Ruta de las Presas

Patikkareitti, joka tutustuttaa sinut Gran Canarian patoihin ja mäntymetsiin

Tämä patikkareitti kulkee Gran Canarian sydämessä sijaitsevan Mogánin läheltä, ja sillä kuljetaan Nublon ja Pilanconesin luonnonpuistojen läpi. Kokeneille patikoitsijoille soveltuvaan 12,2 kilometrin mittaiseen kierrokseen kuuluu maastoteitä, polkuja ja teitä. Reitti lähtee Degollada de Cruz Grandelta, ja se kulkee upean mäntymetsän kautta Sorian padolle, joka on saaren suurin. Reitti kulkee myös Cañada del Almácigonin alueen läpi, ja siellä patikoitsijat voivat tutustua vaikuttaviin tuliperäisiin muodostelmiin.

Nauti patikoinnista ja tutustu luolataloihin

Tällä reitillä patikoitsijat voivat tutustua perinteisiin kallioonrakennettuihin luolataloihin, joita on edelleen Gran Canarialla. Lisäksi erittäin lähellä Chiran patoa on hostelli, joka palvelee luontomatkailijoita. Tämä on pitkä reitti, joten muistathan ottaa mukaan riittävästi vettä, ruokaa, lämpimiä vaatteita sekä aurinkosuojan.

Pituus
12,2 km
Public transport
Localidad
San Bartolome de Tirajana
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Ruta de las Presas
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Ruta de la Plata, Gran Canaria
Título
Cruz Granden suuaukko

Cruz Granden suuaukko on Tirajanan jokilaakson sekä Chiran ja Sorian notkojen luonnollinen yhdysside. Lähdemme nousemaan reittiä, joka poistuu tieltä hiukan ennen kuin saapuisimme suuaukolle, jos tulisimme Tirajanasista. Tulemme ristien paikalle, josta polku johtaa kohti kukkulaa, jonka laelta on upeat näkymät Tirajanan jokilaaksoon sekä Chiran ja Sorian notkoihin suurine patoineen.

Imagen
Subtítulo
Las Presasin reitti, Gran Canaria
Título
Dineron suuaukko

Tässä suuaukossa päättyy metsäpolku, jota pitkin aloitit reitin Cruz Grandesta. Täällä Pilanconesin notkon huipulla näet metsän kokonaan peittämän halkeaman. Se muodostaa tällä ylängöllä upean kanarianmännikön, jonka halki polku mutkittelee.

Imagen
Subtítulo
Las Presasin reitti, Gran Canaria
Título
Cho Beniton suuaukko

Tämä suuaukko vie sinut toiselle rinteelle Pilanconesin notkosta Chiralle, jossa on enemmän asutusta ja vähemmän mäntyjä. Reitti jatkuu vuorenharjaa pitkin, ja hieman kauempana häämöttää Chiran padon takaosa.

Imagen
Subtítulo
Las Presasin reitti, Gran Canaria
Título
Chiran pato

Vuonna 1964 rakennetun padon korkeus uomasta on 32 metriä ja muurin, jonka ohi polku kulkee, pituus 230 metriä. Merkille pantavaa on patoaltaan suuruus ja täällä sijaitseva Cercados de Arañan kylä. Patoallas näyttää lähes järveltä altaan muurilta käsin katsottuna.

Imagen
Subtítulo
Las Presasin reitti, Gran Canaria
Título
La Palman juoksukanava

Polku jatkuu padon ohi kanaalin reunalle ja erikoista juoksukanavaa pitkin, ennen kuin kiipeät La Palman kupeelle Chiran ja Sorian notkojen väliin. Pato on upea taidonnäyte veden toimittamiseksi saarelle, koska se kerää talteen paljaita rinteitä pitkin virtaavat vedet. Polku jatkuu mutkitellen näillä rinteillä.

Imagen
Subtítulo
Las Presasin reitti, Gran Canaria
Título
Las Casas

La Palman rinteen jälkeen polku laskeutuu pieneen Las Casasin kylään. Täällä näet saaren luolataloja, jotka ovat jäänne alkuperäisten asukkaiden elintavasta ja joita on vielä jäljellä tämän kaltaisilla kumpareisilla maaseutualueilla. Kylän yläpuolella on pieni pato, joka on mahdollistanut asutuksen näinkin syrjäisessä paikassa.

Imagen
Subtítulo
Las Presasin reitti, Gran Canaria
Título
Almácigon notko

Täältä alkaa polun toisen osuuden kiinnostava reitti eli laskeutuminen Las Casasin kylästä Sorian padolle. Polun vieressä on erilaisia kivimuodostelmia, etenkin vaikuttava Risco del Agujero. Almácigon notkon jälkeen alkaa lähes villinä kasvava termofiilinen metsä, ja polku laskeutuu jyrkästi. Edessä on nyt Cueva de Las Niñasin pato, joka sijaitsee Sorian patoallasta ylempänä, ja suuri Sorian putous, jossa vesi suihkuaa vuolaana sadekautena.

Imagen
Subtítulo
Las Presasin reitti, Gran Canaria
Título
Sorian suuri pato

Kanariansaarten suurimman padon omistaa Comunidad de Aguas La Lumbre. Padossa on 120 metrin korkuinen joustorakennebetonista valmistettu muuri. Patoaltaaseen mahtuu 32 hehtokuutiometriä vettä eli esimerkiksi kahdeksan kertaa enemmän kuin Chiran patoaltaaseen, jonka ohi äsken kuljit. Pato sijaitsee Arguineguínin notkon puolessavälissä, ja sitä nimitetään Soriaksi patoaltaan yläjuoksulla. Polku päättyy Sorian kylään, jossa ylität patoaltaan.

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
2
54784
10 13
262
10045