Kanarianbanaani: laatuidentiteetin merkki

Kanariansaarten identiteettiä kuvastava hedelmä

Kanarianbanaani on ainoa Euroopassa, jolla on suojattu maantieteellinen merkintä (SMM). Se on maailmanlaajuisesti tunnettu kuoren pienistä mustista pisteistä ja hedelmän ainutlaatuisesta mausta ja koostumuksesta. Tämä on mahdollista ainoastaan hyvien kypsymisolosuhteiden ja kanarialaisen ilmaston ansiosta. Lisäksi hedelmä sisältää runsaasti kaliumia, magnesiumia ja fosforia, ja siksi se on erityisen terveellinen.

Contenido

Kanarianbanaani eroaa muista, koska sillä on erittäin voimakas aromi, sen kuoressa on pieniä mustia täpliä kypsymiskohdissa ja se on maultaan erityisen makea. Lisäksi se on mehukkaampi kuin muut banaanit suuren kosteuspitoisuutensa ansiosta.

Tohtori Lluís Serra, ehkäisevän terveydenhoidon ja kansanterveyden professori Las Palmas de Gran Canarian yliopistossa, kertoo seuraavaa: ”Monet kysyvät, paljonko kaloreita banaani sisältää, ja tosiasia on se, että siinä ei ole niin paljon kaloreita kuin mitä uskoisimme. Banaanissa ei ole lähes lainkaan rasvaa eikä se nosta kolesterolia”.

Hedelmän sokeri-, kuitu- ja vitamiinipitoisuus riippuu sen kypsyysasteesta. Tämän johdosta professori lisää, että banaanien syöminen juuri niiden oikeassa kypsyyspisteessä on myös hyväksi henkilöille, joilla on taipumus tai riski kärsiä liikalihavuudesta ja diabeteksesta. Harvardin yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan puolitason kypsyysasteessa olevien banaanien syöminen auttaa sairauksien ehkäisemistä.

Imagen
Contenido

Vaikka ensimmäiset banaanikasvit saapuivat saaristoon jo 1400-luvulla, englantilaiset alkoivat vasta 1880 edistää niiden viljelyä hedelmien viemiseksi Englantiin höyryaluksilla, jotka pysähtyivät Santa Cruz de Tenerifen ja Las Palmasin satamissa. Näihin aikoihin kehitettiin variantti, joka sopeutui parhaiten Kanariansaarten ilmastoon ja maaperään, nimeltään ”pikkukääpiö”.

Kanarianbanaanin muista erottavat tärkeimmät ominaisuudet ovat niiden alhainen tärkkelyspitoisuus ja suuri sokerin määrä., Ja koska Kanarian saaristossa hedelmät kypsyvät noin kuuden kuukauden ajan (kolme kuukautta pidempään kuin muut banaanit), niiden maku ja aromi ovat voimakkaampia.

Kanarianbanaani on epäilemättä yksi saariston identiteetin symboleista, tuote, joka lisäksi on terveellinen, luonnollinen ja erittäin maukas.

Contenido

Kanarianbanaanin viljelyyn sovelletaan Euroopan unionin terveys- ja ympäristövalvontanormeja. Banaani on hyvin lehtevä kasvi, mutta se kasvattaa vain yhden suuren banaanitertun. Kun hedelmä on kypsynyt, kasvi kuolee ja se leikataan uuden kasvin syntymän edistämiseksi. Banaanin juurella kasvaa ”lapsia”, mutta maanviljelijä jättää niistä vain yhden verson, ja muut leikataan terävällä rautatangolla, jota kutsutaan nimellä ”la barreta”.

Nykyään kuitenkin kasvia tuotetaan in vitro -viljelyllä ja taimitarhat toimittavat uusia kasveja maanviljelijöiden tilausten mukaan.
 

Contenido

Banaani vaatii paljon laadukasta vettä ja hyvää lannoitusainetta, ja siksi sitä lannoitetaan karjan tuottamalla lannalla. Tämän luonnollisen lannoitteen käyttäminen on puolestaan lisännyt erittäin uhanalaisen kotoperäisen lammasrodun, eli kanarialaisen lampaan säilymistä, jota kutsutaan myös nimellä pelibuey-lammas.