Caldera de Bandama

Patikoi suurella luonnonsuojelualueella koillisella Gran Canarialla

Tämä kraateri, jonka läpi patikkareitti kulkee, sijaitsee Santa Brigidan, Telden ja Las Palmas de Gran Canarian kaupunkien välillä. Reitti kulkee Caldera de Bandaman sekä Las Goterasin ja Guiniguadan rotkojen läpi merenrannalle. Tämä runsaslajinen alue muotoutui yli viisi tuhatta vuotta sitten Pico de Bandaman tulivuoren syntymän yhteydessä. Kraateri on 216 metriä syvä ja 574 metriä korkea, ja sen leveys on 1 000 metriä. Alue on geologisesti merkittävä, ja vielä mielenkiintoisemmaksi sen tekee Cueva de los Canariosin arkeologinen alue, jolta on löydetty jäänteitä uudisasukkaiden viljavarastosta ja heidän käyttämästään ravinnosta.

Patikointia, näköalapaikkoja ja luolia – tutustu kasveihin ja kotoperäiseen linnustoon

Tämä vähän alle kolmen kilometrin pituinen patikkareitti kulkee Caldera de Bandaman läpi. Kaldera on nimetty flaamilaisen kauppamiehen Daniel Van Dammen mukaan. Reitti jatkuu Cornical-näköalapaikalle ja sieltä edelleen Casas del Fondolle, Bodegasin luolalle, El Culatónin lähteelle ja Tres Piedrasin ylityspaikalle. Reitti on vaativa, ja sen keskimääräinen kaltevuus on 18 %. Patikoidessasi sinulla on mahdollisuus tutustua erilaisiin kasveihin, kuten valkoisiin neidonkieliin ja villeihin oliivipuihin, sekä saaren linnustoon, kuten jalohaukkoihin ja mustapääkerttuihin. Muistathan ottaa aurinkorasvan mukaan.

Pituus
4,2 km
Public transport
Localidad
Santa Brígida
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Caldera de Bandama
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Kraatterin talot

Polun alkukohtana on talorykelmä. Osa niistä on rakennettu perinteisen tyylin mukaisesti, ja niissä on myös viinikellari. Tätä maisemaa leimaavatkin viiniköynnökset ja viini.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Cuartosin näköalatorni

Näköalatornille pääsee kulkemalla polkua pitkin vasemmalta pieneltä tasangolta. Sieltä aukeaa upea näköala kraatterin sisäosiin ja sen seinämiin. Täältä käsin on hyvä tarkastella kraaterin geologista monimuotoisuutta. Huomiota herättävät etenkin vasemmalla Bandaman huipun puoleisella reunalla oleva laavavirtojen saostuma. Sen tunnistaa vaakasuorista kerrostumista, jotka muodostavat noin 50 metrin pituisen epäsäännöllisen kolmion.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Cornicalin näköalatorni

Kivisellä ulkonemalla 380 metrin korkeudessa sijaitsevasta näköalatornista avautuu näkymä koko kraateriin. Voit tarkastella täältä käsin vajoaman seinämiin muotoutuneiden kivisten kerrostumien renkaita. Voit erottaa selvästi pohjan erilaiset alueet, sekä maanviljelyn merkit että termofiilisen metsän, joka valtaa yhä enemmän alaa täyttäen tyhjäksi jääneen maaperän.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Las Piedras

Reitti kulkee alueella, jossa ensimmäisen osuuden lapillimaaperä on vaihtunut veden syövyttämiin seinämiin. Termofiilisessä metsässä kasvaa mastiksipuita, villiöljypuita ja palmuja rinteeltä pudonneiden suurten kivilohkareiden keskellä. Paikka onkin saanut nimensä näiden kivilohkareiden mukaan (piedras = kivet).

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Kraatterin pohjan talot

Tämä nykyisin puoliksi raunioitunut kylä muistuttaa meitä kraaterille 1500-luvulla saapuneesta ensimmäisestä uudisasukkaasta, Daniel Van Dammesta, jonka sukunimen mukaan paikka on nimetty. Täällä on L-muotoon rakennettu talo-viinikellari, jossa on viininpuristin viinirypäleiden puristamiseen – yksi Gran Canarian vanhimmista – eläinkatos, puimalava ja uuni.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Puimalavakatos

Pohjan kraatterin taloilta polku jatkuu kiemurrellen kraaterin muihin osiin kraaterin viimeisen vuokraviljelijän Agustiniton talolta lammelle, jossa on lintuobservatorio. Sen jälkeen polku kiertää villiöljypuupuimalavalle kraaterin pohjan talojen edestä. Lava on rakennettu kastelupesälle (natero), kraaterin keskeiselle mantelinmuotoiselle alueelle. Kraaterissa on kolme puimalavaa, jotka kertovat siitä, miten tärkeä asema viljanviljelyllä oli kraatterin pohjalla.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Metsässä

Polku vie kraatterin kaakkoispuolelta läpi kauniin termofiilisen metsän, jonka seinämillä kasvaa jyrkänteelle asti villiöljypuita, mastiksipuita, palmuja ja kanariantraakkipuita. Tällä alueella se on kraatterin ainoa vesilähde, joka on kanavoitu aina yksinkertaiseen vedenvirtausta säätelevään laitteeseen asti pohjan taloissa. Täällä voit nauttia kaikessa rauhassa kraatterin hiljaisuudesta ja luonnosta sekä vaikuttavista pystysuorista seinämistä, jotka eristävät sinut ulkopuoliselta maailmalta ennen kuin aloitat paluumatkan rinnettä pitkin.

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
2
54784
10 13
262
10045