Veneily suojellun taivaan alla ja suojellun merenpohjan yllä

Kanariansaaret ovat erityisen haavoittuvassa asemassa oleva alue ilmastonmuutoksen suhteen. Saariston matkailusektorilla on lisätty sitoutumista kestävään matkailuun keskittyen ilmastoneutraaliin toimintaan. Hiilijalanjäljen mittaaminen, hiilestä irtautuminen, ekosysteemien uudistaminen ja suojelu ovat joitakin toiminta-akseleita nettonollan saavuttamiseen mahdollisimman pian. Ja viimeistään ennen vuotta 2050.

Imagen
Marina Corralejo. Fuerteventura
Marina Corralejo. Fuerteventura
Contenido

Matkailu on Kanariansaarten yksi pääasiallisia talouden vetureita. Ja vaikka ala onkin erittäin kilpailukykyinen, rikkautta ja työllisyyttä luova sektori, pyritään siinä siirtymään kestävään ja ympäristönsuojeluun sitoutuneeseen matkailuun. Saaristo on äärimmäisen haavoittuva ilmastomuutoksen suhteen ja siksi on elintärkeää ottaa käyttöön ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä kulttuurin ja strategian muuttamiseksi sektorilla.

Kanariansaaret matkakohteena on lisännyt sitoumustaan ilmastoneutraalisuuteen Agenda 2030 -toimintasuunnitelmien kautta. Tässä suunnitelmassa on päämääräksi määritelty matkailun ekosysteemin aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä sekä nettonollan saavuttaminen mahdollisimman nopeasti. Ja viimeistään ennen vuotta 2050.

Contenido

Kanariansaarten kestävyys matkailukohteena tarkoittaa panostamista tietoisuuden lisäämiseen sekä taloudellisia ja kilpailukykyyn liittyviä mahdollisuuksia. Tämän johdosta saaristossa on kehitetty ilmastotoimien yleissuunnitelma 2022-2030 ja alue on allekirjoittanut Glasgown julistuksen, matkailualan globaalin ilmastojulistuksen.

Tässä kaikkien sektorin yritysten saatavissa olevassa asiakirjassa käsitellään asiaa viiden toiminta-akselin muodossa. Hiilijalanjäljen mittaaminen, hiilestä irtautuminen, ekosysteemien uudistaminen ja suojelu, yhteistyö yksityisen sektorin yritysten kanssa ja rahoitus avustusten tai kannusteiden muodossa.

Contenido

Sama pasaatituulen virtaus, joka houkuttelee veneilijät Kanariansaarille, estää myös pilvien syntymisen. Tämä ilmiö on tehnyt saaristosta kohteen, jossa on Euroopan kirkkain taivas. Lisäksi saarilla on myös huolehdittu siitä, että taivas on suojelualuetta, jolloin vältetään valosaasteen syntyminen taivaan suojelua koskevalla lainsäädännöllä. Tällä lailla valvotaan muun muassa yöaikaista valosaastetta, radiosähkö- ja ilmakehän saasteita ja säädellään ilmailureittejä tähtien tarkkailun hyväksi.

Tämä kaikki on tehnyt Kanariansaarista todellisen paratiisin yöaikaiseen purjehtimiseen. Vain harvoissa paikoissa maailmassa on mahdollista tarkkailla Linnunrataa yhtä hyvin kuin saariston kirkkaiden taivaiden loisteessa. Lisäksi Teneriffalle, La Palmaan ja Fuerteventuraan kiinnittäytyvät veneilijät pääsevät alueille, jotka on julistettu Starlight-reservaateiksi. Tunnustus annetaan alueille, joilla suojellaan luonnonvaloa ja jotka ovat ainutlaatuisia alueita tähtien tarkkailuun.

Contenido

Kanariansaarista on muodostunut yksi Euroopan tärkeimmistä alueista valaiden ja delfiinien tarkkailuun. Merenpohjan rikkaus saarilla tunnetaan kansainvälisesti sen laadusta ja vesien kirkkaudesta sekä eläimistön monipuolisuudesta.

Saaristossa sijaitsevat alueet näiden meren eläinten tarkkailuun muodostavat merkittävän houkutuksen purjehduksen ystäville. He voivat purjehtimisen yhteydessä nauttia valaiden ja delfiinien seurasta matkallaan. Lisäksi monet näistä eläimistä asustavat saarten vesistössä pysyvästi, joten niiden tarkkailu on mahdollista lähes 365 päivänä vuodessa.

Contenido

Tähän liittyen on olemassa vaativat säädökset näiden eläinten ekosysteemin suojelua varten ja niiden katoamisen estämiseksi saariston vesistä. Tarkkailualueita lähestyvien veneiden on noudatettava alan ammattilaisten suosituksia. Ja valaiden tarkkailuun erikoistuneilla yrityksillä täytyy olla Sininen laiva -tunnus. Tämä tunnus on merkki siitä, että yritykset noudattavat merireservaattien kunnioittamiseen tarkoitettuja sääntöjä ja takaavat näiden eläinten suojelun.

Contenido

Kanariansaarilla on lukuisia uimarantoja, joille on myönnetty sinilipputunnus ja siksi saaristo on kestävän matkailun kohde. Rantojen lisäksi on olemassa myös muita merenkäyntiin liittyviä alueita, joissa ympäristötoimet ovat tärkeässä asemassa alueiden suojelemisen takaamiseksi. Tällaisia ovat tietyt merenpohja-alueet, jotka on julistettu merireservaateiksi niiden erityisominaisuuksien johdosta.

Nykyään saaristossa on kolme rekisteröityä merireservaattia, joita suojellaan niiden biologisen runsauden ja monipuolisuuden johdosta. Näillä alueilla sovelletaan rajoittavaa erityislainsäädäntöä alueisiin kohdistuvan paineen vähentämiseksi ja meren elämän lisääntymisen ja palautumisen takaamiseksi. Näitä reservaatteja ovat La Graciosan saaren ja Lanzaroten pohjoispuolen pikkusaarien ympäristö, La Restinga -niemi ja Mar de las Calmas -alue sekä La Palman saaren reservaatti.

Contenido

Lisäksi saariston monissa pienvenesatamissa ponnistellaan ja noudatetaan toimenpiteitä, jotta niille myönnettäisiin sinilipputunnus. Tällä tunnuksella palkitaan muun muassa ympäristökasvatusta, veden ja sähkön vastuullista käyttöä, esteettömyyttä ja valmiuksien turvallisuutta. Tällä tavalla voidaan taata, että näillä alueilla noudatetaan kestäviä toimenpiteitä ja ponnistellaan meriympäristön suojelemisen puolesta, sillä kyseessä on elintärkeä ympäristö keskellä Atlantin valtamerta sijaitsevista saarista muodostuneelle alueelle.