La Caldera de Taburienten kansallispuisto

Isla Bonitalla sijaitseva kansallispuisto, jossa kasvaa kanarianmäntyjä

Kuvat eivät tee oikeutta tälle mahtavalle näkymälle kahdeksan kilometriä pitkästä ja jopa 1,5 kilometriä syvästä halkeamasta, jota peittävät tiheät kanarianmäntymetsät ja jossa menee ristiin rastiin syviä rotkoja: se pitää nähdä itse. La Palman saaren keskiosassa sijaitseva Caldera de Taburienten kansallispuisto on La Isla Bonitana eli kauniina saarena tunnetun saaren suosituin nähtävyys ja kuuluu Unescon biosfäärialueisiin. Siellä luonto suojelee arvokasta geologisen ja biologisen monimuotoisuuden aarretta.

Caldera de Taburiente, La Palman paras vierailukohde

Retket katsomaan yötaivasta, saaren keskuksen kautta vievät kävelyreitit, uinti värikkäiden vesiputousten alla – La Palmalla riittää runsaasti tekemistä ja nähtävää. Yksi asia on kuitenkin varmaa: jos haluat tutustua Taburienten salaisuuksiin, sinun on laitettava vaelluskengät jalkaan ja kuljettava puistoon viitoitettuja reittejä pitkin valtavien kanarianmäntyjen siimeksessä. Voit myös vierailla modernissa vierailijakeskuksessa El Pasossa ja sen jälkeen lähestyä kraatterin reunaa La Cumbrecitan upealta näköalapaikalta.

Korkeus
669 m
Flora interest
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Wildlife interest

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Värikäs vesiputous Las Angustiasin rotkossa

Yksi La Caldera de Taburienten suosituimmista nähtävyyksistä on taianomainen "Cascada de Colores" eli värikäs vesiputous. Kyseessä on puoliksi luonnollinen vesiputous, joka on piilossa Las Angustiasin rotkon kautta kulkevalla polulla. Rivancerasin rotkon mutkassa vastaan tulee yhtäkkiä kuusi metriä korkea seinämä, jonka luonto on maalannut vihreän, keltaisen ja oranssin sävyillä ja jota pitkin vesi putoaa ympäri vuoden.

Oranssit ja keltaiset sävyt johtuvat rotkon vedestä, jonka rautapitoisuudet ovat La Palman suurimmat, ja vihreä väri taas tulee levistä ja sammaleista. Tuloksena on värivalikoima, joka vaihtelee vuodenajan ja rotkosta virtaavan vesimäärän mukaan. Voit nauttia tästä lahjasta aisteille kävelemällä polkua pitkin tähän puiston piilotettuun kolkkaan.

Imagen
Título
Leirintäalue La Caldera de Taburientessa

La Caldera de Taburienten kansallispuiston keskellä sijaitseva leirintäalue on ainoa tapa yöpyä tässä luonnonympäristössä ja paras tapa tuntea sen raaka ja villi olemus. La Palman kasvisto ja eläimistö eivät ole millään tavoin vaarallisia, joten yö ulkoilmassa tai teltassa Taburienten majesteettisten mäntyjen alla on ehdottomasti turvallinen ja rikastuttava kokemus.

Yöpyminen on maksutonta, mutta paikka pitää varata etukäteen. Leirintäalueelle pääsee 5,5 kilometrin pituista reittiä pitkin, joka alkaa Los Brecitosista ja päättyy Taburienten virralle. Mukavuuksiin kuuluvat puupöydät ja -tuolit, juokseva vesi, wc:t ja suihkut sekä turvallisuushenkilöstö. Aivan leirintäalueen vieressä on Taburienten palvelukeskuksen pyöreä rakennus, josta löytyy tietoa monista eri kävelyreiteistä, jotka kulkevat puiston alueen ja runsaiden luonnonvarojen kautta.

Imagen
Título
Polkujen verkosto La Caldera de Taburientessa

La Caldera de Taburienten kansallispuistossa voi liikkua vain kävellen. Tämän takia siellä on erinomainen verkosto reittejä ja polkuja, joilla on täydellinen viitoitus ja jotka ovat erittäin hyvässä kunnossa. Puiston pääsisäänkäynnit ovat La Cumbrecitan näköalapaikalla, joka on vain 25 minuutin ajomatkan päässä El Pason vierailijakeskuksesta, sekä Los Brecitosissa, joka on tunnin ajomatkan päässä Los Llanos de Aridanen kaupungista.

Puiston läpi kulkee yksi pitkä polku GR-131, joka vie kraatterin reunan ympäri ja nousee saaren laelle Roque de los Muchachosiin 2 426 metrin korkeuteen. Lisäksi siellä on useita PRLP-13-polun lyhyempiä versioita, jotka vievät mäntyjen peittämien vetisten rotkojen kautta. Suosituin kävelyreitti mutkittelee hitaasti Los Brecitosista alaspäin Las Angustiasin kiemurtelevan rotkon kautta.

Imagen
Título
Taburienten ranta

La Caldera de Taburienten kansallispuistossa kaukana La Palman rannikolta sijaitsee erilainen ranta. Kyseessä on pikkukivi- ja sorahietikko, joka reunustaa Taburienten virtaa, yhtä Kanariansaarten harvoista katkeamattomista virtauksista. Täällä kävelijät voivat nauttia veden solinasta ja katsella kraatterin upeita, jyrkkiä rinteitä.

Taburienten rannalle kuljetaan Los Brecitosista leirintäalueelle johtavaa polkua pitkin. Reitin kulkeminen mäntyjen peittämillä rinteillä vie noin kaksi tuntia, minkä jälkeen saavut Taburienten jääkylmän virran äärelle, joka mutkittelee kaiken muotoisten kivien ja voimakkaita vihreän sävyjä täynnä olevan metsän lomassa. Leirintäalue ja palvelukeskus ovat vain lyhyen matkan päässä.

Imagen
Título
Roque de los Muchachosin astrofysiikan observatorio

Roque de los Muchachosin astrofysiikan observatoriossa on yli 10 erinomaisen laitteen kokoelma auringon ja yötaivaan tarkkailuun. Tämä sekä sisältä- että ulkoapäin kiehtova kompleksi sijaitsee lähes 2 400 metrissä merenpinnan yläpuolella La Caldera de Taburienten kansallispuiston pohjoispuolella ja kuuluu Unescon tähtitieteellisten perintökohteiden luetteloon.

Observatorio sijaitsee LP-4-tien varrella 1 tunnin ja 20 minuutin ajomatkan päässä saaren pääkaupungista Santa Cruz de La Palmasta. Laitteisiin kuuluu maailman suurin optinen kaukoputki Grantecan, ja niihin voi tutustua ryhmissä päiväsaikaan etukäteen varattaessa. Lisäksi yksityiset yritykset järjestävät tähtitiedesafareita tähän ja muihin tähtitieteen tarkkailupaikkoihin La Palman saarella, joka on saanut Starlight-sertifikaatin sen taivaan poikkeuksellisen hyvästä laadusta.

Imagen
Título
El Pason vierailijakeskus

La Caldera de Taburienten kansallispuiston luonnon aarteisiin voi tutustua parhaiten vaelluskengät jalassa ja reppu selässä. Siitä huolimatta El Pason vierailijakeskus tarjoaa puistosta informatiivisen virtuaalivierailun, jota puistoon mahdollisesti lähtevien ei kannata jättää väliin. Kaikki keskuksen tarjoamat tiedot ovat helppoja ymmärtää ja erittäin havainnollisia aina saaren täydellisestä mallista audiovisuaaliseen elokuvaan kraatterista (kalderasta).

Keskuksessa kerrotaan puiston geologiasta, kasvistosta ja eläimistöstä ja korostetaan useiden sellaisten kotoperäisten lajien äärimmäistä tärkeyttä, joita ei löydy mistään muualta maailmassa. Siellä kerrotaan myös kraatterin tärkeästä roolista La Palman veden ja talouden hallinnassa sekä sen avainasemasta Espanjan valloittaessa Kanariansaaret 1400-luvulla.

Kestävyys
Sostenibilidad
  • NÄlä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
  • Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
  • Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
  • Älä mene kielletyille alueille, kunnioita reittien opasteita. Merkityiltä reiteiltä poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
  • Älä sytytä tulta sallittujen alueiden ulkopuolella ja ole erityisen varovainen kesäkuukausina.
  • Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
5
10
262
10045