Nestor ja Kanarian modernismi

Tärkein eurooppalaisen symbolistisen ja modernistisen maalaustaiteen edustaja

Néstor Martín-Fernández de la Torre, taiteen ystäville Néstor, on tärkeimpiä eurooppalaisen symbolistisen ja modernistisen maalaustaiteen edustajia. Taiteilijana hän pyrki aina tuomaan esiin Kanariansaarten ympäristön mahtavuuden, ja hänen töitään pidetään ylistyksenä kanarialaiselle identiteetille ja saarten perinteille. Monet asiantuntijat pitävät hänen tuotantoaan olennaisena osana 1900-luvun alun eurooppalaisia taidesuuntauksia.

Contenido

Monet Kanariansaarilla kävijät tutustuvatkin hänen tuotantoonsa lähemmin, sillä hänen omaperäisellä näkemyksellään maailmasta ja kunnianosoituksellaan saarten valolle ja luonnolle on suuri taiteellinen arvo.

Contenido

Néstor Martín-Fernández de la Torre syntyi Las Palmas de Gran Canariassa vuonna 1887. Hänen taiteelliset kykynsä tulivat esiin jo hyvin varhain ja saivat hänet etsimään uusia ympäristöjä intohimojensa tyydyttämiseksi: Madrid, Bryssel, Lontoo ja lopulta Pariisi, missä hän koki art nouveaun nousun ja jonne hän perusti ateljeensa, olivat näyttämöitä, joilla hän vakiinnutti asemansa maailmanlaajuisesti arvostettuna taiteilijana. Hän piti näyttelyitä Euroopan ja Latinalaisen Amerikan parhailla foorumeilla ja sai merkittäviä palkintoja.

1930-luvun alussa Néstor palasi Gran Canarialle taiteellisille ja emotionaalisille juurilleen ja perusti sinne ateljeensa. Tänä aikana hän aloitti mestariteoksensa, joka sittemmin jäi keskeneräiseksi: Poema de los Elementos (Luonnonvoimien runo).

Contenido

Néstorin tuotanto imee innoituksensa symbolismista luoden erään aikakautensa erikoisimmista esteettisistä maailmoista. Se lähtee paikallisesta todellisuudesta ja luo taiteellisen kokonaisuuden, joka vie saarten tarunomaiseen alkuperään. Tuotannossa ei ole sijaa kliseille, paikallisille ilmauksille eikä triviaalille kansankulttuurille. Se on täynnä mytologiaa ja uusia näkemyksiä klassikoista.

Taiteilijan tuotanto Kanariansaarilla

Contenido

Kanarialainen kylä (Pueblo Canario) on Néstor Fernández de la Torren luoma valtava universumi, jossa heijastuu selkeästi Kanariansaarten suuri vaikutus taiteilijan luomistyöhön.  Hanke syntyi ajatuksesta levittää kanarialaista kulttuuria vierailijoiden keskuuteen ja on kokonaisuudessaan Néstorin suunnittelema. Vaikka taiteilija ei itse koskaan päässytkään näkemään työtään valmiina, sen rakentamisessa noudatettiin hänen luonnoksiaan mahdollisimman hyvin. Kyse on suuresta arkkitehtonisesta kokonaisuudesta, jossa voi kulkea perinteisiä kanarialaisia rakenteita sisältävien rakennusten keskellä ja uppoutua täysin saarten kulttuuriin.

Contenido

Kanarialaisen kylän arkkitehtonisen kokonaisuuden sisällä on uuskanarialaistyylinen kuvakokoelma vuodelta 1956. Se sisältää suurimman osan taiteilijan tuotannosta. Kyseessä on 12 salin tila, jossa esitetään sekä vaihtuvia näyttelyjä että pysyvä kokoelma, jossa voi ihailla taiteilijan merkittävimpiä teoksia: Morsiuslaulu (Epitalamio), Jousiampujapoika (El Niño Arquero) ja kaksi kokoelmaa, jotka muodostavat Luonnonvoimien runon (Poema de los Elementos). Museoon voi myös sopia opastetun käynnin, jolla voi tutustua syvällisesti taiteilijan tuotannon yksityiskohtiin.

Contenido

Tämä teatteri on eräs parhaita tapoja tutustua Néstorin monipuoliseen tuotantoon. Vuoden 1918 tulipalon jälkeen arkkitehti Miguel Fernández de la Torre, taiteilijan veli, antoi tälle tehtäväksi suunnitella uuden rakennuksen sisustus. Taiteilijan vastuulle tulivat esiripun, takapermannon lasiväliseinien, näyttämön aukon ja erilaisten freskojen suunnittelu rakennuksen eri osiin. On myös mainittava Saint-Saëns-salonki, jossa taiteilijan jälki näkyy kangasmaalauksissa, koristereunuksissa, ikkunoissa, valaisimissa ja pienissä puupatsaissa.