Kanariansaarten kansanjuhlat

Saarilla vietetään muitakin juhlia kuin karnevaalit

Kanariansaaret ovat maailmankuuluja karnevaaleistaan, joissa kadut täyttyvät juhlijoista ja hauskanpidosta. Vaikkakaan ei yhtä kuuluisia, saarilla vietetään myös muita suosittuja juhlia ja syvälle juurtuneita perinteitä, jotka ovat säilyneet muuttumattomina vuosien, lähes vuosisatojen ajan.

Contenido

Kanariansaarille saapuvat vierailijat ja turistit ovat yhä enemmän kiinnostuneita suosituista kansanjuhlista. Niihin osallistuminen, uskonnollisten juhlien kiihkon kokeminen tai perinteisten rytmien ja tanssien tahdissa keinahtelu on ainutlaatuinen tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin ja oppia hieman lisää aidosta kanarialaisuudesta, ystävällisestä ja rauhallisesta luonteesta.

Contenido

El Hierro

Joka neljäs vuosi, heinäkuun ensimmäisenä lauantaina, El Hierron saarella juhlitaan sen erityistä juhlaa, jossa saaren asukkaat kuljettavat saaren suojeluspyhimyksen Virgen de Los Reyesin kulkueessa pyhäköstään pääkaupunkiin Valverdeen. Lähes 28 kilometriä pitkää matkaa elävöittävät kymmenet valkoisiin pukeutuneet kirjavahattuiset tanssijat, jotka tanssivat kastanjettien ja rumpujen tahdissa.

Contenido

La Palma

Nämä 1680-luvulta peräisin olevat joka viides vuosi vietettävät juhlat on julistettu kansalliseksi turistikohteeksi (Fiesta de interés turístico nacional) ja tekevät Santa Cruz de La Palmasta lukuisten, lähes kaksi kuukautta kestävien juhlien keskuksen. Tapahtumat alkavat neitsyeen saapumisella El Salvadorin kirkkoon Plaza de Españalla. Juhlat houkuttelevat saarelle tuhansia ihmisiä nauttimaan konserteista, tansseista, pyhiinvaelluskulkueista ja varsinkin juhlien taianomaisesta kohokohdasta: Kääpiöiden tanssista, jossa tanssitaan polkan tahdissa koko yö pitkin katuja, kunnes aamunkoitossa saavutaan neitsyen laivalle (El Barco de la Virgen).

Contenido

La Gomera

Tätä tyypillistä uskonnollista juhlaa vietetään myös viiden vuoden välein. Juhlallisuuksiin kuuluu merellinen kulkue, jossa kalastajaveneet saattavat Guadalupen Neitsyen lähtöpaikastaan Puntallanan pyhäköstä saaren pääkaupunkiin San Sebastianiin. Vaikuttava meriaiheinen kulkue, jossa sekoittuu kiihko ja perinteet.

Contenido

Tenerife
Saaren pohjoisosassa sijaitseva La Orotava täyttyy elämästä, kun tuhannet ihmiset valtaavat sen värikkäät kadut, joita peittävät upeat eriväriset kukista, siemenistä ja värillisestä hiekasta tehdyt matot. Kaupungintalon aukiota peittää valtava vertauskuvallinen matto, joka on valmistettu Teiden kansallispuiston luonnonhiekasta ja toivottaa kaikki vierailijat tervetulleiksi.

Contenido

Gran Canaria

Vaikka 5.elokuuta on Agaeten Neitsyen virallinen juhlapäivä, päivää ennen vietetään Fiesta de la Rama-juhlia, jotka on julistettu vuodesta 1972 kansalliseksi turistikohteeksi (Fiesta de interés turístico nacional). Juhlista on tullut yksi tärkeimmistä Gran Canarian saaren symboleista, ja ne houkuttelevat paikalle tuhansia ihmisiä, jotka kerääntyvät yhteen ja tanssivat pyytäen sadetta heiluttaen käsissään oksia. Tanssijat tanssivat erikoisesti marssien isopäisten "papahuevojen" johdolla, kunnes he saapuvat Virgen de las Nievesin pyhäkköön, jossa kunnioitetaan neitsyttä.

Contenido

Lanzarote 

Lanzaroten saari pukeutuu parhaisiinsa juhlistaakseen pyhiinvaelluskulkuetta Los Doloresin neitsyen kunniaksi. Neitsyt tunnetaan yleisesti myös nimellä Tulivuorten neitsyt. Ihmiset eri puolilta saarta lähtevät kylistään aikaisin aamulla kitaroiden säestäminä saapuakseen pyhäkköön, jossa he antavat esineitä ja kukkia neitsyelle. Mancha Blanca tulen juhlassa muistetaan myös erityistä päivämäärää: 31.heinäkuuta 1824, jolloin tarinan mukaan neitsyt pysäytti Timanfaya-laavan kuultuaan asukkaiden rukoukset.

Contenido

Fuerteventura

Tämä on yksi Kanariansaarten vanhimmista juhlista ja Fuerteventuran tärkein. Sen päätapahtuma on pyhiinvaelluskulkue Fuerteventuran suojeluspyhimyksen, jota paikalliset kutsuvat hellittelynimellä La Peñita, kunniaksi. Pyhäkköön vaelluksen ohella juhlassa nautitaan saaren perinteisestä musiikista ja ruoasta. Festivaaleista, musiikkiesityksistä, turnauksista ja muista kulttuuritapahtumista ei ole pulaa.

Contenido

Gran Canaria

Kansalliseksi turistikohteeksi (Fiesta de interés turístico nacional) julistettua juhlaa vietetään vuosittain 12.elokuuta Lomo Magullon kaupunginosassa Teldessä, jonne yli 15.000 ihmistä kokoontuu pitämään hauskaa ja vilvoittelemaan keskellä kesää ottamalla vettä kanavista ja suihkulähteistä ja tanssien musiikin tahtiin. Suuri juhla, johon saapuu yhä enemmän juhlijoita.

Contenido

La Palma

Yksi ainutlaatuisimmista Kanariansaarten tapahtumista on Los Indianos -juhla, paluumuuttajien maihinnousun kunniaksi järjestettävä tapahtuma Santa Cruz de La Palmassa. Kyseessä on La Palman karnevaalille tyypillinen hauska näytös, joka muistuttaa ja jossa vitsaillaan Kuubasta palaneiden kanarialaisten kustannuksella. Juhlissa kokonaan valkoisiin pukeutuneet saaren asukkaat osallistuvat suureen talkkitaisteluun tanssien kuubalaisen musiikin tahdissa.