alueita, joilla maanviljelyä voidaan harjoittaa ilman keinokastelua. Samalla ne auttavat torjumaan eroosiota.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Vallebrón

Tämä laakson talorykelmä lepää Enmedion vuoren juurella. Vuori jakaa jokilaakson yläosan kahteen osaan. Kastelukuoppien ympäröimät talot muodostavat pienen asutuksen palmujen keskellä. Ne sulautuvat täydellisesti luonnonympäristöön hyödyntäen samalla nerokkaasti hedelmällistä maaperää.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Nateros

Ylämäen alussa reitti kulkee perinteisten asumusten ohi notkon kastelumaille, joita reunustavat muutamat hedelmäpuut. Kyse on kastelupesistä (natero), joka on toinen nerokas keino valuvan veden ja lietteen keräämiseen. Nateroja on vuoren rinteillä pieninä syvänteinä pesien muodossa (”natero" tulee espanjankielen sanasta ”nata”, joka tarkoittaa pesää). Kivimuurit pysäyttävät veden, jolloin muta kasautuu muodostaen lopulta pieniä kastelumaita. Niihin voidaan istuttaa hedelmäpuita, jotka kukoistavat pidätetyn kosteuden vuoksi.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Veitsimäiset harjanteet

Laaksoja erottavia pitkiä ja teräviä vakojen välisiä harjanteita kutsutaan Fuerteventuralla veitsiksi. Näiden veitsien teränä on kapea, tuskin parin metrin levyinen harjanne, joka vie yhdeltä rinteeltä toiselle. Sen terävä muoto johtuu pitkään jatkuneesta eroosiosta. Kanariansaarilla näkyykin paljon tällaisia tyynenpuoleiselle rinteelle tyypillisiä veitsijonoja.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Urheilulava

La Matillan kylää ympäröivät kastelukuopat, ja sen keskellä on vanha muodoltaan säännöllinen lava. Tätä puimalavaa on käytetty ehkä myös muuhun kuin sen alkuperäiseen tarkoitukseen, sillä sen keskellä seisoo ränsistynyt koripallokori ja lava on päällystetty kiveyksellä. Puimalavan koko kertoo meille saaren maatalouden merkityksestä: saarta pidettiinkin hyvinä sadevuosina Kanariansaarten vilja-aittana.

Imagen
Subtítulo
Vallebrón, Fuerteventura
Título
Tefían tasanko

Tefían tasanko sijaitsee Fuerteventuran keskiosissa. Tämä yhtenäinen alue alkaa La Olivasta ja päättyy käytännössä katsottuna Jandían solaan. Aavalla alueella on pieniä kumpareita, joita täplittävät Tefían kaltaiset kylät. Rannikon vuoristoisimmista osista avautuvat upeat näkymät merelle. Voit reitin päätteeksi vierailla Tefían La Alcogida -ekomuseossa, jossa pääset tutustumaan alueen maaseudun perinteiseen elämäntapaan ja maanviljelyyn.

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
4
54784
10 13
262
10045