Kanarian gastronomia

Kanarian keittiölle on ominaista yhdisteleminen, aineksien fuusio ja voimakas makujen kontrasti, joka on tulosta korkealaatuisista aineksista. Kun on viettänyt pitkän päivän rannalla, tutkinut luontoa tai tehnyt miellyttävän kävelyn huikeassa maastossa, on loistava hetki nauttia keittiön herkkuja. Ruoka muodostaa tärkeän osan kanarialaisten identiteettiä. Se on elintärkeä osa paikallista kulttuuria ja jokapäiväistä elämää, ja siksi hyviä ruokapaikkoja on joka puolella.

00:00
Título
And the food is great
Vídeo
Póster
Además se come bien
Además se come bien
Tipo
Ancho completo
Contenido

Alkuperämerkinnällä varustettuja makuja 

Saarten vulkaaninen alkuperä, leuto lämpötila ja huolellinen perinteinen käsityö tarkoittavat, että monilla ruokatuotteilla on suojattu alkuperänimitys (D.O.P). Niistä erottuvat erinomaiset tuliperäisessä maaperässä tuotetut viinit ja juustot, kuten Fuerteventuran Majorero, Palmero tai Gran Canarialla valmistettu Flor de Guía. Juustot ovat maukkaita ja maailmanlaajuisesti tunnustettuja. 

Kanarian saariston upea ilmasto sopii myös täydellisesti hedelmien ja vihannesten viljelyyn. Nämä ovatkin pääosassa useimmissa paikallisissa ruuissa ja joillain niistä on suojattu alkuperänimitys. Hyvä esimerkki näistä ovat Kanarian ”Papas Antiguas”, vanhat perunalajikkeet, joista arvostetuin on musta peruna. Lisäksi Kanarian leuto ilmasto mahdollistaa monien eksoottisten hedelmien, kuten papaijan, mangon, ananaksen, avokadon ja tietysti suositun Kanarian banaanin, viljelyn. Kanarian banaani on ainoa banaanilaji, joka on saanut Euroopan suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM).
 

Imagen
Contenido

Paikalliset reseptit

Saarille ovat jättäneet jälkensä monenlaiset kulttuurit. Kulttuurien sekoitus on johtanut mahtavien makuelämysten syntyyn ja makujen vastakohtiin, joita voi tuntea useimmissa tyypillisissä ruoissa, kuten mojo picón kastikkeella höystetyissä ryppyperunoissa. Toinen Kanariansaarten monissa paikallisissa resepteissä käytetty tuote on gofio. Se on valmistettu paahdetusta viljasta, kuten maissista ja vehnästä, ja on peräisin ensimmäisten saaren asukkaiden ajalta.

Kanarian ruuissa käytetään runsaasti paikallisia vihanneksia. Esimerkkejä paikallisista herkuista ovat vesikrassimuhennos, maissintähkät perunoiden ja kyljysten kanssa tai täytetyt bubangot paikallisesta kesäkurpitsasta. Toinen saarten resepteissä paljon käytetty tuote on kala. Erityisesti suosiossa ovat reseptit, joissa on käytetty kotoperäistä kalaa, kuten pehmeämakuinen vieja, cherne, mero tai jurel. Tarjolla on myös laaja valikoima tyypillisiä jälkiruokia ja makeisia, jotka ovat vastustamattomia herkkusuille. Näitä ovat esimerkiksi herkullinen mantelijuomaseos bienmesabe ja manteli-suklaajälkiruoka principe alberto La Palmasta, palmuhunajainen Gomeran vanukas, quesillo juustokakku, frangollo paistos tai El Hierron quesadilla juustokakku.
 

Contenido

Ravintolat ja guachinches, paikallisten ruokapaikat

Kanariansaarilla on suuri valikoima paikkoja paikallisen keittiön parhaista antimista nauttimiseen. Rantabaareista, joissa voi maistella meren tuoreita herkkuja, Michelin-tähden ravintoloihin, joissa voi kokea uusia ja hienostuneita makuelämyksiä. 

Myöskään ei kannata unohtaa paikallisten käyttämiä viehättäviä perinteistä kotiruokaa tarjoavia guachinchejä. Ne ovat pieniä usein improvisoituja ravintoloita rakennusten pihoilla tai autotalleissa ja ovat tyypillisiä etenkin Teneriffalla. Niissä tarjotaan kotiruokaa viinin kera viihtyisässä ja kotoisassa tunnelmassa. Guanchinchessä istuskellessaan tuntee olonsa paikalliseksi ja niissä voi maistella esimerkiksi kanarialaisia muhennoksia, uunissa valmistettua vuohenlihaa, kanamuhennosta tai kikherneruokia.
 

Título

Paikkoja Kanariansaarten makujen maisteluun

Imagen
Contenido

Viinikulttuuri

Punaiset, valkoiset, roseet. Täyteläiset, hedelmäiset tai erittäin aromaattiset... Kanariansaarten viineistä puhuminen tarkoittaa puhumista niiden juurista ja rakkaudesta maata kohtaan. Saarella ei tuoteta vain hyvin erilaisia viinejä, vaan myös erittäin laadukkaita, mikä näkyy saarten kymmenessä alkuperänimityksessä - niistä viisi Teneriffan saarella - ja lukuisissa vuosittain myönnetyissä palkinnoissa. 

Saarten viineistä erottuvat erityisesti vulkaaniset viinit. Niiden valmistus on monimutkaista ja asiantuntijat ympäri maailmaa arvostavatkin niitä aina vain enemmän. Viinit ovat hapokkaita ja hedelmäisiä. Lanzaroten La Gerian viinit ansaitsevat erityismaininnan. Niitä viljellään erityisellä kasvualueella, jossa viiniköynnökset kasvavat laavakiviaidalla ympäröidyissä kuopissa, mikä antaa viineille miellyttäviä ja erehtymättömiä vivahteita.

Imagen