La Palman alkuperäiskansojen maailma

Tärkeimmät kohteet Isla Bonitan ensimmäisten asukkaiden historiaan tutustumiseksi.

La Palman ensimmäisten asukkaiden eli niin sanottujen benahoarilaisten perintö on yhä vahvasti läsnä luolakaiverruksissa, arkeologisissa löydöksissä ja museoissa.La Palman saari oli viimeinen Kastilian kruunun vuonna 1492 valloittama saari.

Vaikka La Palma oli yksi ensimmäisistä Kanariansaarista, jotka yritettiin valloittaa, se jäi viimeiseksi valloituskohteeksi maaperän muotojensa ja asukkaidensa rohkeuden ansiosta. Tämä saavutus johtuu suurelta osin benahoarilaisista, jotka elivät täydellisessä sopusoinnussa luonnon kanssa. Isla Bonitan sydän oli nimeltään Aceró, joka tarkoittaa benahoaritan kielellä vahvaa paikkaa; nykyään siellä sijaitsee Caldera de Taburienten kansallispuisto.

Tämän oppaan avulla voit seurata benahoarilaisten jalanjäljissä heidän alkuperäisille asuinsijoilleen.

Contenido

El Pasossa sijaitsevat La Fajana ja El Verde ovat kaksi saaren tärkeintä kalliokaiverruskohdetta. Tästä syystä kunnassa on Benehauno-petroglyfien vierailijakeskus jossa voi ihailla Aridane-laakson runsaita ja monipuolisia arkeologisia löydöksiä. Alueelta on löydetty laajoja luola- ja maja-asutuksia sekä vaikuttavia maagis-uskonnollisia jäännöksiä, kuten almogareeneja, pienten kanavien ja kivikasojen ryhmittymiä.

Keskuksessa on myös noin sata geometrisia kuvioita sisältävää kalliokaiverrusta, jotka ovat löytyneet pääasiassa Pico de Benjenao alueelta. Muita merkittäviä esimerkkejä alueen kaiveruksista ovat esimerkiksi Lomo de Tamarahoyan ja Lomo Gordon kaiverrukset. Keskuksesta lähtee opastettuja reittejä kalliokaiverruksille, luolatutkimuskohteisiin ja työpajoihin Salto del Pastoriin. Salto del Pastor eli paimenhyppy oli benahoarilaisten yleinen tapa laskeutua nopeasti alas saaren erittäin korkeissa rotkoissa. Nykyään se on yleinen urheilulaji La Palmalla.

Villa de Mazossa on Belmacon luolan arkeologinen keskus jossa on kivikautisia piirroksia ja benahoariittien jäänteitä. Tämä 1700-luvulla löydetty arkeologinen kohde oli Kanariansaarten ensimmäinen paikka, josta löydettiin kalliopiirroksia.

Kyseinen arkeologinen löydös kattaa kymmenen luonnonluolaa, joissa on luolakaiverruksia, ja se on julistettu historiallis-taiteelliseksi monumentiksi. Paikalle tultaessa on suositeltavaa jättää auto parkkipaikalle ja tutustua eri luolakohteisiin kävellen.

Contenido

Barranco de La Zarza -rotkon seinämien luolamaalauksetovat yksi La Palman parhaista esimerkeistä kalliotaiteesta sekä kaiverretun pinnan koon että motiivien monimutkaisuuden ja kehittyneisyyden vuoksi.

Ne sijaitsevatGarafíassa, Caboco de La Zarza -nimisellä alueella ja sen sivujoen varrella Barranquillo de La Zarcita -rotkossa. La Zarcitan luolamaalauksissa on kaksi paneelia, jotka muodostuvat kahdesta spiraalista, joiden kiemurat on suunnattu kesä- ja talvipäivänseisauksen auringonlaskujen suuntiin. Myös muissa tämän luolan maalauksissa esiintyy kiemurtelevia kuvioita ja spiraaleja. Paneeleja on yhteensä 20, joista 15 osoittaa kesäpäivänseisauksen auringonnousuun ja viisi talvipäivänseisauksen auringonnousuun.

Hieman alempana, Barranco de La Zarza -rotkon vasemmalla rannalla on kaksi muuta kohdetta, jotka tunnetaan nimellä Llano de La Zarza, ja niissä on talvipäivänseisauksen aamunkoittoon suuntautuva, polveileva kuvio.

Keskuksessa vierailemalla pääsee myös Parque Cultural La Zarza yhdelle saaren kauneimmista kävelyreiteistä: PR LP 9.2 -reitille, joka vie Caldera del Agualle, joka tunnetaan myös luonnon omana Sikstuksen kappelina.

Contenido

Benahoarita-museo kiinnostaa sekä vierailijoita että tutkijoita, sillä siellä on laaja kokoelma arkeologisia jäännöksiä, jotka on löydetty La Palman huolellisesti tutkituista arkeologisista kohteista. Museossa on myös pysyvä näyttely benahoariteista, jotka asuttivat saarta ennen sen valloitusta ja liittämistä Kastilian kruunuun. Heidän asuinympäristöään, asumuksiaan, elinkeinojaan ja kulttuuriaan esitellään niitä edustavien löydösten ja esineiden avulla. Näyttelyssä on aidon kokoisia alkuperäiskansaa esittäviä veistoksia, ja museo on avoinna maanantaista lauantaihin.

La Palman alkuperäiskansojen maailma on hyvin läsnä Isla Bonitan asukkaiden elämässä, ja he kunnioittavat esi-isiään vaalimalla perinteisiä urheilulajeja, kuten kanarialaista painia tai paimenloikkaan, järjestämällä kansanjuhlia, joihin kuuluu benahoarilaisia perinneruokia, kuten gofiota, ja luomalla taideteoksia, jotka kunnioittavat heidän perintöään, kuten Tanausúlle omistettu seinämaalaus El Pasossa sijaitsevassa Casa de la Cultura Braulio Martínissa.

Museovierailun jälkeen voi jatkaa kävelyä Los Llanos de Aridanen kaduilla, nauttia sen kosmopoliittisesta tunnelmasta sekä ihailla sen historiallista keskustaa ja kadulla sijaitsevaa museota.

San Andrés y Saucesin kaupungissa on Tendalin vierailijakeskus. Sen tutkimuskohde on benahoarilaiset, La Palman saaren muinaiset asukkaat. Keskuksen näyttelyssä kerrotaan benahoarilaisten tavoista, uskomuksista ja alkuperästä.