Pasaatituulet, Kanariansaarten veturi

Kanariansaaret tarjoavat maantieteellisen sijaintinsa ja hyvän ilmastonsa ansiosta ainutlaatuiset olosuhteet purjehtimisen harrastamiseen. Saarten ilmasto- ja tuuliolosuhteisiin vaikuttavat pasaatituulet, joiden ansiosta saaristossa puhaltaa jatkuva ja purjehtimiseen ihanteellinen tuuli koko vuoden.

Contenido

Kanariansaarilla vallitsee yksi maailman parhaista ilmastoista ja talvikuukausina leudot lämpötilat, jotka eivät kesäkuukausinakaan nouse liian korkeiksi. Purjehtimisesta puhuttaessa hyvät tuulet ovat kuitenkin lähes yhtä tärkeitä kuin pitkät aurinkopäivät ja hyvät lämpötilat. Monissa Euroopan maissa ei ole mahdollista purjehtia vuoden ympäri alhaisista lämpötiloista tai tuulen puuttumisesta johtuen, kun taas saaristossa voi purjehtia 365 päivänä vuodessa pasaatituulien vaikutuksen ansiosta.

Nämä tuulet ja Azorien korkeapaine ovat Kanariansaarten ilmastoa määrittelevä tekijä. Näiden erityisten sääolosuhteiden yhdistelmä suosii ilmastoa, jolle ovat tyypillisiä kirkas ja pilvetön taivas, vähäiset sateet, sekä kohtuulliset lämpötilat sekä kesällä että talvella johtuen niiden tuomasta viileästä ja kosteasta ilmasta. Tuulet ovat vakaat ja ihanteelliset purjehtimiseen ja niiden ansiosta voi nauttia sekä rauhallisista matkapurjehduksista perheen parissa että vaativimmista olosuhteista, joissa pääsee nauttimaan vauhdin hurmasta. Ja tämä johtuu siitä, että pasaatituulien voimakkuus vaihtelee riippuen purjehtijan sijainnista saaristossa.

Contenido

Pasaatituulien nimi (vientos alisios) on peräisin latinankielisestä sanasta ”alis”, joka tarkoittaa tasaista, mikä onkin hyvä määritelmä tuulten vakaalle ja kohtuulliselle luonteelle. Nämä ilmavirrat vaikuttavat kaikkialla maailmassa, ei pelkästään Kanariansaarilla. Pasaatituulet ovat viileitä ja kosteita ja ne puhaltavat merten yllä säännöllisesti idästä länteen subtrooppisten korkeapaineiden alueelta kohti päiväntasaajan alueen matalapaineita. Pohjoisella pallonpuoliskolla tuulet puhaltavat koillisesta lounaaseen ja eteläisellä pallonpuoliskolla kaakosta luoteeseen.

Jo 1400-luvulla nämä tuulet olivat purjehtimista ja kauppareittejä määrittelevä tekijä. Kuuluisat portugalilaiset navigaattorit ja valloittajat hyödynsivät näitä erityisominaisuuksia navigointireittiensä määrittelyssä sekä Atlantin valtameren pohjois- että eteläosissa. Palatakseen Länsi-Afrikasta Eurooppaan, he käyttivät hyväkseen pasaatituulia päästäkseen syvemmälle Atlantin valtamerelle, josta he jatkoivat purjehtimista Azoreille ja sieltä Euroopan mantereelle.

Myös Kristoffer Kolumbus hyödynsi pasaatituulia etsiessään uutta valtamerireittiä Intiaan yli Atlantin ilman, että hänen olisi tarvinnut kiertää Afrikan ympäri. Nämä tuulet toivat hänen löytöretkeläisensä Kanariansaarille, joita he käyttivät välisatamana ennen lähtöään suureen seikkailuun, jonka tuloksena oli Amerikan löytyminen.

Contenido

Vaikka pasaatituulten ansiosta Kanariansaarilla on mahdollista purjehtia lähes koko vuoden, niiden vaikutus on kuitenkin voimakkaampi kesäkuukausien aikana. Vallitsevat ilmavirrat puhaltavat tasaisesti noin 20 km/h tuntivauhtia ja näin on mahdollista harrastaa kaikenlaisia erilaisia veneilyvaihtoehtoja. Pienpurjeveneet, risteilyt, purjelautailu tai leijalautailu tarjoavat urheilijoille lukuisia nautinnon mahdollisuuksia merellä.

Toinen pasaatituulien vaikutuksen erityispiirre liittyy siihen, että saaristo muodostuu useista saarista. Tuulen nopeus kiihtyy joillakin alueilla silloin, kun päästään rannikon läheisyyteen. Tämä ilmiö esiintyy lähes kaikilla saarilla, mutta se on erityisen houkutteleva vaativamman purjehduksen ystäville Gran Canarian ja Lanzaroten itäpuolella sekä Fuerteventuran kaakkoispuolella.

Nämä kolme aluetta tunnetaan maailmassa kesä-, heinä- ja elokuussa vallitsevista äärimmäisistä tuuliolosuhteistaan, joiden ansiosta alueilla järjestetään merkittäviä regattoja ja kansainvälisiä kilpailuita. Gran Canarian tapauksessa Pozo Izquierdo -rannalla on järjestetty jo yli kolmen vuosikymmenen ajan yksi tärkeimmistä purjelautailun maailmanmestaruuskilpailujen PWA-kisoista. Ja Fuerteventura puolestaan tunnetaan kaikkialla maailmassa toisesta PWA-kisastaan, jota on järjestetty jo lähes 40 vuoden ajan Sotaventon rannalla.

Contenido

Pasaatituulet edesauttavat Atlantin valtameren ylitystä purjehtien Euroopasta. Ja Kanariansaaret ovat luonnollinen lähtösatama tälle purjehdusmatkalle. Mistä tahansa saariston satamasta on helppo lähteä matkalle yli valtameren hyödyntäen näitä tuulia. Mutta tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa kaikkina vuodenaikoina. Ihanteellinen kausi tämän matkapurjehduksen toteuttamiseen on marraskuun ja tammikuun välinen aika, jolloin vältetään Karibian myrsky- ja hirmumyrskykausi.

Mutta pasaatituulet toimivat myös ”veturina” aluksille, jotka haluavat palata Karibialta Eurooppaan. Tässä tapauksessa Atlantin ylitys on parasta toteuttaa huhti- ja kesäkuun välisenä aikana, ja yleisin reitti kulkee Bermudan ja Azorien kautta ja sieltä eri satamiin Euroopan mantereella.