Veneilyperinteet Kanariansaarilla

Amerikan löytymisestä nykypäiviin Kanariansaaret ovat muodostuneet luonnolliseksi merireittien portiksi Euroopan, Afrikan ja Amerikan välillä. Merenkävijöiden jatkuvat käynnit saaristossa ovat muotoilleet saarten asukkaiden erinomaiset suhteet mereen ja veneilyyn. Siksi saariston pitkät veneilyperinteet tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Contenido

Amerikan löytyminen ja pasaatituulet, jotka olivat 1400-luvulla purjehtimisen määrääviä tekijöitä, tekivät Kanariansaarista Atlantin keskipisteen. Saaristosta muodostui pakollinen pysähdyspaikka laivoille, jotka lähtivät purjehtimaan uutta reittiä myöten Amerikkaan. Monen merenkävijäkansat jättivät jälkensä Kanariansaarten rannikoille. Tästä todisteena ovat perinteisissä, alueelle tyypillisissä aluksissa käytetyt latinalaispurjeet.

Contenido

Ainutlaatuisen maantieteellisen sijaintinsa lisäksi saariston ominaisuudet ja erinomainen ilmasto olivat avaintekijöitä veneilyn kehittymiselle Kanariansaarilla. Purjehtimista harrastetaan urheiluna, mutta myös ajanvietteeksi ja viihteenä lähes kaikilla saarilla sijaitsevien lukemattomien vierassatamien ja veneilypalvelujen verkoston ansiosta.

Alueen regattojen kansainvälinen arvostus, kansainvälisten kilpailujen järjestäminen ja tärkeiden valtameripurjehdusten lähtöpisteenä oleminen ovat vain esimerkki saaristossa vallitsevasta pitkästä veneilyperinteestä.

Contenido

Kanariansaarten urheilupurjehduksen alku sijoittuu 1900-luvun alkupuolelle. Määräävänä tekijänä oli pursiseurojen ja regattojen syntyminen Gran Canarian, La Palman ja Teneriffan saarille. Mutta nämä pursiseurat syntyivät saariston satamien kehittymisen ansiosta 1800-luvun lopussa, kun satamat tarjosivat suojapaikan turvalliseen purjehtimiseen välttäen näin Atlantin valtameren voimakkaat tuulet ja kovan merenkäynnin.

Ensimmäiseksi perustettiin nykyinen Real Club Náutico de Tenerife -pursiseura 26. joulukuuta 1902 nimellä Club Tinerfeño. Vuonna 1903 perustettiin Real Nuevo Club de La Palma ja vuonna 1908 Real Club Náutico de Gran Canaria. Nämä kolme pursiseuraa toimivat epäilemättä urheilupurjehduksen suurina edelläkävijöinä. Niissä järjestettiin ensimmäiset viralliset kilpailut, edistettiin regattojen käynnistämistä saarten välillä ja huolehdittiin uusien regattapurjehtijoiden kouluttamisesta pursiseurojen purjehduskouluissa.

Contenido

Kanarialainen latinalaispurje on merkittävä osatekijä Kanariansaarten veneilyperinteissä sen maailmassa ainutlaatuisten ominaisuuksien ansiosta. Sen käyttö on syvälle juurtunut erityisesti Gran Canarian, Lanzaroten ja Teneriffan saarilla. Tämä purjehdustyyppi syntyi 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa Las Palmasin kaupungin kehittymisen myötä Gran Canarialla sen sataman rakentamisen yhteydessä.

Kolmiomaisella purjeella varustettuja veneitä käytettiin aluksi ruokatarvikkeiden ja henkilöiden kuljettamiseen Las Palmasin satamaan ja kaupungin edustalle ankkuroitujen laivojen välillä. Ajan myötä tällaisten alusten väliset kilpailut tulivat yhä suosituimmiksi, kun haluttiin nähdä mikä aluksista ehti ensimmäiseksi ankkuroituneisiin laivoihin. Ensimmäinen tällaisten veneiden kilpailu, joka dokumentoitiin virallisena regattana, järjestettiin vuonna 1904 San Cristóbalin kalastajakaupunginosan kansanjuhlissa. Kaksi vuotta aikaisemmin, vuonna 1902, oli jo järjestetty joitakin tällaisten veneiden kilpailuja La Naval -juhlien yhteydessä.

Contenido

Real Club Náutico de Gran Canaria -pursiseuran perustamisen jälkeen latinalaispurjeiden regatat tehtiin virallisiksi. Uusi seura auttoi ensimmäisen säännöstön laadinnassa, tuki kilpailujen järjestämistä ja edisti tätä urheilulajia aina sen vakiintumiseen asti.

Vaikka latinalaispurjehduksilla onkin ollut joitakin hankalia kausia, perinne on pysynyt elävänä nykypäivään asti. Nykyään järjestetään latinalaispurjehduksen liiton Federación Canaria de Vela Latina Canaria tuella joka vuosi virallisia kilpailuja, joihin osallistuu lukuisia veneitä. Latinalaispurjeita käyttävät veneet ovat muodostuneet Las Palmas de Gran Canarian veneilyperinteen tunnukseksi.

Contenido

Vuosien varrella Kanariansaarista on tullut kansainvälisesti arvostettu kohde purjehduskilpailujen järjestämiseen. Seitsemän kultamitalia, 28 olympiaregattapurjehtijaa ja lukuisat maailman- ja Euroopan mestaruudet ovat tämän kehityksen todisteita. Saariston erinomaiset tuuli- ja aalto-olosuhteet, hyvä ilmasto ja ensiluokkaiset valmiudet ovat tehneet siitä todellisen kansainvälistä arvostusta nauttivan purjehtijoiden kehdon.

Real Club Náutico de Gran Canaria -pursiseura on pienvenepurjehduksien järjestäjänä taho, jolla on eniten mestaruuksia koko maailmassa. Seuran purjehtijat ovat voittaneet seitsemän kultamitalia olympialaisissa, 60 maailmanmestaruutta, kaksi ISAF-kultamitalia, 36 Euroopan mestaruutta ja 349 Espanjan mestaruutta.

Lisäksi Kanariansaarilla järjestetään joka vuosi eri maiden joukkueiden harjoitusleirejä olympialaisia varten. He etsivät saaristosta hyvien meri- ja tuuliolosuhteiden lisäksi myös miellyttävää ilmastoa, jonka ansiosta päivittäisiä harjoittelutunteja voidaan huomattavasti pidentää. Tähän tulee vielä lisätä jatkuvasti järjestetyt kansainväliset kisat. Purjehtimiseen liittyvät seurat ja tahot tekevät parhaansa järjestääkseen vuosittain kansainvälisiä regattoja.

Imagen
Atlantic Rally for Cruisers
Atlantic Rally for Cruisers
Contenido

Amerikan löytymisen jälkeen Kanariansaarista muodostui todellinen portti Atlantille ja tämä tilanne säilyi ennallaan satojen vuosien ajan. Kaikkien näiden vuosien aikana saaristossa kävi jatkuvasti merenkävijöitä, jotka saapuivat satamiin varustaakseen laivansa ennen lähtöään matkalle yli Atlantin.

Kun purjehtimisesta muodostui vapaa-ajan ja urheilulaji, monet muut kuin kaupalliset alukset löysivät myös saarten satamista tarvitsemansa suojapaikan. Näiden vierailupaikkojen määrä kasvoi ja niiden valmiudet sopeutettiin uusien veneilijöiden tarpeisiin.

Ja sitten tulivat ensimmäiset valtameriregatat, joiden lähtöpisteenä ovat Kanariansaaret. Kaikkein tärkein niistä ikänsä ja osallistujien määrän kannalta on Atlantic Rally for Cruisers, joka tunnetaan yleensä nimellä ARC. Sitä pidetään maailman tärkeimpänä valtameripurjehdustapahtumana ja sen lähtö tapahtuu joka vuoden marraskuussa Marina de Las Palmas -satamasta Gran Canarialta.