Kansainväliset regatat Kanariansaarilla, joita et voi jättää väliin

Maailman huipputason urheilijat osallistuvat joka vuosi kansainvälisiin regattapurjehduksiin, joita järjestetään Kanariansaarilla. Saaret muodostavat täydellisen tukikohdan erinomaisine kiinnityspaikkoineen ja korjausvalmiuksineen regattapurjehduksiin rannikolla ja valtamerellä. Kilpailuja on kaikenlaisia, alkaen uskomattomista kestävyyttä vaativista kisoista, kuten Mini-Transat, aina vaikuttaviin huipputeknologiaa vaativiin yli 100 jalan suuruisten ja klassisten alusten kilpailuihin.

Imagen
Centro náutico - Vela. Gran Canaria
Centro náutico - Vela. Gran Canaria
Contenido

Viimeisten 15 vuoden aikana Kanariansaarilla järjestettävien veneilytapahtumien määrässä ja laadussa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Pitkät perinteet omaavien risteilykilpailujen lisäksi, kuten San Ginésin kansainvälinen regatta tai Kanarian alueelliset kilpailut, saarilla vierailevat veneilijät ovat voineet nauttia olympiapurjehtijoiden, American Cupin ja Vendée Globen kokoontumisista ja vaikuttavista valtameriregattojen lähtöhetkistä ja kansainvälisten kisojen alkuvaiheista.

Contenido

Kanariansaarilla vallitsevat vakaat sääolosuhteet, mikä on erittäin tärkeä tekijä, kun otetaan huomioon valtameripurjehduksiin osallistuvien kilpailijoiden viestintäyhteyksien puuttuminen purjehduksen aikana. Siellä on turvalliset kiinnityspaikat, joiden ansiosta koko laivue pysyy yhdessä oleskelunsa aikana, laaja valikoima urheilu- ja vapaa-ajanvalmiuksia sekä teknisiä veneilypalveluita.

Contenido

Tämä ainutlaatuinen yhden hengen kansainvälinen valtameripurjehdusregatta käynnisti suhteensa Kanariansaariin vuonna 1977 ensimmäisellä Teneriffan välietapilla. Yli 80 6,5 metrin pituista venettä purjehtii noin 4 000 merimailin matkan yli Atlantin Ranskasta Karibialle oleskellen yhden kuukauden ajan satamassa etappien välillä. Saariston välietappi antaa purjehtijoille mahdollisuuden tarkastaa varusteensa tai suorittaa tarvittavat korjaukset veneissään ennen lähtöä seuraavalle etapille.
 
Mini-Transat tarjoaa hedelmällisen maaperän uusien huippupurjehtijoiden ja innovoivien mallien kehittymiselle ja osallistujien värikäs ja vilkas läsnäolo pienvenesatamissa houkuttelee puoleensa monia vierailijoita. Jokaisessa välisatamassa kutsutaan lapset ja paikalliset asukkaat vierailemaan veneissä ja kokeilemaan purjehtimista vaikuttavissa ja ainutlaatuisesti suunnitelluissa veneissä.

Regatan välietappeja on toteutettu monissa saariston saarissa, kuten Tenerife, Lanzarote ja Gran Canaria, vaikka ehkä kaikkein unohtumattomin kokemus oli La Palman välietappi, joka osui yksiin Cumbre Viejan tulivuorenpurkauksen kanssa. Silloin veneet suuntasivat matkansa Marina La Palmaan Santa Cruz de La Palma paikallisen väestön tukemiseksi ja veneissä järjestettiin perinteiset lasten vierailut ja lisäksi autettiin poistamaan vulkaanista tuhkaa koulujen pihoista.

Contenido

Vuodesta 2015 lähtien joka vuoden tammikuussa Lanzarotelta käynnistyy RORC Transatlantic Race, kansainvälinen kilpailu, johon osallistuvat kaikenlaiset jahdit tulevat valmistautumaan Marina Lanzaroteen ja Puerto Calero ennen valtameripurjehdusta kohti Grenadan saarta Karibialla. Alkaen MOD 70 -luokan veneistä aina kauniisiin klassisiin veneisiin, laivue kokoontuu lähtöviivalle Arrecifen kaupungin edustalla ennen Atlantin ylitystä.
 
”Kanariansaaret, ja erityisesti Lanzarote, tarjoavat erinomaisen valmistautumispisteen RORC Transatlantic Race -kilpailulle. Lämmin ilmasto ja tasaiset pasaatituulet tarjoavat ihanteelliset olosuhteet avomeriregattaan osallistuville veneille. Lentoyhteydet Lanzarotelle ovat helpot ja nopeat, ja Kanariansaaret muodostavat erittäin sopivan pysähdyspisteen Välimeren ja Karibian välillä”, kertoo Tim Thubron, tapahtuman järjestäjän, Royal Ocean Racing Clubin regattatoiminnan avustava johtaja. ”Calero Marinasin satamien ja telakoiden hyvät valmiudet muodostavat ihanteellisen kiintopisteen veneille matkapurjehduksen harjoittelua ja siihen varustautumista varten”, päättää Thubron.

Contenido

Useimmat saarista tarjoavat täydellisen regatta-alueen usean päivän kestävien ja rannikon lähellä kulkevien kilpailujen järjestämiseen. Erityisen tunnettuja ovat risteilypurjehduksen kansalliset kilpailut, joita järjestetään joka vuosi ja joihin osallistuvat kokeneet miehistöt. Ensimmäinen niistä on Trofeo César Manrique -kilpailu, joka järjestetään elokuussa Arrecifessa. Syyskuussa Las Palmas de Gran Canariassa järjestetään Trofeo Princesa de Asturias -kilpailu ja kausi päättyy Santa Cruz de Tenerifessä Trofeo Infantas de España -kilpailulla lokakuussa.

Kaikkein tärkeimpien Kanariansaarilla järjestettävien kilpailujen joukossa on myös 44Cup, joka tunnetaan myös regattojen Formula 1 -kisana.

Contenido

Tämän tapahtuman järjestäjä on RC44 Class yhdessä Marina Calero kanssa, ja sitä on järjestetty Lanzarotella jo vuodesta 2008. Tähän arvostettuun kilpailuun osallistuu yli 100 miehistöä 15 eri maasta ja sen reitit kulkevat Lanzaroten lisäksi myös Portugalin, Ruotsin, Slovenian ja Omanin vesillä.

Kun ollaan valitsemassa uutta kansainvälistä kohdetta 44Cupin arvostetuille kilpailuille, otetaan siinä huomioon useita tekijöitä: alle 25 % todennäköisyys purjehduksiin sopimattomien päivien esiintymisestä (toisin sanoen päivien, jolloin on liikaa tai liian vähän tuulta), veneilyn infrastruktuurin laatu (pienvenesatamat ja telakat), sekä teknisen henkilöstön pätevyys. Sen lisäksi, että kaikki nämä kriteerit täyttyvät, 44 Classin johtoryhmä on palannut toistuvasti Lanzarotelle johtuen alueen regattojen laadusta, talvisin lämpimän ilmaston suomasta purjehtimisen miellyttävyydestä, lentoyhteyksien saatavuudesta ja Lontoon kaupallisten aukioloaikojen ylläpitämisen suomasta mukavuudesta.

”Vaikka osallistuvien veneiden laivue on erittäin vaativa, ja vaikka Calero Marinasissa on järjestetty jo yli 10 tapahtumaa, sataman ja Real Club Náutico de Arrecife pursiseuran henkilöstön ammattilaisuuden taso takaavat sen, että tämä kohde ei ole koskaan menettänyt hohtoaan”, kertoo Bertrand Favre, Clase 44:n johtaja.

Contenido

Veneilijöille, jotka ylittävät Atlantin ensimmäistä kertaa, tai niille, jotka haluavat toteuttaa matkapurjehduksen kilpailun ulkopuolella tai vain nauttia valtameripurjehduksen suomasta valtavasta elämyksestä, on tarjolla muita kilpailuja, jotka eivät ole näin vaativia ja joita järjestetään Kanariansaarilla.

Contenido

Atlantic Rally for Cruisers, joka tunnetaan yleisesti nimellä ARC, on maailman suurin valtameripurjehdustapahtuma. Marina Las Palmas -satama Las Palmas de Gran Canaria on ollut ARC-kilpailun tukisatama kilpailun ensimmäisestä järjestyskerrasta alkaen vuonna 1986. Nykyään siihen osallistuu kolme kansainvälistä laivuetta, jotka aloittavat matkan Gran Canarian pääkaupungista joka vuosi, ja joihin osallistuu lähes 400 venettä ja yli 2 000 osallistujaa, joiden myötä Las Palmas de Gran Canaria muodostuu Kanariansaarten veneilypalvelujen pääasiallinen keskus. Perinteisen ARC-kisan osallistujat lähtevät purjehtimaan marraskuussa Gran Canarialta kohti Santa Lucían saarta Karibialla, ja ARC Plus -kisan osallistujat lähtevät myös silloin purjehtien Sao Vicenten niemen (Kap Verde) kautta määränpäänään Grenadan saari. Ja tammikuussa regatan aloittavat ARC January -kilpailuun osallistuvat veneet.

Jimmy Cornellin, avomeripurjehduksen edelläkävijän, alkuun panema ARC on edelleenkin kaikkein suosituin regatta Atlantin valtameren ylittämiseen hyvässä seurassa. Sille on kuitenkin myös muita vaihtoehtoja, kuten Viking Explorers Rally, jossa hiukan pienempi laivue lähtee matkaan myös Marina Las Palmas.

Contenido

Vuonna 2018 syntyneen ”ystävällisenä” veneilytapahtumana tunnetun rallin Viking Explorers päätavoitteena on auttaa purjehtijoita heidän matkallaan yli Atlantin valtameren. Kisan filosofia perustuu siihen, että osallistujille tarjotaan parhaat laatupalvelut laivueen koon pysyessä rajoitettuna 25 veneeseen.

Viking Explorers -ralliin on kehitetty ainutlaatuinen formaatti ja se tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon Atlantin ylittämiseen. Järjestäjät ovat jatkuvasti yhteydessä osallistujiin verkkoyhteydellä 24 tuntia vuorokaudessa 7 päivänä viikossa ja järjestävät viestintä- ja satelliittivalvonnan lisäksi myös seminaareja, kongresseja ja juhlatilaisuuksia.

Contenido

Vuonna 2017 Cofradía Europea de la Vela -purjehdusveljeskunta järjesti ensimmäisen kerran Discoveries Race -kilpailun, jolla haluttiin kunnioittaa suurten portugalilaisten ja espanjalaisten löytöretkeilijöiden muistoa. Regatta käynnistyy A Coruñasta (Galicia) ja sen päätepisteenä on Las Palmas de Gran Canaria.

Järjestäjät tarjoavat mahdollisuuden kattaa 1 200 mailin matka eri välietappeina pysähtyen Portosínin, Oporton ja Sinesin kaupungeissa Portugalissa sekä Funchalissa (Madeira), tai sitten kilpailun purjehtimiseen ilman välisatamia. Tällä tavoin regatta on enemmän tai vähemmän vaativa valitun vaihtoehdon mukaisesti. Matkapurjehduksen suorittaminen välisatamiin pysähtyen mahdollistaa osallistumisen myös vähemmän kokeneille miehistöille, jotka haluavat kokeilla valtameripurjehdusta.

Kilpailut oli tarkoitus järjestää kahden vuoden välein ensimmäisen vuoden 2017 kilpailun jälkeen. Covid-pandemiasta johtuen vuoden 2021 regattaa jouduttiin siirtämään vuodella eteenpäin, ja se järjestettiin lopulta vuonna 2022. Seuraava kilpailu järjestetään seuraavan parillisena vuotena, ja näin edelleen kahden vuoden välein.

Contenido

Kanariansaarten ja Funchalin välinen kansainvälinen regatta on yksi Kanariansaarten vanhimpia veneilytapahtumia, jota on järjestetty vuodesta 1978 alkaen näiden kahden Atlantin saariston välillä. Purjehdusmatka on 290 merimailia, se järjestetään kahden vuoden välein lähtöpaikan ollessa vuoronperään eri Kanarian satamissa.

Kilpailu järjestetään syyskuussa pasaatituulten lieventymistä hyödyntäen. Näin päästään helpommin Madeiralle välttäen tuulien kesä-, heinä- ja elokuussa saaristoon tuomia voimakkaita puuskia. Mahdollisuus pysähtyä Selvagenssaarilla ja kokea usean päivän valtameripurjehdus tekevät regatasta seikkailun, joka houkuttelee avomeripurjehduksen ystäviä.