Roque Nublo

Historiallisesti merkittävä luonnonmonumentti

Tejecan kunnassa Gran Canarian saarella sijaitseva Roque Nublo on yksi maailman suurimmista kivipaasista. Tuliperäinen 80 metrin korkuinen paasi sijaitsee 1 813 metriä merenpinnan yläpuolella, ja sillä on saaren asukkaille suuri merkitys. Saaren alkuperäisasukkaat palvoivat paatta, ja sitä ympäröivä alue julistettiin suojelualueeksi 1987. Seitsemän vuotta myöhemmin kyseinen alue myös julistettiin luonnonpuistoksi. Roque Nublolle vetää vertoja vain 1 949 metrin korkuinen Pico de las Nieves, (lumihuiput), joka on Gran Canarian korkein vuori.

Patikoi Gran Canarialla ja nauti upeista vuoristomaisemista

Roque Nublon reitti lähtee päätieltä, ja se kulkee ensin 1,5 km:n matkan lähelle tätä luonnonmonumenttia, jonka vieressä seisoo pienempi Roque de la Rana -paasi. Matkalla reitti tutustuttaa sinut myös Roque de El Fraile -luonnonmonumenttiin. Lisäksi tämä viiden kilometrin mittainen reitti kulkee vaikuttavien Las Niñasin, Chiran ja Sorian patojen ohi sekä Artenaran ja Acusan kaupunkien kautta. Reitin varrella olevilta Caldera de Tejedalta, Llanos de la Peziltä ja Pozo de las Nievesiltä on upeat näkymät, ja niihin tutustuminen on ehdottomasti vaivan väärti.

Pituus
4,5 km
Localidad
Tejeda
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Roque Nublo
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Roque Nublo, Gran Canaria
Título
La Goletan näköalatorni

Reitin lähtöpiste on La Goletan näköalatornilla. Tiellä, joka kulkee Pezin tasangoilta Ayacataan. Näköalatornista on henkeäsalpaava näkymä Tejedan suuren jokilaakson huipulla sijaitsevaan La Culatan notkoon. Reitin alussa on kasvitieteellinen polku, joka auttaa meitä tunnistamaan reitiltä löytyvät mielenkiintoisimmat kotoperäiset kasvit.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo, Gran Canaria
Título
Roque del Fraile

Tämä huippu kohoaa differentiaalieroosion tyylinäyte 1 713 metrin korkeuteen. Se on ensimmäinen reittimme varrella olevista tällaisista muodostelmista. Se on saanut nimensä espanjan munkkia tarkoittavan sanan fraile mukaan, sillä erityisesti sopivalta etäisyydeltä sivusta katsottuna näyttää siltä, kuin se olisi pukeutunut munkin kaapuun.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo, Gran Canaria
Título
Cuenca Alta de Tejeda

Käännymme polun ensimmäisestä merkitystä risteyksestä oikealle päästäksemme Tablón del Nublon juurelle. Jatkamme läpi suurta monoliittiä ympäröivän männikön, kunnes saavumme Degollada Blancalle. Oikealla avautuu näkymä Tejedan kylään ja sen viljelmille.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo, Gran Canaria
Título
Enfilada del Bentayga

Sekä Bentayga että Nublo olivat pyhiä alkuperäisille Kanariansaarten asukkaille. Molemmat ovat Tejedan jokilaakson tärkeitä maamerkkejä, jopa siinä määrin, että Bentaygan pyhä alue liitetään usein Nubloon, jonka kanssa se on samassa linjassa, sillä Bentaygan pyhä alue on juuri Nubloa kohden olevalla puolella.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo, Gran Canaria
Título
Nublon suuaukko

Nyt nousemme Tablón del Nublolle ja lopetamme sen kiertelyn. Huomio kiinnittyy suureen kontrastiin, joka vallitsee läpäisemämme männikön ja edessä olevan puuttoman alueen välillä. Tästä eteenpäin eroosio on kuluttanut kiven näkyviin, eikä kasveille oikeastaan ole maata, mihin tarttua.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo, Gran Canaria
Título
Roque Nublo, vuoren jättiläinen

Puuton tasanko, jolla Roque Nublo ja La Rana sijaitsevat on pitkä ja kapea, lähes tasainen suorakulmainen alue, mistä se on saanut levyyn viittaavan espanjankielisen nimensä. Se on tasanne, joka katkeaa sivuilta äkkinäisiin jyrkänteisiin, kuten olemme nähneet rengastiellä, jossa ovat suuressa roolissa La Rana ja erityisesti Roque Nublo, suuren tulivuoren laavakanavan jäänteet.

Kestävyys
Sostenibilidad
  • Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
  • Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
  • Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
  • Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
  • On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
  • Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
2
54784
10 13
262
10045