Teiden kansallispuisto

Teide, Espanjan korkein huippu

Teiden kansallispuisto on täydellinen paikka tulivuorten rakenteellisen luovuuden arvostamiseen. Tämän luonnon amfiteatterin vetonaula on Teneriffan keskiosassa sijaitseva El Pico de Teide, joka on 15 kilometriä leveä ja lukemattomien purkausten tulosta. Sen korkein kohta 3 715 metriä merenpinnan yläpuolella, ja se onkin koko Espanjan korkein vuori. Jokainen, joka on ihaillut sen upeita laavavirtoja ja nähnyt sen yllä olevan uskomattoman kirkkaan taivaan, ymmärtää, miksi tämä luonnon aarre on Euroopan suosituin luonnonpuisto ja Unescon maailmanperintökohde.

Kansallispuisto keskellä Teneriffaa

Yllättäen näillä valtavilla laavakentillä, jotka sijaitsevat pääasiassa yli 2 000 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella, on runsaasti eläimiä ja kasveja. Näistä luonnonrikkauksista kerrotaan tarkemmin kahdessa tietokeskuksessa sekä kattavilla viitoituksilla koko alueella. Puistoon on neljä pääsisäänkäyntiä, ja siellä on erilaisia teitä sekä julkiselle että yksityiselle liikenteelle. Tarjolla olevien palveluiden laadun ja valikoiman ansiosta Teide on ihanteellinen vierailukohde koko perheelle.

Korkeus
2.400 m
Flora interest
Catering
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Public transport
Wildlife interest
Localidad
La Orotava, Guía de Isora, Icod de los Vinos, Fasnia, Granadilla de Abona, La Guancha, San Juan de la Rambla, Adeje, Santiago del Teide, Los Realejos, Vilaflor, Garachico

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Kiipeäminen Teidelle

Köysirata-ajelut ja patikoinnit Teiden huipulle

Kiipeäminen tälle 3 718 metriä korkealle tulivuorelle on unohtumaton kokemus. Teiden kansallispuiston ja koko Teneriffan saaren korkeimmalta kohdalta avautuvat uskomattoman hienot näkymät Las Cañadas -kanjoneille, Teiden vieressä olevalle Pico Viejo -tulivuorelle sekä kirkkaina päivinä kuudelle muulle Kanariansaarelle. Päästäksesi ihailemaan näkymiä tarvitset kuitenkin oikeanlaiset jalkineet, riittävän lämpimät vaatteet ja aurinkosuojan. Tarkkaile myös merkkejä vuoristotaudista.

Voit mennä ylös myös vuoren juurelta lähtevällä köysiradalla. Matka aivan huipun alapuolelle vie kahdeksan minuuttia. Voit myös kävellä vuorelle – reitti lähtee Montaña Blancasta ja vie noin kuusi tuntia. Joka tapauksessa huipulle menoon on hankittava lupa, jos haluat kiivetä aivan ylös asti. Voit myös yöpyä Altavistan suojassa ja katsoa taianomaista auringonnousua korkeuksissa.

Imagen
Título
Roques de García

Teiden maalauksellinen maisema

Roques Garcíana tunnetun muodostelman epäsäännölliset muodot Teiden siintäessä taustalla on yksi Teiden kansallispuiston tyypillisimmistä maisemista. Monoliiteista kuuluisin on Roque Cinchado, joka näyttää valtavalta, painovoimaa uhmaavalta sieneltä sen oudon muodon ja vinon asennon vuoksi. Kalliot ovat osa valtavaa vulkaanisen aineksen linjaa, joka on sitkeästi kestänyt eroosiota vuosisatojen ajan.

Tämä suosittu nähtävyys sijaitsee lähellä Cañada Blancan vierailijakeskusta ja Teide Paradoria (osa valtion ylläpitämää, koko Espanjan laajuista matkailuhotellien laadukasta ketjua). La Ruletana tunnetulla sisäänkäynnillä on pysäköintialue, näköalatasanne ja infopiste. Sieltä voit lähteä kiipeämään kiveen hakattuja portaita pitkin pienelle polulle, joka johtaa näille tuliperäisille kiville ja joiden luona voit tuntea kivistä huokuvan geologisen historian.

Imagen
Título
Polkujen verkosto

Patikoimassa Kanariansaarten korkeimmalla vuorella

Ainoa tapa kokea Teiden kansallispuisto parhaalla mahdollisella tavalla on laittaa vaelluskengät jalkaan, pakata mukaan kaikki tarvittava vuorilla vietettävää päivää varteen ja lähteä kävelemään laajaa ja hyvin hoidettua reittien ja polkujen verkostoa pitkin. Neljästä reitistä korostamisen arvoisia ovat kaksi: erittäin haastava, noin kuusi tuntia kestävä nousu Montaña Blancan kautta Teneriffan korkeimpaan kohtaan Pico Teideen eli Teiden huipulle sekä Siete Cañadas eli seitsemän laakson kävelyreitti, joka on pidempi mutta paljon helpompi reitti.

Luetteloa täydentää kaksi kehämäistä reittiä: Roques de Garcían polku, joka on vaikeudeltaan keskitasoa ja jolle pääsee Parador-hotellilta, sekä Arenas Negrasin reitti, joka alkaa El Portillon vierailijakeskuksen vierestä ja on helppo vaihtoehto. Nämä neljä reittiä ovat vain muutamia tarjolla olevista – muista reiteistä voi lukea verkko-oppaasta sekä puiston virallisista julkaisuista.

Imagen
Título
Teiden astrofysiikan observatorio

Käy katsomassa Teneriffan jättimäisiä kaukoputkia

Teneriffan huippu tarjoaa yhden laadukkaimmista taivaista tähtien tarkkailuun pohjoisella pallonpuoliskolla. Siksi Teiden kansallispuiston lähellä sijaitsee Teiden astrofysiikan observatorio, jossa on yksi maailman tärkeimmistä kaukoputkikokoelmista ja kaukoputkia auringon ja yötaivaan tarkkailuun. Observatorion valkoisten kupolien ryhmä on erittäin suosittu nähtävyys jo itsessään.

Observatorio sijaitsee La Lagunasta johtavalla TF-21-tiellä, ja sitä hallinnoi Kanariansaarten astrofysiikan instituutti. Siellä voi vierailla vähintään 15 hengen ryhmissä päiväsaikaan huhtikuusta joulukuuhun, ja vierailua varten on pyydettävä lupa. Viime aikoina tähtien katselusta on tullut erittäin suosittu ajanviete Teneriffalla, ja yhä useammat yksityiset yritykset tarjoavat retkiä yöaikaan.

Imagen
Título
San Josén kaivokset

Moniväriset tasangot Teiden vieressä

San Josén kaivoksilla on erittäin helppoa kuvitella, että olet toisella planeetalla Teiden kansallispuiston sijaan. Kaivokset ovat kultaisen soran tasankoja, joilla näkyy vääntyneiden okranväristen kivien rykelmiä. Niiden edessä on laajoja laavavirtoja, ja kaukaisuudessa voit nähdä Las Cañadas del Teiden valtavat seinämät, joita hallitsee Guajaran ainutlaatuisen ja kauniin vuoren huippu.

Tämä värien, pintarakenteiden ja ainutlaatuisten elementtien yhdistelmä on tehnyt alueesta valokuvaajien ja elokuvaohjaajien suosikin. Täällä on kuvattu useita elokuvia, mukaan lukien isoja kansainvälisiä tuotantoja, kuten Jonathan Liebesmanin ohjaama Titaanien taistelu (2012) ja Don Chaffeyn ohjaama Miljoona vuotta eKr. (1966).

Imagen
Título
Ucancan tasanko

Hiljaisuutta ja kauneutta Teneriffan huipuilla

Ucancan tasanko on laaja kultaisen hiekan ja sedimentin alue, joka sijaitsee eriskummallisten Roques de Garcían kallioiden ja Las Cañadasin valtavien seinämien välissä aivan Teiden kansallispuiston sydämessä. Sen uskomaton sijainti, hiljaisuus ja maiseman epätavallinen kauneus tekevät Ucancasta taianomaisen paikan monille ja suosikkikohteen niille, jotka haluavat ladata akkujaan luonnossa.

Pääset Ucancaan ajamalla TF-21-tietä etelään päin puiston halki ja Teide Parador -hotellin ohi. Pysäköi auto ja jatka sen jälkeen kävellen. Näitä tasankoja peittävät toisinaan matalat sadevesilammikot, jotka välillä yhdistyvät muodostaen laajan, hetkellisen järven, jonka kristallinkirkkaalle pinnalle heijastuu Teide uskomattoman yksityiskohtaisesti.

Imagen
Título
La Tarta

Värikästä tulivuoren tuhkaa matkalla Teidelle

La Tarta (kakku) on yksinkertainen siivu maaperästä Teiden kansallispuistoon johtavan tien vieressä. Yllättävää on kuitenkin se, mitä siivussa näkyy: loputtomasti monivärisiä tulivuoren tuhkakerroksia, jotka ovat kymmeniä metrejä paksuja ja dramaattisesti kallellaan. Yhdistelmä muistuttaa suklaa-kermakakkua, josta sen nimikin juontuu, ja se hämmästyttää kaikkia, jotka näkevät sen ensimmäisen kerran.

Paikka sijaitsee TF-24-tien suljetussa mutkassa vain lyhyen matkan päässä puiston itäreunalta. Itse mutkassa sijaitsee La Tartan näköalapaikka, jossa on kaksi tasannetta eri korkeuksilla ja infotauluja, joissa kerrotaan tämän erikoisen muodostuman alkuperästä. Kaiteen toisella puolella näkyy Teide ja punaiset, mäntyjen peittämät rinteet, jotka kaartuvat alas kohti merta.

Imagen
Título
El Portillon vierailijakeskus

Tutustu Teneriffan saaren ja Teiden syntyyn

El Portillon vierailijakeskus on hyvä tapa aloittaa Teiden kansallispuistossa vierailu. Tässä modernissa kompleksissa voi vierailla vapaasti, ja siellä on selittävä alue, projektiohuone ja kasvitieteellinen puutarha. Täällä vierailijoille kerrotaan yksityiskohtaisesti siitä, kuinka Teneriffa ja Teiden tulivuori muodostuivat. Siellä on myös hyödyllistä ja mielenkiintoista tietoa puiston geologisista, biologisista ja luonnon ominaisuuksista, minkä ansiosta sille myönnettiin Unescon maailmanperintökeskuksen titteli vuonna 2007.

Keskus sijaitsee lähellä puiston sisäänkäyntiä La Orotavan ja La Lagunan suunnasta tultaessa (TF-24- ja TF-21-tiet), vain 300 metrin päässä El Portillon alueelta, jolla on ravintoloita, kahviloita ja matkamuistomyymälöitä. Keskuksessa käytetään aurinkoenergiaa, ja se soveltuu liikuntarajoitteisille ja sulautuu ympäristöön tyylikkäästi.

Imagen
Título
Cañada Blancan vierailijakeskus (Parador Nacional)

Vieraile ja yövy Espanjan korkeimmassa Parador-hotellissa

Cañada Blancan vierailijakeskus ja Teide Parador -hotelli muodostavat osan viehättävästä, neliön mallisesta kompleksista, joka on viimeistelty tummalla vulkaanisella kivellä ja okran sävyillä. Se sijaitsee 2 152 metrin korkeudella merenpinnasta tunnuskuvallisen Roques de Garcían vieressä kuuluisan Cañadas del Teiden juurella. Tämä on koko kansallispuiston hermokeskus, jossa jokaisen alueella vierailevan kannattaa käydä.

Uteliaammat huomaavat, että Cañada Blanca on valoisa, tilava ja moderni vierailijakeskus, joka tarjoaa erinomaista tietoa puiston perinnöstä. Vierailijat, jotka päättävät yöpyä maailman kirkkaimpiin kuuluvan taivaan alla, voivat mennä läheiseen Paradoriin. Se on valtion ylläpitämä kahden tähden hotelli, jossa on uima-allas, sauna, kuntosali ja ravintola ja joka on avoinna myös yleisölle. Paikan päällä on myös kahvila ja matkamuistomyymälä levähdyspaikkaa etsiville.

Kestävyys
Sostenibilidad
- NÄlä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- RKunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Älä mene kielletyille alueille, kunnioita reittien opasteita. Merkityiltä reiteiltä poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- Älä sytytä tulta sallittujen alueiden ulkopuolella ja ole erityisen varovainen kesäkuukausina.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
1
10
262
10045