Tamadaba-Bajada de Faneque

Patikoi Gran Canarialla ja tutustu rotkoihin, valtaviin kaktuksiin ja pikkukyliin

Gran Canarian saaren pohjoisosassa sijaitseva Tamadaba on ainutlaatuista aluetta, jolla on rotkoja, jyrkänteitä ja vuorijonoja sekä upeaa koskematonta mäntymetsää. Reitin varrella kasvaa myös merkittäviä tyräkki- ja kanariantyräkkiesiintymiä. Huomionarvoisia ovat myös eristyksissä olleet arkeologisesti merkittävät pikkukylät, joista moni on sittemmin hylätty. Esimerkkinä niistä on El Riscon kylä Guayedran laaksossa. Lähellä rannikkoa rinteet ja kalliot nousevat yli tuhannen metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolella.

Gáldarin rannikko ja Agaete lintuperspektiivistä

Tämä reitti kulkee Tamadaban metsämajalta Gáldarin ja Agaeten kuntien yläpuolella sijaitseville Fanequen kallioille, joilta näet lintuperspektiivistä koko luoteisen Gran Canarian alueen. Kävelyreitti on yhteensä neljän kilometrin mittainen, ja siinä on nousuja ja laskuja noin 266 metrin verran. Reitti on turvallinen kävellä lukuunottamatta vanhaa jokikanavaosuutta. Jokikanava on rakennettu 1900-luvun puolivälissä. Tamadabassa kasvaa 25 % saaren kotoperäisistä kasvilajeista ja 20 % koko rannikon kotoperäisistä kasvilajeista.

Pituus
4,9 km
Localidad
Agaete
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Bajada de Faneque-Tamadaba
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Metsämökki

Lähdemme liikkeelle Tamabadan metsämökiltä, joka on männikön keskelle pystytetty rakennus. Siellä on myös meteorologinen asema. Tamabadan luonnonvaroja on perinteisesti hyödynnetty paljon, mutta siellä on onnistuttu säilyttämään upea luonnollinen männikkö, minkä lisäksi alueen jyrkänteillä elää poikkeuksellisen monia kasvilajeja, mukaan lukien monia kotoperäisiä lajeja.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Parrakkaat männyt

2. Parrakkaat männyt Kuljemme kostean männikön halki, joka on harvinaisuus Gran Canarialla, sillä saarta hallitsevat kuivat männiköt. Huomio kiinnittyy sekä mäntyihin että aluskasvillisuuteen. Kulkiessamme notkon läpi huomaamme oksien partoja muistuttavat jäkälät ja metsän sisäosien jatkuvan kosteuden.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Zapateron luola

Tässä kallioluolassa on lisäksi etuseinä ja ovi, jotka tuovat suojaa sisälle. Luolaa käyttivät männikköä hyödyntäneet ihmiset. Tärkeimmät tuotteet olivat neulaset ja hiili. Se on muisto ajalta, jolloin vuori oli täynnä luonnonvaroja läheisten asutusten käyttöön.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Riscon notko

Fanequen kupeessa vasemmalla puolella näkyy Riscon notko ja keskellä sen uomaa Riscon kylä, joka kuuluu Agaeten kuntaan. Se tunnetaan myös Charco Azulin kaupunginosana. Nimi tarkoittaa sinistä lammikkoa, ja se juontaa juurensa Riscon notkon uomassa olevasta ohuesta makean veden kerroksesta. Sen taustalla on eroosio. Virtaavan veden nopean kierron ansiosta eroosion muokkaamat rakennelmat tyhjenevät nopeasti sedimentistä, jonka tilalle tulee kyseinen vesikerros.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Sobre Agaete

Näkymä Gran Canarian luoteisrannikolle Lomo de Fanequen pohjoisrinteeltä on upea. Guayedran notko näkyy aivan jalkojemme juuressa, Las Nievesin satama näkyy rannikolla ja Agaete oikealla puolellamme samannimisessä notkossa. Näkymä päättyy Gáldarin vuoreen, jonka rinteillä on vanha alkuperäisasukkaiden pääkaupunki.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Morro de las Lechugas

Päätämme tämän reitin kukkulalle, josta on poikkeuksellisen hyvä näkymä Roque Fanequelle, kuljettuamme ensin Los Pasitosin suuaukon kautta. Näkymä on pystysuora ja poikkeuksellinen; jyrkänne kaatuu mereen aivan jalkojemme juuressa. Siellä voi kerätä voimiaan paluumatkalle upeiden maisemien äärellä. Paluumatkalla saamme nauttia Tamadaban männiköstä koko komeudessaan.

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
2
54784
10 13
262
10045