Kanarialaisissa latinalaispurjeveneissä yhdistyvät perinteet ja urheilu

Kanarialainen latinalaispurjevene on Kanariansaarten identiteetin tunnus. Ne saivat alkunsa aikanaan veneistä, joita käytettiin kalastamiseen ja matkustajien ja tavaroiden siirtämiseen avomereltä maihin, ja tästä on kehittynyt aito paikallinen urheilulaji, jolla on vahvat perinteet erityisesti Gran Canarialla ja Lanzarotella.

Contenido

Latinalaispurjevene ei toki kuulu yksinomaan Kanariansaarille, mutta kanarialaisella latinalaispurjeveneellä on aivan omat erityisominaisuutensa. Sitä pidetään saaristossa kotoperäisenä urheilulajina, jolla on pitkät perinteet Gran Canarialla ja Lanzarotella, joissa järjestetään alan kilpailuita, joilla on paljon seuraajia.

Imagen
Contenido

Tämäntyyppisiä veneitä, joissa purje on kolmionmuotoinen, käytettiin Euroopassa sekä kuukausien mittaisia matkapurjehduksia toteuttavissa suurissa laivoissa, että kalastusveneissä Välimerellä. Niiden käyttö saaristossa sai alkunsa mahdollisesti saarille valloituksen jälkeen saapuneiden espanjalaisten ja portugalilaisten vaikutuksesta.

Contenido

1800-luvun lopussa Las Palmas de Gran Canarian satamatoiminnan kukoistaessa tällaisia veneitä alettiin käyttää pienimuotoiseen kaupankäyntiin lahdelle ankkuroituneiden veneiden ja paikallisten kauppiaiden välillä. Tällaisten veneiden kilpailut saivat todennäköisesti alkunsa siitä, että näiden veneiden välillä kilpailtiin siitä, kuka ehti ensimmäisenä suuriin lahdelle ankkuroituneisiin laivoihin.

Contenido

Tämän tyyppisistä kilpailuista tuli erittäin suosittuja ja niitä alettiin yhdistämään kaupungin juhlatapahtumiin. On olemassa näyttöä siitä, että La Naval -juhlien yhteydessä vuonna 1900 järjestettiin ensimmäinen regatta Puerto de la Luzin vesillä, joka sai suuren suosion yleisön keskuudessa.

1900-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä järjestettiin useita latinalaispurjeveneiden regattoja, joiden tukijana toimi vuodesta 1909 alkaen Real Club Náutico de Gran Canaria -pursiseura. Tosiasia on kuitenkin se, että ensimmäiset tunnetut kilpailusäännöt ovat peräisin vuodelta 1933. Tästä hetkestä alkaen latinalaispurjeita käyttävät veneet tulivat yhä suosituimmiksi ja perinne muuttui urheilulajiksi, joka nykypäivänä katsotaan kotoperäiseksi ja jota Kanariansaarten aluehallinto suojelee kiinnostavana kulttuuriomaisuutena.

Contenido

Latinalaispurjeita käyttävien veneiden regatat, joita järjestetään Las Palmas de Gran Canarian kaupungin rannikolla, ovat kiistämättä kaikkein suosituimpia tämän lajin kilpailuja saaristossa. Veneiden purjeiden erikoinen koko ja niiden tavallisesta poikkeavat takilat, jotka on muokattu purjehtimiseen pelkästään tiukasti vastatuuleen, tekevät veneistä varsin erilaiset muihin verrattuna.

Kilpailuja järjestetään maaliskuun ja syyskuun välisellä kaudella. Reitti kulkee etelästä pohjoiseen ja kaupungin rannikon suuntaisesti. Näin harrastavat voivat seurata regattoja maista käsin. Lähtöviiva sijoittuu kohtaan, jota paikalliset kutsuvat nimellä ”ruma meri”, Las Palmas de Gran Canarian etelänpuoleiseen päähän, ja maali sijaitsee pienvenesataman laiturissa (Muelle Deportivo).

Contenido

Kilpailujen järjestämisestä vastaa alan liitto Federación de Vela Latina Canaria. Veneiden väliset kilpailut (pegas) kuuluvat provinssin mestaruuskisoihin. Tämä on kaikkien tärkein palkinto kaikille kilpailijoille. Kauden aikana järjestetään myös muita kilpailuja, kuten Copa Isla de Gran Canaria, Torneo Eliminatorio ja Trofeo Federación. Kaikilla on omat erityispiirteensä ja merkityksensä lajin keskuudessa.

Contenido

Kanarialaisen latinalaispurjeveneen mitat ja muut erikoisominaisuudet poikkeavat muista aluksista. Rungon ja purjeen välinen kokosuhde poikkeaa kaikista logiikan säännöistä ja siksi sen purjehduksen seuraaminen onkin varsin vaikuttavaa. Veneen pituus on 6,55 m ja purjeen koko on yli 12 metriä. Lisäksi miehistöön kuuluu vähintään 8 ja enintään 13 henkeä, joista jokaisella on oma erityistehtävänsä.

Urheilulajilla on paljon kannattajia erityisesti Las Palmas de Gran Canarialla, koska suurin osa veneistä liittyy jollakin tavalla tiettyyn kaupungin kortteliin tai alueeseen. Lisäksi monissa tapauksissa veneen omistaa määrätty perhe ja miehistöt purjehtivat samalla veneellä sukupolvesta toiseen.

Contenido

Toinen latinalaispurjeveneiden versio on käytössä Kanariansaarilla Lanzarotella ja Fuerteventuralla. Vaikka kaikkein suosituin malli on 5 metrin pituinen vene, on olemassa myös 8-metrisiä veneitä. Suurin ero Gran Canarialla käytettyihin veneisiin on muun muassa veneiden rungon muoto ja se, että se purjehtii erilaisilla ohjaussuunnilla.

Veneiden alkuperä Lanzarotella liittyy myös kalastusveneisiin, joilla kalastetaan joillakin Lanzaroten alueilla. San Ginés -kansanjuhlien aikaan Arrecifessä kalastajat järjestivät regattoja veneillään. Mutta tosiasia on se, että urheilukilpailuista tuli säännöllisiä vasta 80-luvulla. Nykyään saarienvälisiä kisoja järjestetään huhtikuun ja marraskuun välisellä kaudella ja kauden päätöskilpailussa, Kanariansaarten mestaruuskilpailussa kilpailevat veneet Lanzarotelta, Fuerteventuralta ja Gran Canarialta.