Nublon maaseutupuisto

Gran Canarian suurin luonnonalue

Nublon maaseutupuisto, Gran Canarian suurin luonnonalue, pitää sisällään erilaisia luonnon aarteita sekä saaren suurimman symbolin: Roque Nublon kallion valtavan laavatapin. Läntisellä Gran Canarialla sijaitsevassa 26 000 hehtaarin suuruisessa puistossa on 30 pientä asutusaluetta, ja puisto kuuluu Unescon biosfäärialueisiin. Se pitää sisällään monimuotoisia luonnonalueita täynnä ainutlaatuisia kasveja aina viileistä kanarianmäntymetsistä sen laaksojen suiden kuiviin tasankoihin.

Tekemistä Nublon maaseutupuistossa

Useat tiet Gran Canarian pohjois- ja länsiosista vievät puiston näköalapaikoille (Bentaygan kallio), piknikpaikoille (Llanos de la Pez), rannoille (Veneguera), leirintäalueille (Las Niñasin tekojärvi), viehättäviin kyliin (Artenara) sekä moniin maaseutumajoituspaikkoihin. Voit kiivetä Roque Nublon (Pilvikallion) juurelle, maistaa alueelle tyypillistä makeaa bienmesabe-kastiketta ja katsella sen kauniita tekojärviä. Bentaygan vierailijakeskuksesta lähtee useita retkeilyreittejä, joista yksi johtaa koskemattomalle Güi Güin rannalle.

Korkeus
1.670 m
Flora interest
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
Tejeda

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Roque Nublo eli Pilvikallio

Romanttiset auringonlaskut Nublon kallion varjossa

Roque Nublo eli Pilvikallio on noin 80 metriä korkea vulkaaninen monoliitti, joka on muodostunut luonnollisesti ympäröivän kallion eroosion myötä. Se sijaitsee lähellä Gran Canarian korkeinta kohtaa ja aivan saaren keskiosassa. Gran Canarialla yli 500 vuotta sitten asuneet esihispaaniset heimot pitivät Nublon kallion kruunaamaa huippua pyhänä paikkana. Nykyajan kanariansaarelaisille kallio on saaren symboli sekä kaunis paikka katsella romanttisia auringonlaskuja mäntymetsien ja Gran Canarian viileiden huippujen yli.

Nublon kallion juuri sijaitsee 1 750 metriä merenpinnan yläpuolella. Lyhyt mutta jyrkkä polku GC-600-tieltä johtaa kalliolle ja sitä ympäröiville kahdelle pienemmälle kalliolle, jotka ovat El Fraile (Munkki) ja La Rana (Sammakko). Iltaisin paikalta näkee upean auringonlaskun pilvimeren ylle Teneriffan siintäessä horisontissa ja Atlantin kimmeltäessä kaukaisuudessa. Se on täydellinen hetki muistella kanariansaarelaisen säveltäjän Néstor Álamon ajatuksia herättäviä sanoja: "Nublon varjo, Tejedan kalliot, oma vuorijononi, maani vuoret…"

Imagen
Título
Bentaygan kallion vierailijakeskus

Museo Tejedan pyhän kallion vieressä

Roque Bentaygan vierailijakeskuksessa voit suunnitella ja aloittaa käyntisi Nublon maaseutupuistossa. Tämän modernin museon henkilökunta voi suositella parhaat vaihtoehdot Gran Canarian suurimpaan luonnonalueeseen tutustumista varten. Moderneissa ja tyylikkäissä tiloissa kerrotaan myös Bentaygan kallion luonnon ja ihmisen historiasta. Kallio on valtava järkäle, jota pitää paikoillaan pyramidinmuotoinen vuori ja jota Kanariansaarten muinaiset asukkaat pitivät pyhinä.

Keskus on GC-671-tien varrella lähellä Tejedan kylää saaren keskiosassa. Pysäköinnin jälkeen vierailijat voivat nauttia keskuksen näköalapaikan upeista näkymistä Tejedan kalderalle ja Nublon kalliolle. Keskuksessa on tarjolla mielenkiintoisia näytteillepanoja ja kahdeksan minuutin pituinen video. Keskuksen ulkopuolella lyhyt polku nousee Bentaygan kalliolle "almogarénin" pyhän paikan kautta, jossa Kanariansaarten muinaiset asukkaat pitivät uskonnollisia rituaaleja.

Imagen
Título
Tekojärvireitti

Kävelyä tekojärven rannalla Gran Canarialla

Gran Canariaa voidaan kuvailla tekojärvien saareksi, ja niitä ympäröivätkin yhdet saaren kauneimmista maisemista. Itse asiassa yksi saaren suosituimmista kohteista Nublon maaseutupuistossa on saaren kolmen suurimman tekojärven välinen retkeilyreitti. Reitti kulkee vaikuttavien rotkojen, palmulehtojen ja mäntymetsien ohi – maisemat ovat kuin suoraan maisemakalenterista.

Tämä kehämäinen ja helppo 15 kilometrin pituinen reitti vie Chiran, Sorian ja Cueva de las Niñasin tekojärvien ohi, joista kaksi sijaitsee Nublon maaseutupuistossa Gran Canarian eteläosan rotkojen alkulähteellä. Alkupisteenä on Chiran tekojärven seinämä, ja yksi kauneimmista pysähdyspaikoista on Caidero de Sorian vesiputous. Kävelylle ei kannata lähteä runsaan sateen jälkeisinä viikkoina tai jos sadetta on luvassa.

Imagen
Título
Perinteiset tuotteet

Yhdistävät perinteet Nublon maaseutupuistossa

Gran Canarialla sijaitsevan Nublon maaseutupuiston hajallaan olevilla asutusalueilla perinteet ja herkulliset paikalliset tuotteet ovat edelleen tärkeitä. Ensimmäinen pysähdyspaikka perinteiden reitillä on saaren keskiosassa sijaitseva Tejedan kylä, jossa paikallisista manteleista valmistetaan perinteistä marsipaania ja bienmesabe-tahnaa. Tejedan lääkekasvikeskuksessa on tarjolla muinaisia terveysvinkkejä, ja voit myös ostaa paikallisia makeisia ja kauden hedelmiä päivittäisiltä markkinoilta.

Seuraava pysähdyspaikka on Artenaran läntinen kylä, jossa valmistetaan kiehtovaa keittoa eli potajea paikallisesta maissista ja perunoista. Sieltä löytyy yksi saaren viimeisistä paimentolaisten lammaslaumoista, joka tuottaa maitoa erinomaisen paikallisen juuston valmistukseen. Kahdessa kylässä lähellä Artenaraa on edelleen perinteisillä tuotteilla elantonsa ansaitsevia ihmisiä. Acusassa valmistetaan luutia palmunlehdistä luolakodeissa, ja Lugerajosin keramiikkakeskuksessa taas valmistetaan ruukkuja muinaisella tavalla ilman dreijaa tai uunia.

Imagen
Título
Kotoperäinen kasvisto

Kasvitieteellinen maanosa pienoiskoossa

Kanariansaarten kasvisto on upea ja omituinen elävä fossiili, joka selviytyi saariston eristyneisyyden sekä saarten monenlaisten suojeltujen elinympäristöjen ansiosta. Nublon maaseutupuisto on suojelun yksi parhaimmista esimerkeistä. Siellä on 308 kasvi- ja sienilajia, joista 51 lajia elää vain Kanariansaarilla ja 1 vain tässä puistossa. Mereltä ylängölle ulottuvassa puistossa on lukuisia elinympäristöjä. Lähellä puiston korkeinta kohtaa Cruz de Tejedaa (1 949 metriä merenpinnan yläpuolella) on tiheä kanarianmäntymetsä rehevine varjoineen. Alempana laaksoissa kasvaa pajuja laakson pohjalla sekä kasvipeitteitä kiinni kalliossa. Vastaan tulee myös mastiksipuita ja kotoperäisiä palmuja, ja alempana rannikon pensaikossa on tyräkkejä ja kaktuksia. Yhteenvetona: kasvitieteellinen maanosa pienoiskoossa.

Imagen
Título
Retkeilyreittiverkosto

Kiipeäminen Cruz de las Nievesiin ja laskeutuminen Güi Güin rannalle

Nublon maaseutupuiston 26 000 hehtaarin alueella Gran Canarialla kulkee ristiin rastiin kaiken pituisia retkeilyreittejä, joiden jyrkkyys ja vaikeusaste vaihtelevat. Kohokohtana on kiipeilyreitti Nublon kalliolle, mutta saatavilla on myös monia muita reittejä kaiken kuntoisille patikoijille. Hyvä esimerkki on kiipeilyreitti saaren korkeimpaan kohtaan Pico de Las Nievesiin (1 949 metriä merenpinnan yläpuolella), joka sijaitsee 3,7 kilometrin päässä saaren vuoristoisen keskiosan Llanos de la Pezin erinomaiselta leirintäalueelta.

Toinen suosittu reitti, jonka selvittää kohtalaisella kunnolla, on 12 kilometrin edestakainen matka Tasarticon kylästä tyräkki- ja kaktuspensaikon läpi alas koskemattomalle Güi Güin rannalle saaren länsirannikolla. Valittavana on myös Cruz de Tejedan ja Cruz de Marían huippujen välinen kävelyreitti pitkin harjua, joka erottaa toisistaan saaren pohjois- ja eteläosan. Polku on ajoittain sumuinen, kun tuuli osuu harjuun ja patikoijien ympärille muodostuu pilviä.

Kestävyys
Sostenibilidad
- NÄlä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- RKunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Älä mene kielletyille alueille, kunnioita reittien opasteita. Merkityiltä reiteiltä poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- Älä sytytä tulta sallittujen alueiden ulkopuolella ja ole erityisen varovainen kesäkuukausina.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
2
10
262
10045