Cubo de la Galga

Kävelypolku laakerimetsässä
Koillisella La Palmalla sijaitsevan Cubo de la Galgan luontopolku voidaan kulkea kahdella eri tavalla. Voit kulkea vaikuttavamman laakerimetsän läpi menevän kierroksen. Vaihtoehtoisesti voit valita pidemmän reitin, joka kulkee La Galgan vuorelta San Bartolomén näköalapaikalle ja jatkuu Puntallanaan tai San Andrés y Saucesiin. Reitin lähellä on ulkoilmaravintoloita, joissa on saatavilla paikallista ruokaa. Ravintolat eivät sijaitse varsinaisella patikointialueella.
Patikkareitti, joka sopii kaikille
Cubo de la Galgan reitti sopii myös lapsille ja vanhemmille henkilöille. Se alkaa alueelta, jolla kasvaa pensaikkoa, ja päättyy alueelle, jolla kasvaa muun muassa myrttejä, kanervaa ja muita Kanariansaarten aluskasvillisuudelle tyypillisiä pensaskasveja. Reitti on noin 12 kilometrin mittainen, ja se nousee 750 metriä. Niinpä sen voikin kävellä noin neljässä tunnissa. Muistathan pukeutua asianmukaisiin vaatteisiin ja jalkineisiin. Ota myös riittävästi ruokaa ja juomaa mukaan kevyttä taukolounasta varten.
Length
5 km
Public transport
Localidad
Puntallana
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Cubo de la galga
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Ympäristötietopiste

Reitti alkaa ympäristötietopisteen pysäköintipaikalta, ja polun alkutaipaleella ympärilläsi levittyy niukka kasvisto. Hedelmäpuiden keskellä kasvaa laurisilvalle tyypillisiä lajeja, kanarianyrttiä ja kanervaa. Täällä on myös karhunvatukkaa, joka kertoo meille ihmisen läsnäolosta alueella, tosin sitä on yhä vähemmän sitä mukaa kun etenemme tiellä.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Cubon apollonlaakeri

Tämä jättiläismäinen puu on apollonlaakeri, jonka erityispiirteenä on suomuinen kaarna. Upea puu kurkottaa 25 metrin korkeuteen. Puu seisoo metsän reunalla, mikä on tälle lajille tyypillistä. Apollonlaakereita e ole enää kovin paljon, koska niiden punertavaa puuta arvostetaan etenkin taidehuonekaluteollisuudessa. Sen vuoksi niitä kutsuttiinkin aiemmin “Kanariansaarten eebenpuiksi”.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Makaronesianavokadon tuhannet lapset

Tien varrella olevan puun kannasta nousee lukuisia oksia, jotka näyttävät muodostavan suojaavan verhon puun ylle. Ne ovat puun lapsia, jotka tunnetaan nimellä ”chupones”. Se on yksi makaronesianavokadon, laurisilvan tyypillisen makaronesialaisen kotoperäisen kasvin, erityispiirteistä. Vaikka puunrungon ydin kuolee, sen kanto kasvattaa monia chupones-versoja, jotka pitävät puun hengissä.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Patikoiden veden alapuolella

Cubo de La Galgassa vettä on kaikkialla, ja kosteus lisääntyy sitä mukaa kun etenet notkossa ja kasvisto on tiheämpää. Reitti kulkee vesikanavan alapuolelta, joka kuljettaa tätä arvokasta luonnonvaraa maanviljelykseen ja kaupunkeihin. Alueen upean maiseman säilyminen riippuu pitkälti järkiperäisestä vedenkäytöstä.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Tasapainoileva kivenlohkare

Notkot syntyvät pitkäaikaisen eroosion vaikutuksesta. Tämä hienovaraisesti tasapainoileva kivenlohkare on tästä oiva esimerkki. Cubo de La Galgan kaltaiset notkot ovat yhtä kapeita kuin kanjonit. Ne ovat merkki saaren nuoruudesta ja siitä, että eroosio muokkaa yhä alueen maisemaa. Sen vuoksi myös kivenlohkare menettää jonain päivänä tasapainonsa ja päätyy notkon uomalle (tosin toivottavasti vasta satojen vuosien kuluttua).

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Soliseva risteys
Polun risteyksessä on hyvä levähtää hetki kaikessa rauhassa ja kuunnella, miten veden solina sulautuu lintujen lauluun. Saatat erottaa Kanariansaarten kotoperäisten kyyhkyjen käheät vihellykset, jotka kuulostavat aakkostemme U-äänteeltä. Jos pysyt hiljaa paikallasi, voit ehkä myös nähdä kyyhkysten lentävän puiden yllä.
Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Los Tilesin “La Fajana”
Tässä reitin kohdassa voit ihailla ihastuttavaa laurisilvalaaksoa haisuviherpuineen pienellä aukiolla, joka on kuin pieni suvanto kasviston keskellä. Korkeiden puiden lehdet muodostavat suojaavan katon, joten täällä on jatkuvasti varjoisaa ja kosteaa. Auringonvalo ei pääse lähes lainkaan maahan asti. Paikan kiistattomia valtijoita ovat haisuviherpuut, joiden leveä runko on vihreä ja kova. Tätä lajia tavataan vain laurisilvalle suotuisilla alueilla, joten et ehkä tule näkemään sitä muualla.
Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
La Somada Alta
Paikan nimi kertoo kaiken (Somada Alta = vieläkin korkeammalle). Kun nouset vieläkin korkeammalle, voit ihailla La Palman itäpuolta peittäviä mahtavia laurisilvarinteitä, joihin puhaltavat pasaatituulet. Tämä on Kanariansaarten upein laurisilva-alue. Alle 1 200 metrin korkeudessa sijaitsevat rinteet sitovat itseensä pasaatituulien mukanaan kuljettamien pilvien veden, jonka ansiosta kasvisto on aina ikivihreää.
Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Kierros vesikanavan kautta
Reitti palaa takaisin vesikanavalle, joka alkaa Cubossa tässä kohdassa. Vesi on tämän ekosysteemin perusta ja yksi tärkeistä luonnonvaroista, koska metsän lähteiden vettä käytetään rannikon viljelmien kasteluun. Rinteeltä avautuu toinen näkymä tähän vehreään kanjoniin, ennen kuin aloitat paluumatkan samaa polkua pitkin kuin reitin alussa.
Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
5
54784
10 13
262
10045