Caldera de Taburiente

Jylhiä vaellusmaisemia La Palman sydämessä
La Palman saaren sydämessä sijaitseva Caldera de Taburienten kansallispuisto tarjoaa useita mahdollisuuksia vaeltajille. Voit patikoida kansallispuistoreitillä, joka kulkee Las Angustiasin rotkon halki, ja lisäksi läheisellä alueella on reittejä, jotka kulkevat läheisen Pino de la Virgenin kautta Cumbercitan virkistysalueelle ja Bejenadon huipulle. Sieltä voit ihastella upeaa näkymää kalderalle (kraateriin).
Kaikenikäisille sopiva patikkapolku
Caldera de Taburienten alkureitti on pitkä ja melko vaikea. Voimme kuitenkin lyhentää reittiä kulkemalla Los Brecitosista ja tutustumalla Las Angustiasin rotkon ja virkistysalueen kulku- ja poistumisreitteihin sen sijaan, että patikoisimme rotkossa. Pukeuduthan asianmukaisiin vaatteisiin ja jalkineisiin kaikilla reiteillä. Ota mukaan myös aurinkovoidetta, ruokaa ja kylmiä juomia. Ennen kuin palaamme Los Llanos de Adrianeen, voimme nauttia tapaksia ja kevyitä virvokkeita Lobo de Los Caballosin näköalapaikalla.
Length
12,5 km
Localidad
El Paso
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
La Caldera de Taburiente
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Taburienten kraatteri, La Palma
Título
Los Brecitosin näköalatorni

Polku alkaa pysähdyspaikalta, jonne autot kiemurtelevat pitkin vuorenrinnettä. Rinteen mäntylehdossa kasvaa kanervaa ja muita kauniita kasveja. Reitti kulkee useiden notkojen kautta, joista ensimmäisessä, Ciempiésissä, on aina vettä.

Imagen
Subtítulo
Taburienten kraatteri, La Palma
Título
Muisto Lomo de Tenerran maalaiselämästä

Tämä kraatterin sisällä oleva maa-alue muistuttaa puiston viljelymenneisyydestä.  Siitä ei ole kovinkaan kauaa, kun siellä vielä viljeltiin tupakkaa. Viljelymaan jäljet ovat edelleen nähtävissä. Näkymä Los Agujeritosista on erityisen kaunis. Siihen kuuluu monta huippua, jotka yhdessä muodostavat sahalaitaisen kuvion ja pystyseinäisen maiseman.

Imagen
Subtítulo
Taburienten kraatteri, La Palma
Título
Travesin kivi

Tuskin ehdimme sivuuttaa Lomo de Tenerraa, kun huomiomme kiinnittyy Travesin notkossa sijaitsevaan valtavaan kiveen. Kiven sijainti rotkossa kertoo eroosion vaikutuksesta kraatteriin, joka puolestaan on kuin näyteikkuna kivikkoisen alueen kasvustosta. Aeonium- ja Greenovia-sukujen mehipuiden kirjo on valtava, ja kasvit nousevat pitkin kivien pintoja ja kraatterin pystysuoria seinämiä.

Imagen
Subtítulo
Taburienten kraatteri, La Palma
Título
Valtavien kivien notko

Eroosio muokkaa kraatterin maisemaa jatkuvasti. Tämä notko on loistava esimerkki tällaisesta prosessista. Notko on saanut nimensä pyöreiden kivien mukaan, mikä on helppo havaita itse: kun katsoo kraatterin seinämiä, huomaa nopeasti, kuinka tämä upea rotko on muodostunut aikojen kuluessa. Täällä on tehty myös arkeologisia löytöjä, mikä kertoo siitä, että jo muinaiset palmalaiset hakivat suojaa näiden kivien luota.

Imagen
Subtítulo
Taburienten kraatteri, La Palma
Título
Tagasasten näköalatorni

Näkymä kraatterille on henkeäsalpaava. Vasemmalle katsoessa huomio kiinnittyy joukkoon sedimenttikiviä, kun taas oikealla puolella rinteen kasvillisuus paljastaa Viñátigon lähteen, jota viljelijät hyödynsivät aiemmin jamssin viljelyssä.

Imagen
Subtítulo
Taburienten kraatteri, La Palma
Título
Bombas de aguan notko

Tämä on hyvin tyypillinen puiston sisäosien notko, johon eroosio on jättänyt jälkensä. Yhdessä Risco Lison notkon kanssa se ympäröi aluetta, jota viljeltiin vielä 1980-luvulla. Nykyään alueelle ollaan kasvattamassa taas metsää. Puiston vesivarannot saavat alkunsa näiden notkojen yläosien monista lähteistä.

Imagen
Subtítulo
Taburienten kraatteri, La Palma
Título
Ranta sisämaassa

Tämä osa notkoa tunnetaan nimellä Taburienten ranta (Playa de Taburiente), sillä monilla palmalaisilla oli tapana tulla tänne uimaan.  Uoman rannalla kasvaa pajukkoa, mikä on paras esimerkki puiston nykyisestä kehityksestä. Pajukkojen määrä on vähenemään päin veden hyödyntämisen vuoksi. Myös uomien vesimäärä on pienentynyt, mikä nostaa veden arvoa entisestään, ja puistossa yritetäänkin saada asiaan parannusta.

Taburienten rannan yhteydessä on palvelupiste, leirintäalue, pieni näyttely, wc:t ja ensiapupiste.

Imagen
Subtítulo
Taburienten kraatteri, La Palma
Título
Reventónin valtavat korkeuserot/mäet?

Ohitettuamme palvelupisteen siirrymme toiselle rinteelle ja laskeudumme alas Almendro Amargon notkoa. Tämä alue tunnetaan nimellä El Reventón. Se on suurten korkeuserojen aluetta, joka alkaa laskeutumisella yli sata metriä alempana sijaitsevaan uomaan. Laskeutumisen aikana näemme ylväänä rotkojen välistä esiin kohoavan Roque Idafen.  Tämä vaikuttava monoliitti oli Palman alkuperäisasukkaiden uskomuksen mukaan yhteydessä toisiin maailmoihin.

Imagen
Subtítulo
Taburienten kraatteri, La Palma
Título
Keltaiset vedet ja värikäs putous

Roque Idafen alapuolella Almendro Amargon notko yhdistyy Limoneron eli Rivacerasin notkoon, jossa virtaavan veden rauta on värjännyt keltaiseksi. Noin 10 minuutin matkan päässä on Cascada de Coloresin vesiputous. Se on pieni luonnon muovaama putous, jonka kellertävä vesi ja sammaleet ovat vaikuttava näky.

Imagen
Subtítulo
Taburienten kraatteri, La Palma
Título
Dos Aguas

Täällä sekoittuvat Taburienten ja Almendro Amargon notkojen vedet, jotka suuntaavat ulos kraatterista Las Angustiasin notkon kautta.  Notkon reunalla näemme betonisen juoksukanavan, joka ohjaa vettä hyödynnettäväksi maanviljelyyn. Juoksukanava erottelee veden kuljettaman kiinteän aineksen nerokkaalla ratkaisulla, joka vaatii säännöllistä puhdistusta.

Imagen
Subtítulo
Taburienten kraatteri, La Palma
Título
Las Angustiasin notko

Viimeiset viisi kilometriä kulkevat notkoa ja sitä reunustavia polkuja pitkin aiempaa vaikeakulkuisemmassa maastossa. Kasvillisuus muuttuu asteittain männiköstä matalammaksi pöheiköksi, ja samalla voimme nauttia upeasta geologisesta esityksestä uoman seinämillä.

Imagen
Subtítulo
Taburienten kraatteri, La Palma
Título
La Palman perustukset

Reitin loppuvaiheen kiinnostavimpia seikkoja on kyseisen kiviaineksen esiintyminen. Nämä kivet ovat tulleet esiin saaren syntyvaiheen vedenalaisissa purkauksissa, ja niitä voi nähdä Las Angustiasin notkon keskialavilla alueilla. Ainoa toinen paikka, jossa tätä geologista ilmiötä pääsee todistamaan Kanariansaarilla on Fuerteventuralla. Nämä kivet tunnistaa vihertävästä väristään ja huokoisesta rakenteestaan. Yleensä niitä erottaa viiva eriväristä kiveä
.

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
5
54784
10 13
262
10045