Nascientes de Marcos y Cordero

Matka veden alkulähteille

Tämä polku La Palman saaren pohjoisosassa seuraa kanavaa, johon vesi johdetaan lähteistä ja joka virtaa suuren Marcos y Corderon kraaterin ohi. Sieltä polku jatkuu Aguan solaan. Maisemaa hallitsevat kanarianmännyt, kotoperäiset kasvit ja suuret pystysuorat kallioseinämät, jotka ovat tyypillinen näky saaren pohjoisosassa. Niiden takana on Caldera de Taburienten kansallispuisto.

Patikkakierros mänty- ja laakeripuiden siimeksessä

San Andrés y Saucesin kunnasta alkava Marcos y Corderon patikkakierros on seitsemän kilometrin pituinen, ja siellä ei juuri ole rinteitä. Niinpä sen kävelee kolmessa tunnissa. Reitti alkaa ja päättyy Casa del Montella, ja sen varrella kasvaa reheviä mäntyjä sekä laakerimetsää. Lopussa patikoitsijat voivat nauttia herkullisen aterian vuoristoravintolassa.

Pituus
7 km
Localidad
San Andres y Sauces
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Nacientes Marcos y Cordero
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Marcosin ja Corderon lähteet, La Palma
Título
Casa del Monte

Casa del Monte on pieni rakennus, jossa on kattotiilistä ja puusta valmistettu pylväikkö. Talo sijaitsee Marcosin ja Corderon lähteille johtavan polun alussa. Talo pysytettiin tunneleita ja kanavaa rakentaneiden työmiesten avulla. Taloon kuuluu pieni levähdys- ja piknikalue.

Imagen
Subtítulo
Marcosin ja Corderon lähteet, La Palma
Título
Tunnelista tunneliin veden äärellä

Marcosin ja Corderon lähteiden vettä alettiin kanavoida jo 1900-luvun alussa sähköntuotantoon. 1930-luvulla oli rakennettu 13 tunnelia lähteiden veden kanavoimiseksi. Reitti kulkee näiden tunneleiden läpi; pisin niistä on noin 400 metriä. 25 vuotta myöhemmin, vuonna 1955, Mulaton vesivoimalaitos aloitti toimintansa notkon alajuoksulla.

Imagen
Subtítulo
Marcosin ja Corderon lähteet, La Palma
Título
Juoni seinämässä

Neljännen ja viidennen tunnelin välissä polulla on lepotasanne, jossa näet seinämässä valtavan kokoisen juonen. Juonet ovat intrusiivisia vulkaanisia muodostelmia, jotka muodostuvat nopean jäähtymisen vuoksi ja työntävät tieltään aiemman kivikerroksen tunkeutumalla isäntäkiven halkeamiin. Ne ovat ovat usein muodoltaan taulumaisia eli suorakulmioita. Ne kätkevät usein sisäänsä pohjavettä, koska ne muodostavat vedenpitävän suojakerroksen. Juonet ovat yksi tämän maiseman erityispiirteistä ja antavat tälle monipuoliselle ekosysteemille oman leimansa.

Imagen
Subtítulo
Marcosin ja Corderon lähteet, La Palma
Título
Notkon vesiputous

Ylität tämän hyvin kauniin 30 metrin korkuisen vesiputouksen pientä puusiltaa pitkin. Tämän tyyppisiä vesiputouksia kutsutaan La Palmalla nimellä ”cabocos”. Se liittyy myllyjen ja vesiputousten vesiteknologiaan, jossa vettä ohjataan niiden yläosasta alaosaan mekanismin liikuttamiseksi.

Imagen
Subtítulo
Marcosin ja Corderon lähteet, La Palma
Título
Elämän solina

Pysähdy polun tunnelien 9 ja 10 välissä kuuntelemaan hetkeksi lähteen solisevan veden ääntä. Tämä on ensimmäinen paikka, jossa voit erottaa selvästi veden solinan vaikket vielä näekään lähdettä, jonka vesi on saatellut sinua kanavassa koko reitin ajan.

Imagen
Subtítulo
Marcosin ja Corderon lähteet, La Palma
Título
Vesipato

Vähän ennen saapumista Marcosin lähteelle näet sementtiojan, jonka tarkoituksena oli hallita kanavassa virtaavan veden määrää tiettynä aikana (yhden tunnin ajan). Järjestelmän tavoitteena oli ohjata vettä toisaalle, jos lähteestä tulevan veden määrä ylitti kanavan kapasiteetin, koska aiemmin vesi virtasi kanavassa vuolaampana.

Imagen
Subtítulo
Marcosin ja Corderon lähteet, La Palma
Título
Marcosin lähde

Saavut henkeäsalpaavan kauniiseen paikkaan: vesi virtaa vuolaana lähteestä maahan ja viimeisen tunnelin seinämälle kiveen hakattuun kanavaan, joka kerää seinämältä valuvan veden. Marcosin lähde, joka virtaa näistä kahdesta lähteestä vuolaampana, on syntynyt pohjaveden saturaation vuoksi. Pohjavettä on kertynyt tänne runsaasti etenkin pasaatituulten mukanaan tuoman vaakasuoran sateen vuoksi.

Imagen
Subtítulo
Marcosin ja Corderon lähteet, La Palma
Título
Corderon lähde

Corderon lähteen vesi virtaa rauhallisemmin. Pohjavesi tihkuukolmeen vesiputoukseen, jotka valuvat kanavaan. Lähteen veden määrä tai sijainti ei ole yhtä vaikuttava kuin Marcosin lähteen, vaikka paikka sopiikin paremmin levähtämiseen ennen paluumatkan aloittamista.

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
5
54784
10 13
262
10045