Camino de Jinama

Patikkareitti, johon kuuluu pitkä laskeutuminen

Tämä Camino de Jinaman patikkareitti kulkee pohjoisessa Valverden ja La Fronteran kuntien välillä ylös kallioalueelle, joka syntyi kolmesta maanvyörymästä. Maanvyörymät myös muovasivat El Hierron saaren maantieteellisiä piirteitä. Reitti jakautuu kahteen täysin erilaiseen osaan: La Candelarian kirkon ja Ermita de la Caridad -kappelin väliseen osuuteen kuuluu erittäin jyrkkä nousu kalliomaastossa, mutta kappelilta jatkuva osuus San Andrésiin on melkein tasainen, ja se kulkee laidunmaan halki.

Vanha matkaajien ja maanviljelijöiden yhteysreitti

Jinaman kahdeksan kilometrin pituinen kuninkaallinen reitti nousee 885 metriä, ja se seuraa historiallista El Golfon laaksoon kulkevaa reittiä. Kyseinen reitti toimi pääväylänä 60-luvulle saakka, jolloin alueelle rakennettiin tie. Tämä kävelyreitti, joka kulkee El Hierron suurimman vehreän kukkula-alueen halki, on merkittävä sekä geologisesti että kasvillisuutensa puolesta. Reitti on erittäin vaativa jyrkän nousun vuoksi. Sen kesto on kolme tuntia, ja se kulkee eri mukulakivipolkujen ja polkujen kautta. Pukeuduthan asianmukaisiin vaellusvaatteisiin ja -jalkineisiin.

Pituus
8 km
Public transport
Título Aviso
Tilapäisesti suljettu
¡Aviso!
Tilapäisesti suljettu
Localidad
Valverde - Frontera
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Camino de Jinama
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
Joapira, maaseudun ja vanhan kunnan ympäröimä vuori

Tämä Candelerian kirkon edessä kohoava rakennus oli Fronteran ensimmäinen kaupungintalo 1900-luvun alussa. Fronterasta tuli El Hierron toinen kunta vuonna 1912, ja siitä alkaen saaren koko hallintovalta on keskittynyt Valverdeen. Tämän nykyisin baarina toimivan rakennuksen edessä on Candelarian kirkko. Sen pyhäkön näkyvin osa on kellotapuli, joka kohoaa Joapiran vuoren pienellä vulkaanisella keilanmuotoisella muodostelmalla kirkon selustassa. Täältä alkavan Jinaman polun alkuosa on asfaltoitu (noin 500 metriä).

Imagen
Subtítulo
Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
La Casa Blanca

El Hierron perinteiset asumukset oli rakennettu kivestä, koska kalkkikivi oli ylellisyys, johon useimmilla perheillä ei ollut varaa, ja taloissa oli usein lehmän sonnasta valmistetut maalattiat. Golfon laakson ensimmäinen kalkkikivitalo saikin osakseen ansaittua huomiota, ja sitä alettiin nimittää jo vuonna 1873 ”valkoiseksi taloksi” (La Casa Blanca). Los Corchosin kylässä sijaitseva valkoiseksi rapattu rakennus erottui selvästi maisemasta, jopa mereltä päin katsottuna. Nykyisin se on huomaamattomampi, vaikka huokuukin yhä saaren perinteisen maaseuturakennuksen ylväyttä.

Imagen
Subtítulo
Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
El Pinon maatila

Viininviljelykseen erikoistunut maatila on saanut nimensä paikalla kasvavasta omalaatuisesta männystä. Viiniä viljellään täällä aina tilusten reunalla kohoavalle vuorelle asti. Erittäin suorarunkoinen mänty on erikoinen myös sen vuoksi, että se kasvaa luonnollisen elinympäristönsä ulkopuolella: saaren männyt kasvavat yleensä kukkulan etelärinteellä. Tämä mänty on rinteen muiden mäntyjen tavoin peräisin maahan pudonneista siemenistä, joille alueen ylitse lentävien kalliokyyhkyjen ulosteet tarjoavat oivan kasvualustan. Alueella oli ennen muinoin yksi viidestä rautaportista, jotka suljettiin yöksi. Niiden tarkoituksena oli estää vuoristossa vapaana laiduntavan karjan ja etenkin sikojen pääsy viljelmille. Rautaporttia ei enää ole, vaikka sen sijaintipaikan voikin yhä arvailla yksityisen tiluksen ja julkisen vuoren rajalla.

Imagen
Subtítulo
Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
La Piedra Labrada

Polun varrella on alttaria muistuttava neliömäinen kerroksittainen kivi, jonka päälle on asetettu puuristi. Kiven kylkeen on myös kaiverrettu suuri risti. Tämä uskonnollinen symboli liittyy kiven tehtävään vainajia kuljettavien saattajien levähdyspaikkana. Ennen muinoin El Golfon laaksossa kuolleet oli vietävä haudattaviksi Valverdeen 1800-luvun puoleenväliin asti. Saattojoukot laskivat vainajat hetkeksi maahan tämän kiven juurelle levähtääkseen ennen vuorelle kipuamista.

Imagen
Subtítulo
Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
Las Esquinasin notko

Notkossa sijaitsee La Helecheran kivilouhos, josta louhittiin tuffia. Sitä käytettiin Golfon laakson monien rakennusten kulmissa, mm. Candelarian kirkossa. Polkua pitkin kulkevien uskovaisten tapana oli tuoda mukanaan tuffi kirkon rakentamiseksi. Täällä on paljon Barbuzano-kasvustoa, joka on merkki kosteasta termofiilimetsästä El Hierron laurisilva-alueen alapuolella. Barbuzano-kasvuston lisäksi alueella on runsaasti kanarianorjanlaakereita ja muita pensaita sekä Jérican laurisilvaa, joka tarvitsee vähemmän kosteutta kuin laajemmat laurisilva-alueet.

Imagen
Subtítulo
Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
Mocán de Los Cochinos

Tämä mokkamarjapuu oli yksi polun varren harvoista levähdyspaikoista, joissa reitti laskeutui loivemmin. Siat voitiin helposti kiinnittää mokkamarjapuun juuriin siirtymistaipaleiden aikana. Jos katsot tarkasti, saatat erottaa maassa yhä sian torahampaiden jälkiä. El Hierrolla eli aiemmin syntyperäinen mustasikalaji, jolla oli varsin suuret torahampaat, ja joka on nykyisin kadonnut saarelta. Siat ovat helposti säikkyviä eläimiä, joten niitä siirrettiin usein yön aikana. Tällä tavoin siat eivät pelänneet reitin varrella olevia rotkoja ja vältyttiin onnettomuuksilta.

Imagen
Subtítulo
Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
Munkin risti

Polun keskivaiheilla on kivivyöryn jäljiltä valtava kivi, jonka päällä on risti. Perinnetietojen mukaan risti olisi laitettu kivelle munkin muistoksi, joka joutui kivivyöryn murskaamaksi. Se muistuttaa reitin varrella siitä, että Jinaman kaltaisilla jyrkänteillä voi aina olla kivivyöryn riski etenkin tuulisina tai sateisina päivinä, jolloin polku on vaarallinen.

Imagen
Subtítulo
Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
Mocán de la Sombra

Jinaman mokkamarjapuut ovat tämän laurisilvalajin upeita edustajia, ja saattelevat kulkijaa polun varrella. Niiden joukosta erottuu valtava iäkäs mokkamarjapuu, jota kutsutaan nimellä Mocán de la Sombra, koska sen lehvistöt tarjoavat kulkijalle varjoisan suojan. Mocán de la Sombra -nimi viittaa myös Neitsyt Marian palvomisen perinteeseen, koska puun rungon onkaloon laitettiin Neitsyen kohokuva. Polulla järjestettiin myös juhlia Neitsyt Marian kunniaksi tanssijoiden kera.

Imagen
Subtítulo
El Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
Näköalatorni

Luonnon näköalatorni El Golfon laaksoon. Täältä käsin voitiin viheltää ja huutaa, kuka laskeutui alas laaksoon, oliko aika laittaa pata tulelle ateriaa varten tai oliko matkailija päässyt hyvin perille. Aiemmin keinotekoiset äänet eivät häirinneet viestintää, joten äänet kantautuivat kauemmaksi. Viestinnässä käytettiin myös simpukankuorista valmistettuja kuulotorvia, ja jokaisella perheellä oli oma torventoitotuksensa. Niitä käytettiin myös margareo-illanistujaisissa, joita järjestettiin aasin kuoleman tai teurastamisen vuoksi. Margareo-illanistujaisiin osallistuvat nuoret jakelivat aasin paloja henkilöille, joille he halusivat valittaa ongelmistaan. Se oli eräänlainen purevan sosiaalisen kritiikin muoto, joka toimi pienen yhteiskunnan äänenä yhden yön ajan.

Imagen
Subtítulo
Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
Descansadero de la Virgen

Jinamassa järjestetään myös El Hierron saaren asukkaiden tärkein juhla Bajada de la Virgen de los Reyes pyhiinvaelluskulkueineen. La Virgen de los Reyes kuljetetaan Golfon laaksosta neljän vuoden välein alas Jinamaan Los Roquillosin tunnelin kautta ennen pyhiinvaellusta perinteistä La Peñan polkua pitkin. Neitsyettä on saattanut tällä polulla vuoden 1989 juhlasta alkaen suuri 500 henkilön muodostama kulkue. Tällä tavoin pidetään hengissä yhtä El Hierron vaellusreittien helmiin kuuluvan polun perinteistä.

Imagen
Subtítulo
Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
Pipasin luola

Polun varrella olevassa luolassa on viinitynnyreitä muistuttavia pyöreitä kiviä. Näitä tynnyreitä kutsutaan Kanariansaarilla nimellä ”pipas” (sammiot), josta Pipasin luola on saanut nimensä. Sammio on myös tavanomainen mittayksikkö Kanariansaarten maataloudessa, koska viljelmiä kastellaan pumppaamalla vettä noin 450 litran kokoisista sammioista. Luola on myös yleinen tapaamispaikka polun keskikohdassa, jossa aasit voivat levähtää. Polkua nousevat kertoivat polkua laskeville laakson kuulumisia ja päinvastoin.

Imagen
Subtítulo
Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
Letime ja erakkomaja

Letime on kanariansaarelaisten käyttämä vanha espanjankielinen sana, joka viittaa jyrkkään kallioon tai jyrkänteeseen, ja tarkemmin ottaen jyrkän kallion tai rotkon reunaan. Isorassa letime tarkoittaa Jinaman halkeamaa, vulkaanisen vallin muodostamaa kerrostumaa, joka johdattaa kulkijaa jyrkännettä pitkin mutkittelevalla polulla. Tätä mahtavaa maisemaa voi ihailla jo Joapiran päätien alkutaipaleella. Neitsyt Marialta tai pyhimykseltä pyydettiin usein siunausta ennen siirtymisreitin aloittamista. Kolmen tärkeimmän reitin – Tibatajen, San Salvadorin ja Jinaman – alussa kulkija voi levähtää kappelissa ja kiittää Neitsyt Mariaa ennen vuorelta laskeutumista tai pyytää suojelusta ennen vuorelle nousemista. Jinaman kappeli on pyhitetty Virgen de la Caridad -neitsyelle. Pieni rukoushuone rakennettiin vuonna 1924 San Andrésin ja Isoran sekä kuubalaisten emigranttien lahjoitusten ansiosta.

Imagen
Subtítulo
Reitti: Jinaman polku, El Hierro
Título
La Tierra que Suena

El Hierron asukkaat kutsuvat Nisdafen ylätasankoa kaikuvaksi maaksi, La Tierra que Suena. Tämä nimi juontuu mielenkiintoisesta tuliperäisestä ilmiöstä. Mesetan pohjoisosassa San Andrésin tulivuoren purkaukset olivat hyvin vuolaita ja kaasupitoisia, ja jättivät maaperään syviä halkeamia ja onkaloita. Kun ratsumiehet ylittivät tämän osuuden, kavioiden kopse kaikui rummun tavoin, ja siksi ylätasankoa alettiin nimittää kaikuvaksi maaksi jo yli kolme vuosisataa sitten. Bartolomé García del Castillo kirjasi sen tuolloin El Hierron aikakirjoihin, ja tämä maaginen nimi on säilynyt meidän päiviimme asti.

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
7
54784
10 13
262
10045