Kanariansaarten ensimmäisten asuttajien historia

Kanarian alkuperäisasukkaiden jalanjäljissä

Kanarian alkuperäiskansat olivat berbeerejä, jotka asuttivat Kanariansaaria siihen asti, kunnes Kastilian kuningaskunta valloitti alueen 1402–1496. Vaikka kaikilla kansoilla oli yhteiset juuret, oli jokaisella saarella omat lakinsa ja tapansa, jotka usein johtivat kylien välisiin yhteenottoihin.

Contenido

Arvioiden mukaan ensimmäisten asukkaiden on täytynyt saapua saarille noin 500-luvulla eKr., minkä vuoksi alkuperäiskansat asuivat saaristossa eristyksissä lähes 2000 vuotta. He loivat oman kulttuurinsa, joka perustui koskemattomaan ja vulkaaniseen ympäristöön mukautuneeseen elämäntapaan.

Contenido

Kanarian alkuperäiskansat olivat ainoa Makaronesia-alueella asuva kansa. Suurin osa heistä asui luolissa, vaikka Lanzarotelta ja Gran Canarialta on löydetty jäänteitä rakennetuista kylistä, joissa on harrastettu metsästystä, karjanhoitoa ja joissain tapauksissa myös maataloutta. Kotoperäisillä eläimillä, kuten vuohilla ja lampailla, oli perustavanlaatuinen rooli asukkaiden toimeentulossa, sillä juuston, voin ja lihan lisäksi niistä saatiin nahkaa vaatteita varten ja luita työkalujen valmistukseen. Kanarian alkuperäiskansat ovat esimerkki kehityksestä äärimmäisissä elinolosuhteissa. He ovat jättäneet tärkeän perinnön säilyneiden arkeologisten jäänteiden ansiosta.

Contenido

Cenobio de Valerónin arkeologinen puisto Gran Canarialla koostuu valtavasta yhteisestä viljavarastosta, jota Gran Canarian alkuperäiskansat käyttivät viljan säilyttämiseen. Alueella on yli 300 pehmeään kallioon porattua siiloa (luolaa), jotka on yhdistetty toisiinsa eri tasoilla. Paikkaan voi käydä tutustumassa omin neuvoin kävelemällä tällä esihistoriallisella rakennelmalla ja uppoutumalla saaren kulttuuriperintöön. Toinen vaihtoehto on palkata opas, joka voi paljastaa alueen salat.

Contenido

Cueva Pintada, maalattu luola, on yksi saarten tärkeimmistä arkeologisista kohteista. Alueella on kylä, joka ympäröi kallioon kaiverrettua luolaa. Paikalle pääsyä varten on ensin ylitettävä esihistoriallisen kaupungin raunioiden yli kulkeva silta, josta voi tarkkailla, miten ennen muinoin talot sijaitsivat ja millainen huonejako niissä oli. Luolan sisällä voi ihailla sen seiniä koristavia geometrisia kuvioita, jotka ovat hienoja esimerkkejä aikakauden taiteellisesta ilmaisusta. Koko holvia suojaavan lasikuvun ansiosta voi kuvioita tutkia tarkasti.

Contenido

Kuten muutkin sivilisaatiot, myös Kanariansaarten alkuperäiskansat harjoittivat muumiointia hautajaisissaan. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että heidän tekniikkansa ja erinomainen työn taso on verrattavissa egyptiläiseen kulttuuriin. Vaikka tätä rituaalia harjoitettiin vain Teneriffan (guanches) ja Gran Canarian (kanarialaiset) alkuperäiskansojen keskuudessa, nykyään muumioita pidetään alkuperäiskansojen kulttuurin tärkeimpänä jäännöksenä.

Contenido

Niitä voi käydä katselemassa Teneriffan luonnontieteellisessä museossa ja Hombre de Tenerife -museossa (arkeologinen museo), joissa on säilytetty jopa 140 palsamoitua jäännöstä ja 12 täydellistä muumiota, joista vanhimmat ovat 1700 vuotta vanhoja.

Contenido

Vaikka 1400-luvun Kastilian valloituksen jälkeen alkuperäiskansojen vaikutus saarilla on vähentynyt, ovat erilaiset tutkimukset ja nykypäivän kulttuuritietoisuus myötävaikuttaneet siihen, että heidän vaikutuksensa on edelleen hyvin läsnä kaikilla saarilla. La Palmassa (benahoaritas) sijaitsee Cueva de Belmacon arkeologinen puisto, jossa on erilaisia ​​jäänteitä alkuperäiskansojen asumuksista. Niiden ohella jäänteitä vanhasta kullttuurista löytyy El Hierron El Julanilla (bimbachesien maa), La Gomeran arkeologisesta museosta (gomeritas), Gran Canarian Kanarian museosta (kanarialaiset) ja Lanzarotelta sekä Fuerteventuralta (majos). Nämä jäänteet ovat suurenmoinen perintö, joka tuo Kanariansaarten kaukaisimman historian lähelle vierailijaa.