Parhaat purjehdusreitit Kanariansaarilla

Kahdeksan erilaista saarta, useita pienvenesatamia saariston eri puolilla ja täydellinen ilmasto veneilyyn ympäri vuoden. Kanariansaaret ovat yksi parhaista paikoista veneilystä nauttimiseen. Ja se on myös paras paikka reittipurjehdukseen, jonka myötä voi nauttia unohtumattomasta ja lähes valtameripurjehduksen kaltaisesta kokemuksesta. Loistava suunnitelma tämän urheilulajin ystäville.

Contenido

Kanariansaarilla on yli 30 eri saarilla sijaitsevaa satamaa ja vierassatamaa. Näin ollen purjeveneellä kuljettavan reitin suunnittelu on melko helppoa, sillä satamien väliset etäisyydet voidaan ylittää alle päivän kestävässä purjehdusrupeamassa. Tämän johdosta saaristo tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia nauttia mahtavista maisemista ja uskomattomasta merenalaisesta maailmasta, jonka biodiversiteetti ylittää kaikki odotukset.

Reitin valintaan on lukemattomia vaihtoehtoja. Voit suunnitella saaren ympäripurjehdusta, vierailua kahdella tai useammalla eri saarella useiden päivien kestävällä purjehdusreitillä tai laatia vielä kunnianhimoisemman suunnitelman purjehtia saariston kaikkien kahdeksan saaren kautta. Kaikki riippuu käytettävissä olevasta ajasta, sääolosuhteista ja miehistön kyvyistä. Matkapurjehdukset Kanariansaarilla vaativat nimittäin jonkin verran kokemusta avomeripurjehtimisesta.

Contenido

Saariston säähän vaikuttavat Azoreilla vallitseva korkeapaine ja pasaatituulet. Näin ollen yleensä tuulet ovat vallitsevasti pohjois- ja koillistuulia. Tämä tulee ottaa huomioon purjehdittaessa kohti pohjoista tai koillista, sillä se tarkoittaa jatkuvaa navigointia vastatuuleen, mikä on aina hiukan epämukavampaa kuin silloin, kun purjehditaan avoimemmilla reiteillä.

Kun suunnitellaan purjehdusmatkaa, riippumatta matkapäivien lukumäärästä tai siitä, kuinka monella saarella aiotaan käydä, on aina huomioitava vuodenaika, jolloin suunnitelma aiotaan toteuttaa. Vaikka veneilyä voi harrastaa vuoden ympäri kaikkina vuodenaikoina vallitsevan hyvän ilmaston ansiosta, se on erityisen suositeltavaa talvikaudella.

Paras ajanjakso on marraskuulta helmikuulle. Silloin pasaatituulet ovat heikompia ja olosuhteet rauhallisemmat. Kesäkuu, heinäkuu ja elokuu ovat intensiivisempiä kuukausia, jolloin pasaatituulet puhaltavat voimakkaammin, kun taas syys- ja lokakuussa olosuhteet ovat tyynet ja tuulet erityisen vaimeat.

Muina kuukausina pasaatituulten vaikutuksen tuntee enemmän tai vähemmän, mutta niiden voimakkuus ja suunta voivat vaihdella. Joinakin ajanjaksoina tuulet saattavat puhaltaa viikkokaupalla etelästä tai lännestä. Näin ollen riippumatta vuodenajasta, jolloin reittipurjehdus aiotaan toteuttaa, on suositeltavaa analysoida tarkasti tuuli- ja aaltoennusteet asianmukaisia sovelluksia käyttäen.

Contenido

Toinen seuraamus pasaatituulten vaikutuksesta Kanariansaarilla on se, että tuulen nopeus kiihtyy joillakin rannikkoalueilla. Saaristossa on kahdeksan saarta, sekä useita pikkusaaria, ja kaikilla niistä pasaatituulet puhaltavat suurimman osan vuotta pohjoisesta tai koillisesta.

Kun tuuli saavuttaa saaren, sen nopeus alkaa kiihtyä tietyillä osuuksilla ylittäen 25 solmun nopeuden (46 kilometriä tunnissa). Nämä tuulenpuuskat voivat hankaloittaa purjehtimista, jos et tunne hyvin aluetta tai jos venettä ei trimmata kunnolla säätäen purjeita ja valmistellen miehistön tätä varten. Nämä alueet sijaitsevat tavallisesti useiden saarien itä- tai kaakkoispuolella, kuten esimerkiksi Arrecifessa (Lanzarote), Puerto del Rosarion eteläpuolella ja Jandían niemellä (Fuerteventura) tai Gran Canarian ja Teneriffan kaakkoispuolella.

Contenido

Gran Canarian, Lanzaroten ja Fuerteventuran reitti on erinomainen suunnitelma noin 10–15 päivän purjehdusretkeä varten. Jos varataan 7 päivää purjehtimiseen, voidaan loppuaika käyttää lepäämiseen satamissa ja tutustumiseen kunkin saaren maisemiin, merenalaiseen elämään, gastronomiseen tarjontaan ja vapaa-ajan viihteeseen. Ainutlaatuinen kokemus, jonka kautta vierailija voi tutustua saariin mereltä käsin.

Contenido

Gran Canarialta pääsee melko helposti Fuerteventuralle, edellyttäen että tuuli ei puhalla idästä. Reitti Morro Jableen saaren eteläosassa voidaan toteuttaa yhden päivän purjehduksena. Jos tuuli puhaltaa pohjoisesta tai koillisesta, voidaan purjehtia avoimella ohjaussuunnalla. Näin voidaan ylittää noin 8 tunnissa satamien välinen 57 merimailin etäisyys (105 kilometriä).

Morro Jablesta lähtien paras vaihtoehto on kiertää Fuerteventuraa suojanpuoleista rannikkoa myöten (itä), jolloin voidaan kiinnittäytyä Gran Tarajaliin, Caleta de Fusteen tai Puerto del Rosarioon, ennen kuin saavutaan Corralejoon (pohjoisessa). Nämä satamat ovat suhteellisen lähellä, joten pysähdyspaikan valitseminen riippuu siitä, paljonko saarta halutaan kiertää, jotta päästään mahdollisimman lähelle Lanzarotea. Toinen vaihtoehto matkapurjehduksen ystäville on purjehtia suoraan Morro Jablesta Corralejoon, mikä tarkoittaa noin 60 merimailin matkaa, joka voidaan toteuttaa hyvin yhden purjehduspäivän aikana.

Contenido

Kun lähdetään Corralejosta, on suositeltavaa kiertää Lanzaroten saarta suojanpuoleista rannikkoa myöten. Tässä on jälleen kaksi vaihtoehtoa. Yksi vaihtoehto on mennä suoraan La Graciosan saarelle ylittäen pisteiden väliset 50 mailia (92 kilometriä), tai pysähtyä jossakin lukuisista pienvenesatamista, joita löytyy tältä rannikko-osuudelta: Puerto Calero, Puerto del Carmen tai Marina de Arrecife. Saaren eteläosassa sijaitseva Marina Rubicón jätetään väliin pysähdyspaikaksi paluumatkalla kohti Gran Canariaa.

La Graciosa, Kanariansaarten pienin saari, sijaitsee Lanzaroten pohjoispuolella ja siellä sijaitsee Euroopan suurin merireservaatti. Suosittelemme ajan käyttämistä reservaatissa vierailuun ja rentoutumiseen kristallinkirkkaiden vesien huuhtomilla rannoilla.

Playa Francesca tarjoaa hyvän suojapaikan ja se onkin kaikkein suositeltavin ankkurointipaikka. Merenpohja on hiekkaa, ei kiviä, ja syvyys on vuoksen aikana 8 metriä ja luoteen aikana 4 metriä. Ankkurointiin tarvitaan lupa, jonka saa Cabildo de Lanzaroten eli saaren aluehallinnon ympäristöpalvelusta.

Contenido

Kun lähdetään La Graciosan saarelta rauhallisten lepopäivien jälkeen, paluumatka Gran Canarialle toteutetaan Lanzaroten ja Fuerteventuran tuulenpuoleista eli länsirannikkoa myöten. Ensimmäinen reitti olisi purjehtia Marina Rubicóniin Lanzaroten eteläosassa. Kyseessä on helppo matka, noin 36 mailia (67 kilometriä) ja myötätuulessa se voidaan toteuttaa noin 5 tunnin purjehduksella.

Idänpuoleisten saarten purjehduskierroksen lopuksi ja Gran Canarian saarelle palaamiseksi voidaan purjehtia suoraan Marina Rubicónista Marina Las Palmasiin. Vaikka tämä onkin koko reitin pisin osuus, 95 mailia (175 kilometriä), sen ylittäminen onnistuu yhden päivän aikana, edellyttäen, että matkalle lähdetään riittävän aikaisin aamulla, sillä matkaan tarvitaan vähintään 12 tuntia.

Toinen vaihtoehto on pysähtyä uudelleen Morro Jablessa, Fuerteventuran eteläosassa, viettää siellä yö ja palata sitten tästä satamasta Gran Canarialle noin 8 tunnin purjehtimisen jälkeen. Tässä on hyvä pitää mielessä, että paluumatka Gran Canarialle taittuu yleensä myötätuulessa tuulen puhaltaessa sivulta tai perästä.

Contenido

Toinen hieno purjehdusreitti Kanariansaarilla on tutustua sen läntisiin saariin. Tämä seikkailu voidaan aloittaa mistä tahansa Teneriffan satamasta, jonka jälkeen pysähdytään La Palmalle, La Gomeralle ja El Hierron saarelle. Saariston näihin saariin tutustuttaessa voi ihailla rantajyrkänteiden vaikuttavia maisemia ja kokea hiukan vaativamman purjehdusseikkailuun. Jotta tästä muodostuisi unohtumaton kokemus, on äärimmäisen tärkeää valita oikea vuodenaika ja hakea tietoa tuulia ja aaltoja koskevista sääennusteista.

Jos matkalle lähdetään esimerkiksi Santa Cruz de Tenerifestä, läntisten saarien reitille on tarjolla kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen niistä olisi aloittaa reitti pitkällä matkapurjehduksella La Palmalle saakka, ja siirtyä sitten sieltä La Gomeralle ja El Hierroon. Ja paluumatka Teneriffalle tapahtuisi saaren eteläosan kautta. Toinen vaihtoehto on purjehtia ensin Teneriffan eteläosaan, käydä El Hierron saarella, sen jälkeen La Gomeralla ja päätyä lopuksi La Palmaan. Ja paluumatka Teneriffalle tapahtuisi saaren pohjoisosan kautta. Suunnitelman valinta riippuu pitkälti tuuli- ja aalto-olosuhteista.

Contenido

Jos valitaan ensimmäiseksi vierailukohteeksi La Palma, veneen ja miehistön tulee olla varustautuneita pitkään matkapurjehdukseen. Santa Cruz de Tenerifen ja Santa Cruz de La Palman välillä on noin 110 merimailia (203 kilometriä), ja se tarkoittaa 14 tunnin keskeytymätöntä purjehdusta.

Ensin täytyy ohittaa Teneriffan saaren koilliskärki, jotta päästään Roques de Anagaan. Tällä osuudella tuuli puhaltaa todennäköisesti keulasta. Tämä on kaikkein hankalin osuus, mutta sen jälkeen purjehtiminen jatkuu pitkänä ja mukavana osuutena avosuuntaan ja sivutuulessa.

Contenido

Kun on päästy Santa Cruz de La Palmaan, seuraava pysähdyspaikka on La Gomera. Tämä osuus on suhteellisen lyhyt ja sen voi ylittää puolen päivän purjehduksena. Tällä saarella voi valita pysähdyspaikaksi Marina La Gomeran saaren itäpuolella, Playa Santiagon etelässä tai Valle Gran Reyn lännessä. Mikä tahansa näistä vaihtoehdoista on hyvä ennen kuin suunnataan kohti El Hierron saarta.

Contenido

Kun lähdetään La Gomeralta, ja riippuen lepopaikaksi valitusta satamasta, järkevintä olisi suunnata kohti La Estacan satamaa, joka sijaitsee El Hierron saaren itäosassa. Toinen vaihtoehto on purjehtia saaren eteläosaan ja pysähtyä La Restingan satamaan, jonka lähistöllä sijaitsee yksi Kanariansaarten vaikuttavimmista merireservaateista.

Vaikka satama onkin pieni ja perinteisesti kalastussatama, nykyään La Restingassa on tarjolla tarvittavat palvelut El Hierrolle saapuville huviveneille. Satamassa on vähän kiinnityspaikkoja, mutta siellä on laaja ankkurointialue. Tämän osion voi ylittää myös puolen päivän purjehduksella.

Contenido

La Palman, La Gomeran ja El Hierron vierailujen jälkeen aloitetaan paluumatka Teneriffalle saariston läntisten saarten reitin lopuksi. Paras vaihtoehto on pysähtyä Marina San Miguelissä Teneriffan eteläosassa noin 70 mailin purjehtimisen jälkeen. Siellä on hyvä levätä ja kerätä voimia viimeistä purjehduspäivää varten.

Reitin päätteeksi ja Santa Cruz de Tenerifeen palaamiseksi tulee purjehtia saarta ylös sen idänpuoleista rannikkoa myötäillen. Tämä reitti kulkee rannikon lähellä ja vaatii tarkkuutta, koska joillakin näistä saaren alueista tuulen nopeus saattaa äkillisesti kiihtyä.

Kaiken kaikkiaan läntisten saarien purjehdukseen täytyy varata vähintään 10 päivää, joista 5 käytetään purjehtimiseen ja loput lepäämiseen ja saarista nauttimiseen meren lisäksi myös maitse, jotta voidaan tutustua kunkin saaren ihmeisiin.

Contenido

Näille reiteille on olemassa myös toinen vaihtoehto. Kanariansaarilla on purjehtijoille tarjolla kahdeksan reittiä, yksi saarta kohden, jotka ovat lyhempiä ja jotka toteutetaan rannikon läheisyydessä. Reitit on mahdollista toteuttaa, koska saaristosta löytyy kaikkialta lukuisia pienvenesatamia.

Saarten ympäri purjehdittaessa on mahdollista tutustua maisemiin, joita ei voi nähdä maista käsin. Lisäksi voi tutustua paremmin niiden merenalaiseen elämään ja sen monimuotoisuuteen. Tässä vaihtoehdossa vältetään lisäksi pitkät purjehdusrupeamat tai avomeripurjehdukset silloin, kun olosuhteet eivät ole niille parhaat mahdolliset.

Saaresta riippuen kierros voidaan toteuttaa 3–5 purjehduspäivän aikana. Tämä on erittäin suositeltava vaihtoehto, sillä siinä yhdistyy veneessä elämisen kokemus rentoutumiseen, huvitteluun ja seikkailuihin, joita voi kokea kaikissa satamissa vieraillessaan.