Opas makeannälkäisille La Palmalla

Sanotaan aina, että kanarialaiset ovat luonteeltaan makeita kuin mantelikarkki, koska he ovat niin ystävällisiä ja iloisia – ja tottahan se on. Tästä syystä millä tahansa Kanariansaarella vierailemisesta jää niin mukavia muistoja. Unohtumattoman elämyksen täydentävät ilmasto, joka luokitellaan maailman parhaaksi (La Palmalla ei juurikaan sada ja vuoden keskilämpötila on noin 24 ºC), ja sen maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniita ja näyttäviä. Ei pidä myöskään unohtaa Kanariansaarten ruokakulttuuria. Kun on kyse makeisista, yksi pakollisista vierailukohteista on La Palma, historiallisesti kaikkien makeannälkäisten suosima saari.

Contenido

Miksi La Palmalla on niin pitkät perinteet makeisten valmistuksessa? Sen ymmärtämiseksi on tutkittava saaren historiaa ja muistettava kulttuurien sekoittuminen, jota kaikki Kanariansaaret ovat kokeneet vuosisatojen ajan. Kanarian alkuperäiskansojen ruokakulttuurin sekoittuminen espanjalaiseen, portugalilaiseen, englantilaiseen ja jopa amerikkalaiseen keittiöön on saanut aikaan monipuolisen ja laajan reseptien kirjon, joka perustuu saaren omiin tuotteisiin, kuten arvostettuihin manteleihin, bataatteihin, pehmeään vuohenjuustoon, sokeriin, ja sokeriruokohunajiin. Joillakin jälkiruoilla on vuosisataiset perinteet, kuten marquesotes, vehnäjauhoista, kananmunista ja sokerista tehdyt sokerikakut, jotka on leikattu timantin muotoon. Kun Pius IXvieraili saarella vuonna 1823 ennen kuin hänestä tehtiin paavi, hän ihastui kakkuihin niin, että niitä alettiin kutsua nimellä piononos. Italian kielessä nimi Pius IX lausutaan "Pio Nono". Muut reseptit ovat uudempia, mutta kaikista huokuu saaren omaleimainen persoonallisuus.

Contenido

Matilde Arroyo on erittäin tunnettu La Palman saaren johtavan konditorian omistajana, joka keksi kaksi kuuluisaa, makeaa leivonnaista, Bienmesaben ja Príncipe Alberton. Hänelle myönnettiin vuonna 2009 Kanariansaarten kultamitali työstään "La Isla Bonitan" makeisperinteen kehittämisestä 1900-luvun jälkipuoliskolla. Hänen leipomonsa on nykyään hänen tyttäriensä johdossa, ja se sijaitsee Los Llanos de Aridanessa. Príncipe Alberto on suklaasta, manteleista ja sokerikakusta valmistettu leivos. Herkkuun lisätään kermavaahtoa, joka parantaa sen makua entisestään. 

Bienmesabe on useimpien paikallisten ja vierailijoiden suosikkijälkiruoka. Se on perinteinen La Palman herkku, joka valmistetaan jauhetuista manteleista, sokerikakusta, sokerista, sitruunankuoresta ja munista. Se syödään yleensä vaniljajäätelön kera.
 

Contenido

Arroyo on vain jäävuoren huippu, mitä tulee tällä saarella valmistettujen jälkiruokien tasoon ja monipuolisuuteen. Ne ovat toden totta ansainneet maineensa koko Kanariansaaristossa. Quesadilloja, Príncipe Albertoa ja Bienmesabea on tarjolla jokaisessa saaren ravintolassa, ja niitä voi tilata joko kerman kanssa tai ilman (kaksi ensimmäistä) ja vaniljajäätelön kanssa tai ilman (jälkimmäinen). Joitakin niistä syödään vain erityistilaisuuksissa, kuten karnevaalien aikaan, kuten erityisesti Indianos-juhlia varten valmistettavia sopas de miel -hunajakeittoja. Isoäidit ovat siirtäneet reseptinsä sukupolvelta toiselle, jotta niitä voidaan syödä kotona ja tarjota vieraille. Tämä jälkiruoka on peräisin saaren vanhojen sokeriruokopeltojen työläisiltä. He kastoivat leipänsä sokeriruokosiirapista tehtyyn "keittoon". Nykyään hunajakeitot valmistetaan samasta siirapista, tai niissä käytetään vaihtoehtoisesti hunajaa ja murskattuja manteleita, joita ei ole jauhettu ja paahdettu. Palmasin joulupöydässä on yksi makea herkku, joka ei voi syrjäyttää etenkään uudenvuodenpäivän ja uudenvuodenpäivän aamiaisella: "pan de manteca" tai "roscas", kuten La Palman asukkaat sitä myös kutsuvat.

 

Contenido

Suurimmalla osalla näistä herkuista ei kuitenkaan ole määrättyä päivämäärää, jolloin niistä voisi nauttia. Rapadurassa, jolle on ominaista kartiomainen muoto, on ainesosina ruokohunajaa, gofiota, sokeria, manteleita, kanelia ja sitruunaa (siitä on olemassa myös erilaisia muunnelmia: maito-, suklaa-, kookos- tai kananmunakakkuja). Mantelijuusto, jossa on kananmunaa, sitruunankuorta ja kanelia, on toinen La Palman tyypillinen jälkiruoka, jonka seuraksi suositellaan lasillista mistelaa. 

On myös mainittava almendrados-juustot (pienet, uunissa paistetut mantelimassasta, sokerista ja kananmunasta valmistetut pannukakut), joiden nauttimiseen sopii erinomaisesti lasillinen Malvasía-viiniä; pan de leche -juustopannukakku, joka valmistetaan jauhoista ja juoksetetusta maidosta, sokerista, kananmunista, kanelista ja sitruunankuoresta; mantecados-juustot; gofio-pallo, jossa on manteleita ja hunajaa; suspiros-palmeros-ruokajuustot (marengit)... Lyhyesti sanottuna La Palma on ehtymätön makeisten maailmankaikkeus, jonne kuka tahansa makeannälkäinen haluaa astua sisään, mutta josta ei koskaan haluaisi poistua.