Valtameripurjehduksen salat Kanariansaarten välillä

Kahdeksan erilaista saarta, uskomattomat rannikkomaisemat, erinomaiset vierassatamat ja täydellinen ilmasto tekevät Kanariansaarista ihanteellisen kohteen valtameripurjehdukseen. Ja vaikka saarten välisten etäisyyksien ansiosta on mahdollista siirtyä saarelta toiselle purjehtien yhden päivän aikana, jonkinasteinen veneilykokemus on kuitenkin tarpeen. Haluatko nauttia turvallisesta valtameripurjehduksesta? Tässä muutamia neuvoja.

Contenido

Purjehtiminen tulivuoriperäisten saarten välillä on unohtumaton kokemus. Ei kuitenkaan saa unohtaa, että Kanariansaaret sijaitsevat Atlantin valtamerellä ja että purjehtiminen voi olla vaativaa. Siksi on suositeltavaa ryhtyä tiettyihin varotoimenpiteisiin ennen matkapurjehduksen aloittamista. Veneen täytyy olla hyvässä kunnossa ja on syytä myös tutkia sääennusteita, jotta voidaan selvittää tuulen ja aaltojen tyyppi. Nämä ovat joitakin niistä seikoista, joita kaikkien merenkävijöiden tulee harkita ennen kiinnitysköyden irrottamista.

Saariston tärkein ominaisuus on se, että saarten väliset etäisyydet ovat varsin mukavia. Voit suunnitella reittejä, jotka kuljetaan yhden päivän aikana yöpurjehduksia välttäen. Lisäksi vaikka Kanariansaarilla voikin purjehtia lähes koko vuoden, on myös tärkeää suunnitella vuodenaika etukäteen. Parhaat valtameripurjehduskuukaudet ovat toukokuu, kesäkuu, syyskuu ja lokakuu.

Contenido

Kanariansaarilla vallitsee suotuisa ja miellyttävä ilmasto 365 päivänä vuodessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että matkapurjehduksen voisi toteuttaa T-paidassa ja uimapuvussa ilman asianmukaista vaatetusta. Veneessä on hyvä olla saappaat ja sadevarusteet, samoin kuin useita vaihtovaatekertoja vaatteiden kastumisen varalta.

Toinen huomioitava asia matkaa suunniteltaessa on mukauttaa valittu reitti sääolosuhteisiin. Jos esimerkiksi sääennusteen mukaan odotettavissa on voimakasta koillistuulta, on suotavaa välttää reittejä, joissa tuuli on keulasta, kuten esimerkiksi Gran Canarialta Lanzarotelle vievä reitti. Vastatuuleen purjehtiminen näissä olosuhteissa ei ole erityisen miellyttävää. Silloin on suositeltavaa suunnitella avoimemmat reitit, vaikka se tarkoittaisikin matkan pitenemistä merimaileina. Pidempi matka on lopuksi kuitenkin mukavampi toteuttaa.

Contenido

Avomerireitin suunnittelu Kanariansaarten välillä vaatii jonkin verran valmistelutöitä laiturissa. Vesi, ruoka, polttoaine, suojavaatteet... Nämä ovat joitakin niistä seikoista, jotka tulee huomioida tässä vaiheessa. Määrätyt yksityiskohdat ovat tärkeitä, kuten polttoainesäiliöiden täyttäminen, kaasupullojen tarkistaminen, säiliöihin täytettävän veden määrän tarkka laskeminen ja käytettävien säiliöiden valitseminen tuovat lisäturvallisuutta valtameripurjehdukseen. Kokeneet merenkävijät suosittelevat esimerkiksi keulanpuoleisen tai suojanpuoleisen säiliön täyttämisen välttämistä silloin, kun toteutettava reitti tapahtuu aallokon vastaisesti.

Lisäksi on tarpeen valmistella vene kunnolla ennen matkapurjehdukselle lähtöä. Tämä tarkoittaa kaikkien veneessä, sekä sen sisä- että ulkopuolella, sijaitsevien elementtien kunnollista kiinnittämistä. Veneen kallistuminen ja aaltojen aiheuttamat liikkeet saattavat aiheuttaa esineiden putoamisen ja näin aiheutuvat mahdolliset tapaturmat tai vahingot.

Tämän tyyppiseen purjehdukseen tarkoitetuissa veneissä on keittiö, jossa voi valmistaa ruokaa matkapurjehduksen aikana. Mutta on myös totta, että sääolosuhteista riippuen ruoan valmistaminen matkan aikana saattaa olla varsin hankalaa. Tämän johdosta valmisruoan käyttäminen helpottaa varustamista matkalle. Ruoan valmistaminen veneessä kannattaa jättää hetkeen, jolloin vene on kiinnitettynä jossakin Kanariansaarten lukuisista ja paratiisinomaisista ankkurointipaikoista.

Contenido

Kun vene on päässyt avomerelle, ja jos suunnittelu ja valmistelu on suoritettu oikein, ei tarvitse muuta kuin nauttia matkasta. Valtameren tuulen puhallus purjeissa, veneen ohjaaminen avomerellä puolitoistametristen aaltojen lomassa ja veneen vierellä uivien valaiden seurassa muodostavat ainutlaatuisen kokemuksen valtameripurjehduksesta Kanariansaarilla.

Contenido

Mutta jos matkaan sisältyy yöpurjehdusosuuksia, on suositeltavaa järjestää vahtivuorot sekä valita paikka, jossa levätä. Jos tuuli on voimakas, keulanpuoleinen hytti ei yleensä ole sopiva paikka. Veneen liikkeet tuntuvat voimakkaammin tässä osassa venettä. Lisäksi jos ennusteet lupaavat voimakasta tuulta, purjeita on syytä reivata ennen yötä. Erilaisten toimenpiteiden suorittaminen päiväsaikaan on aina turvallisempaa.

Lopuksi tulee huomioida, että pasaatituulilla on joitakin purjehtimiseen vaikuttavia erityisominaisuuksia. Esimerkiksi kesäisin tuulen voimakkuus lisääntyy sitä mukaa, kun päivä lämpenee. Ja joidenkin saarten välisille alueille muodostuu tuulen kiihtymisalueita, kuten esimerkiksi Gran Canarian ja Teneriffan välillä ”La Manchan” nimellä tunnetulla alueella, tai ”Juan Primon” käytävässä Teneriffan ja La Gomeran välillä.

Contenido

Vaikka Kanariansaarilla on lukuisia satamia kaikkien saarten eri puolilla, on suositeltavaa varata kiinnityspaikka etukäteen ennen kohteeseen saapumista. Mutta jos haluat kiinnittyä ankkuriin, on syytä valita paikka oikein huomioiden seuraavat seikat:
 

  • Saarilla ei ole merenpohjatasankoa, toisin sanoen vesi syvenee nopeasti rannikon tuntumasta poistuessa. Siksi on syytä ennakoida ankkuroitumispaikka ottaen huomioon sen ominaisuudet. Vuorovesien, tuulen ja merivirtojen vaikutus on määräävä tekijä.
  • Saarien pohjois-, luoteis- ja koillispuolilla on yleensä huonot ankkurointiolosuhteet. On parempi etsiä suojainen poukama etelästä tai lounaasta.
  • Ankkuroitaessa tai sellaiseen satamaan kiinnittyessä, jossa ei ole laituria, on syytä kiinnittää vene kunnolla ja ottaa huomioon vuorovesi. Kanariansaarilla ankkurointipaikan syvyys voi vaihdella voimakkaasti vuoksen ja luoteen välillä.