Fronteran maaseutupuisto

Luonto ja maaseutumatkailu El Hierrolla

Fronteran maaseutupuisto on suuri alue, jolla luonto ja maaseutumatkailu yhdistyvät Kanariansaarten nuorimmalla saarella. El Hierro on yksi Unescon biosfäärialueista, ja tämä 268 km²:n suuruinen alue on Kanariansaarten läntisin ja eteläisin saari. Saari on myös kohta, johon eurooppalaisten kartanpiirtäjien mukaan maailma päättyi vuosisatoja sitten. Saaren etelä- ja länsiosa on maaseutumatkailun idylliä: Fronteran maaseutupuisto, paikka, jossa ihminen ja luonto elävät edelleen rinnakkain sovussa.

Tekemistä Fronteran maaseutupuistossa

El Hierron vuoristoisella saarella on metsiä, kuivia alueita ja loputon määrä tulivuoren keiloja. Tämä ainutlaatuinen maisemien mosaiikki ja asutusalueet yllättävät yhä uudelleen. Samana päivänä vierailijat voivat kylpeä merensuojelualueella, tuntea katajametsän puunrunkoihin tallennetun vuosisatojen historian ja kävellä poluilla metsien ja sademetsien keskellä, jotka muistuttavat menneistä ajoista. Jos energiataso alkaa hiipua, voit syödä annoksen "viejaa" eli trooppista papukaijakalaa perunoiden ja mojo-kastikkeen kera Kanariansaarten yhden merensuojelualueen vieressä.

Korkeus
1337 m
Flora interest
Trekking routes
Wildlife interest
Localidad
La Frontera

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
el sabinar

El Hierron kuuluisa käppyräinen kataja

El Hierron läntisimmässä osassa sijaitsevassa metsässä on vuosisatoja vanhoja puita, joiden uskomaton kyky sopeutua luonnonvoimiin herättää kunnioitusta. Kyseessä on El Sabinarina tunnettu kuuluisa katajametsä: harva metsä kotoperäisiä katajia, joiden käppyrät, vinot rungot ovat seurausta loputtomasta taistelusta tuulta vastaan. Tämä El Hierron luonnonhelmi sijaitsee yhteisöllisellä niityllä lehmien ja lampaiden laiduntaessa lähistössä, ei kovin kaukana Nuestra Señora de los Reyesin pyhäköstä.

Auton pysäköinnin jälkeen pysäköintialueelle vierailijoiden huomio kiinnittyy pian erityisesti yhteen puuhun, "Sabina de El Hierroon", joka on hieno esimerkki ja näyttää aivan tanssijalta, jonka selkä on kaarella ja jonka hiukset koskettavat maata. Puun muodosta ei voi erehtyä, ja siitä onkin tullut yksi saaren symboleista. Se kertoo myös Fronteran maaseutupuistossa ja El Hierron muissa osissa asuvien ihmisten kauneudesta ja kyvystä sopeutua.

Imagen
Título
Polkujen verkosto

Kävely El Hierron perinteisillä reiteillä

El Hierron lounaisosassa, Fronteran maaseutupuiston alueella vallitseva rauha tekee kävelystä yhdellä monista erilaisista poluista miellyttävää. Henkeäsalpaavat näkymät ja raikas ilma matkan varrella tekevät useista jyrkistä nousuista vaivan arvoisen. Joitain kävelyreittejä käytetään edelleen perinteisten festivaalien aikaan, kuten Bajada de la Virgen de los Reyesin pyhiinvaelluksen aikana, joka nykyisin muodostaa osan GR-131-tiestä.

Reittiverkostoon tutustuminen kannattaa aloittaa Hoya del Morcillon leirintäalueelta, joka sijaitsee kanarianmäntymetsän keskellä El Pinarin kylän vieressä. Sieltä voit aloittaa tutustumisen PR-EH 1:n eri osiin: yksi reiteistä vie La Restingan kalastusalueelle, toinen johtaa Mencáfeten laakeripuumetsien halki puiston pohjoisrinteitä pitkin ja toiset taas vievät Las Playasin ja Fronteran vaikuttaville lahdille.

Imagen
Título
Orchillan majakka

Nollameridiaanin entinen sijainti

Kanariansaarten ja El Hierron läntisin piste on paikka punaisten laavakenttien ja tulivuorten kraattereiden lomassa, joiden keskellä on yksinkertainen, vihreällä ja valkoisella maalattu majakka. Kyseessä on Orchillan majakka, joka oli merkkinä nollameridiaanille 250 vuoden ajan, ennen kuin se siirrettiin Greenwichiin. Sen valo oli myös ensimmäinen merkki maasta Uudesta maailmasta palaaville eurooppalaisille tutkimusmatkailijoille.

Majakan rinnalla näkyvät epätasaiset laavavirrat, tulivuoren putket ja valtavat, kynttelikön muotoiset tyräkit. Uteliaammat vierailijat käyvät nollameridiaanin muistomerkillä ja pyytävät todistusta vierailustaan saaren matkailulautakunnalta. Käveltyäsi muinaisen pituuspiirin yli voit lähteä HI-500-tietä pitkin kohti Taibiquea ja vierailla El Verodalissa, joka on punaista tulivuoren soraa oleva eksoottinen ranta.

Imagen
Título
El Julán

Bimbacheista kertova vierailijakeskus

El Julán on laaja laavavirtojen peittämä vuorenkylki, joka jatkuu alas Mar de la Calmasin merelle El Hierron eteläosassa. Näillä rinteillä ovat piilossa saaren muinaisten asukkaiden Bimbache-heimojen parhaat luolamaalaukset. Kaukana urbaanista elämästä sijaitsevassa paikassa ei ole näkyvissä ainuttakaan rakennusta tai tietä, aivan kuin luonto olisi nielaissut viimeisetkin rippeet sivilisaatiosta. HI-400-tien sivutielle kätkettynä sijaitsee kuitenkin El Julánin kulttuuripuiston tietokeskus. Näyttelytiloissa kerrotaan paikan taloudellisesta, kulttuurisesta ja poliittisesta tärkeydestä muinaisille asukkaille. Keskuksen asiantunteva henkilökunta opastaa kävijöitä yhteensä kahdeksan kilometrin pituisilla reiteillä, jotka johtavat Los Letrerosin ja Los Númerosin maalauksille, "tagororiin", joka oli Bimbache-heimojen muinainen kokoontumispaikka, sekä moniin muihin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Imagen
Título
Nuestra Señora de los Reyesin pyhäkkö

El Hierron suojeluspyhimyksen pyhäkkö La Dehesassa

El Hierron pienen väestön keskuudessa palvotuin hahmo on sen suojeluspyhimys Virgen de los Reyes (Kuninkaiden neitsyt). Tämä Neitsyt Marialle pyhitetty paikka on nimetty 6.1. vietettävän Día de Reyesin (Kuninkaiden päivä) eli loppiaisen mukaan, koska sinä päivänä vuonna 1546 El Hierron asukkaat saivat Neitsyt Marian pienen puisen hahmon. Hahmo oli lahja Amerikkaan purjehtivasta laivasta, jonka saaren asukkaat pelastivat.

Neitsyt Marian hahmoa säilytetään saaren Nuestra Señora de los Reyesin eli Kuninkaiden Neitsyt Marian pyhäkössä. Tämä hiljainen ja vaatimaton pyhäkkö sijaitsee La Dehesan kukkuloiden välissä, yhteisöllisellä laitumella 600 metriä merenpinnan yläpuolella saaren länsiosassa Fronteran maaseutupuistossa. Pysähdys täällä matkalla käppyräisten katajien metsään tai Bascosin näköalapaikalle tarjoaa sielun ruokaa.

Imagen
Título
La Restingan merensuojelualue

Laitesukellusta ja tuoretta kalaa El Hierron eteläosassa

Aivan Fronteran maaseutupuiston etelärannikolla sijaitsee merensuojelualue, joka kuhisee elämää. La Restinga-Mar de Las Calmasin merensuojelualue sijaitsee El Hierron eteläisimmässä kärjessä suuressa ja rauhallisessa lahdessa. 750 hehtaarin suuruinen alue sinistä vettä on paratiisi sukeltajille, vedenalaisen valokuvauksen harrastajille ja alueen perinteisille kalastajille.

Suojelualueella työskentelevät kalastusalukset lähtevät läheisestä La Restingan satamasta. Siellä voit myös hypätä veneeseen, joka vie sukeltajaryhmiä etsimään paholaisrauskuja ja ankeriaita. Iltapäivällä kalastajat, sukeltajat ja matkailijat kokoontuvat La Restingan ravintoloihin nauttimaan viejaa eli papukaijakalaa tai meriahventa sekä lasillisen erinomaista paikallista valkoviiniä.

Kestävyys
Sostenibilidad
- NÄlä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- RKunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Älä mene kielletyille alueille, kunnioita reittien opasteita. Merkityiltä reiteiltä poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- Älä sytytä tulta sallittujen alueiden ulkopuolella ja ole erityisen varovainen kesäkuukausina.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
7
10
262
10045