Tenon maaseutupuisto

Maaseutuparatiisi Teneriffalla

Käveleminen Tenon halki on kuin löytäisi saaren saaresta. Tämä vuoristoinen alue yli 1 300 metrin korkeudella merenpinnasta kattaa Teneriffan itäisimmän osan ja on lähes kokonaan meren ympäröimä. Itse asiassa Teno oli kauan aikaa sitten pieni erillinen saari, joka myöhemmin liittyi muihin osiin muodostaen yhden maaperän, joka tunnetaan nykyään Teneriffana. Tämän suhteellisen maantieteellisen eristyneisyyden vuoksi rotkot ja kapeat laaksot ovat säilyttäneet ainutlaatuisen luonnon monimuotoisuuden, arkkitehtuurin sekä tavat ja tottumukset, joita ei todennäköisesti näe Teneriffan massaturismi- ja asutuissa lomakohteissa.

Luonto ja perinteet Tenon vuoristossa

Tenon maaseutupuisto kulkee Agua-vuoren vehreistä laakeripuumetsistä Mascan rotkon vaikuttavien ja valtavien kaktusten alueelle pystysuorien kallioiden kautta, joilla on runsaasti kasvillisuutta. Paikallisten yhteisöjen ja ympäröivän luonnon läheinen suhde on yksi teemoista, joihin keskitytään El Palmarin kylässä sijaitsevassa vierailijakeskuksessa. Sieltä löytyy myös lisätietoa 13 erilaisesta polusta ja reitistä, jotka ovat selkeästi viitoitettuja ympäri puistoa, sekä parhaista paikoista perinteisten paikallisten tuotteiden ostamiseen.

Korkeus
780 m
Flora interest
Parking
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
Buenavista, Los Silos, Santiago del Teide, El Tanque

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Los Pedregalesin vierailijakeskus

Tietoa Tenon maaseutupuistosta

Täydellinen päivä Tenon maaseutupuistossa alkaa Los Pedregalesin vierailijakeskuksesta Keskus sijaitsee viehättävän El Palmarin laakson sydämessä lähellä TF-436-tietä upeassa kartanossa, jossa on tiilikatto ja patio. Keskuksesta saat apua päivän matkasuunnitelman laatimiseen. Kyltit ja videot auttavat matkailijoita ymmärtämään paremmin ulkopuolella odottavan luonnon kauneutta. Jos haluat tutustua puistoon kävellen, voit varata keskuksesta paikan reitiltä puiston oppaan kanssa. Siellä voit myös ostaa paikallisia tuotteita, kuten hunajaa ja Tenon sahramia. Alle kilometrin päässä keskuksesta on Los Pedregalesin virkistys- ja leirintäalue, joka sopii hyvin piknikkiin tai yöpymiseen teltassa. Jos vierailet sunnuntaina, voit myös vierailla maaseutumarkkinoilla vierailijakeskuksen vieressä.

Imagen
Título
Mascan kylä

Perinteisiä taloja rotkon reunalla Tenossa

Masca on epäilemättä Tenon maaseutupuiston tunnetuin ja vierailluin kylä. V-kirjaimen muotoisesti syvän rotkon ympärillä sijaitsevissa taloissa asuu noin 100 henkeä Tenon huipuilla Teneriffan länsiosassa. Aluetta ympäröivät valtavat kalliot ja niiden dramaattiset kulmat saavat vierailijat tuntemaan olevansa valovuosien päässä oravanpyörästä ja arjen huolista.

Mascan talojen arkkitehtuuri on yksinkertainen ja viehättävä: niissä on harjatiilikatot, paksut basaltti- ja laastiseinät sekä vankat puuovet. Vierailun arvoisia ovat myös pieni 1700-luvun kappeli La Piedrassa sekä tyypillisiä Kanariansaarten ruokia tarjoavat ravintolat. Kylästä lähtee myös rotkoon menevä reitti, joka alkaa 726 metrin korkeudesta ja mutkittelee 4,5 kilometrin matkan alas merelle.

Imagen
Título
Teno Alton kylä

Kivitaloja maaseutupuiston huipulla

Teno Alto on vuoristokylä, joka sijaitsee Teneriffan itäisimmän niemimaan huipulla Tenon maaseutupuistossa Saavuttuasi kylään autolla El Palmarin kaupungista johtavaa tietä pitkin vastaan tulee rykelmä viehättäviä, valkoisella ja sinapinkeltaisella maalattuja taloja, joissa on tiilikatto ja kiviseinät. Kylä sijaitsee vihreiden viljelysmaatilkkujen välissä, joilla näkee myös paimennettavia vuohia ja lampaita.

Hyvä vaihtoehtoinen reitti Teno Altoon on mennä Callejón de Tenon polkua, joka lähtee El Palmarista Los Pedregalesin vierailijakeskuksesta ja lähtee nousemaan viiden kilometrin pituista kivettyä polkua pitkin. Los Bailaderosiin saavuttuaan vierailijat voivat palkita itsensä aterialla herkullista vuohenlihaa, juustoa ja paikallisia viinejä tai ostaa pussillisen gofíota, paikallista paahdettua ja jauhettua viljaa.

Imagen
Título
Tenon luonto

Teneriffan vuorten kasvisto ja eläimistö

Tenon maaseutupuistoa peittää rehevä, vehreä peite täynnä biologisia rikkauksia. Peite laskeutuu tämän vuoristoisen niemimaan huipulta Teneriffan länsiosassa rannikolle saakka ja tarjoaa mielenkiintoisen kasviston, johon kuuluu kynttelikön muotoisia pensaita, jotka ovat sopeutuneet aavikon kaltaisiin olosuhteisiin, kosteita laakeripuumetsiä, kanervametsiä, joissa on jopa 15 metrin korkuisia puita, sekä pystysuoria puutarhoja täynnä kalliokasveja, jotka kasvavat rosoisissa seinämissä. Tässä mielenkiintoisessa kasvien kirjossa elää monia kiehtovia eläimiä, myös harvinaisempia lajeja, kuten kalasääski ja Tenon jättiläislisko sekä valtavasti erilaisia hyönteisiä, kuten kiiltäviä ja monivärisiä kovakuoriaisia, joista monet löytyvät vain tästä maailman kolkasta. Älä myöskään unohda, että puistoa ympäröivällä merialueella elää leikkisiä delfiinejä ja elegantteja pallopäävalaita.

Imagen
Título
Monte del Agua

Yksi Teneriffan parhaista laakeripuumetsistä

Miljoonia vuosia sitten jäätiköiden liikkuminen ja muut ilmaston muutokset tuhosivat suuren osan laakeripuumetsistä, jotka peittivät laajoja aloja maapallosta. Teneriffan metsät kuitenkin säästyivät. Tämän takia läntisellä Teneriffalla sijaitsevassa Tenon maaseutupuistossa sijaitsee erinomainen esimerkki ikivihreästä viidakosta, joka on jäkälien, sammalten ja pensaiden peitossa ja joka on kuin suoraan luontodokumentista ennen vedenpaisumusta. Kyseessä on kuuluisa Monte del Agua eli Vesivuori.

Tämä legendaarinen kostea metsä sijaitsee Tenon vuoriston korkeimpien rinteiden välissä, ja matka sinne on taitettava kävellen. Yksi parhaista reiteistä alueeseen tutustumista varten on 2,5 kilometrin pituinen PR-TF 52-polku, joka yhdistää Las Portelasin ja Erjosin kylät. Jos mukanasi on opaskirja Kanariansaarten kasveista ja villieläimistä, pystyt tunnistamaan monia puita, kuten kotoperäiset viñátigo- ja aceviño-laakeripuulajit sekä erottamaan palmankyyhkyn ja kanariankyyhkyn toisistaan.

Imagen
Título
Vesiurheilua Los Gigantesissa

Vesiurheilua Los Gigantesin kallioiden vieressä

Vaikka ympäröivä meri ei kuulu Tenon maaseutupuistoon, siellä ovat kuitenkin yhdet Kanariansaarten upeimmista rannikkomuodostelmista: Los Gigantesin kalliot. Pystysuorista tuliperäisen kiven seinämistä muodostuva, 2,5 kilometriä pitkä ja 600 metriä korkea rannikon amfiteatteri muodostaa maaseutupuiston eteläisimmän osan läntisellä Teneriffalla. Kaikenlainen vesiurheilu näiden kallioiden näkyessä taustalla on ehdotonta luksusta. Läheisestä Los Gigantesin lomakohteen satamasta voit lähteä opastetulle melontaretkelle, SUP-lautailemaan sekä laitesukellustunnille ja tutustua näin mahtavien kallioiden siniseen veteen. Täälläkin elää ympäri vuoden pullonokkadelfiinien ja trooppisten pallopäävalaiden parvia, ja voit myös nähdä vilaukselta miekkavalaita ja sinivalaita niiden muuton aikana. Los Gigantesin satamasta lähtee myös retkiä rannikolle purje- ja moottoriveneillä. Merenkäynnin salliessa vierailijat viedään Mascan kauniille, erityksissä olevalle rannalle.

Imagen
Título
Perinteet ja tyypilliset tuotteet

Tutustu Tenon kylien kulttuuriin

Tenon maaseutupuiston vuorilla ja laaksoissa on edelleen monia perinteitä. Nämä perinteet ovat elättäneet tämän maaseutuyhteisön asukkaita ja antaneet heille töitä. Kävelemällä ympäri kyliä, pysähtymällä markkinoille ja kauppoihin ja juttelemalla paikallisten kanssa vierailijat voivat oppia lisää siitä yksinkertaisesta elämäntavasta, joka pitää asukkaat yhteydessä heitä elättävään maaperään.

Ruuan suhteen Teno on kuuluisa perunoistaan ja gofíosta (paikallinen paahdetusta viljasta valmistettu jauho). Kehuttuja ovat myös paikallinen sahrami, lampaanjuustot sekä tietenkin erinomaiset perinteiset jälkiruuat ja leivonnaiset. Kaksi yllättävää kulttuuriaarretta ovat Salto del Pastorina eli paimenen loikkana tunnettu tekniikka, jota paimenet käyttävät liikkumiseen lähes pystysuoraa vuorenrinnettä alaspäin, sekä synkopoitu musiikkityyli, jota kutsutaan Teno Alton tajarasteksi ja jonka tahtiin perinteisiin asuihin pukeutuneet ryhmät tanssivat.

Imagen
Título
Maalaistalot ja Bolico-hostelli

Majoituspaikat Tenon maaseutupuistossa

Jotta voit tutustua kunnolla Tenon maaseutupuiston luontoon, maisemiin ja perinteisiin, siellä on viivyttävä pidempään kuin yksi päivä. Tällä Teneriffan läntisellä niemimaalla on kaksi yöpymisvaihtoehtoa. Ympäri puistoa löytyy lukuisia yksityisiä maalaistaloja tai voit majoittua hienossa valtion ylläpitämässä Bolico-hostellissa metsän keskellä.

Jos kaipaat rauhaa ja yksinoloa, parempi vaihtoehto on majoittua maalaistalossa. Monet näistä vanhoista taloista sijaitsevat keskellä maaseutua tai vuorilla, ja niissä on maalaismaisia yksityiskohtia, kuten seinät vulkaanisesta kivestä, tiilikatot ja massiivipuuovet. Jos haluat sosiaalisempaan ympäristöön, voit majoittua Bolico-hostellissa, joka sijaitsee Las Portelasin kylän laitamilla. Valittavana on yhden hengen huoneita ja makuusaleja, ja vastaanotosta saat lisätietoa mm. opastetuista kävelyretkistä.

Imagen
Título
Polkujen verkosto

Patikointia Tenon maaseutupuistossa

Tenon maaseutupuiston miellyttävä ilmasto ja kauniit maisemat kutsuvat laittamaan vaelluskengät jalkaan, ottamaan repun mukaan ja tutustumaan näihin Teneriffan länsiosan vuoriin. Nämä ovat yhdet parhaiten viitoitetuista ja ylläpidetyistä luontopoluista saarella. Valittavana on 10 ilmaista polkua, kaksi itseopastettua kävelyreittiä ja yksi opastettu polku. Los Pedregalesin vierailijakeskus on hyvä paikka aloittaa päivä ja saada tietoa reiteistä.

Tämän polkuverkoston keskipiste on PR-TF 51 San José de Los Llanosin kylässä La Punta de Tenossa, joka on Teneriffan itäisin kohta. 14 kilometrin pituinen verkosto kulkee puistossa ristiin rastiin idästä länteen harjannetta pitkin. Toinen suosittu kävelyreitti on itseopastettu PR-TF 53, joka yhdistää Erjosin ja Los Silosin upean laskun kautta ja tarjoaa näkymät Isla Bajan pohjoiseen osaan, joka on laaja rannikkotasanko täynnä banaaniplantaaseja.

Kestävyys
Sostenibilidad
- NÄlä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- RKunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Älä mene kielletyille alueille, kunnioita reittien opasteita. Merkityiltä reiteiltä poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- Älä sytytä tulta sallittujen alueiden ulkopuolella ja ole erityisen varovainen kesäkuukausina.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
1
10
262
10045