Camino de Los Gracioseros

Vanha reitti La Graciosasta Lanzaroten saaren muihin osiin

Tämä patikkapolku kulkee reittiä pitkin, joka oli aiemmin La Graciosan asukkaiden ainoa reitti Lanzaroten saaren muihin osiin. Saaren pohjoisosassa kulkevan neljän kilometrin mittaisen polun vaativuustaso vaihtelee keskitasosta vaikeaan siitä riippuen, kuljetaanko ylä- tai alamäkeen. Famaran kallioalueen halki kulkiessasi voit nauttia näkymistä La Graciosan saarelta Ríon salmelle. Tuliperäisellä alueella kulkeva polku on välillä liukas, ja se päättyy merelle. Voit palkita itsesi vaelluksen päätteeksi pulahtamalla Ríon sinisiin vesiin.

Patikoi alamäkeen ja tutustu kotoperäiseen eläimistöön ja kasvistoon

Aloita patikointi kääntymällä Mirador del Rioon kulkevalle tielle, joka kulkee Yén läheltä ja jatkuu Guinateen. Tältä viehättävältä reitiltä on upeat näkymät Lanzaroten rannikolle. Ensimmäisellä osuudella Yén laitamilta Guinaten suuntaan kuljetaan mukulakivipolulla, joka laskeutuu mutkitellen. Tämän mukavan reitin varrella kasvaa useita merkittäviä ja suojeltuja kotoperäisiä kasvi- ja eläinlajeja.

Pituus
9 km
Localidad
Haría
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Camino de Los Gracioseros
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Los Gracioserosin polku, Lanzarote
Título
Polun alku

Famaran jyrkkä kallio on Lanzaroten kasvitieteellisesti kiinnostava alue, koska etenkin kallion seinämillä tavataan paljon kotoperäisiä lajeja. 600 metrin korkeudessa oleva alue on usein kosteiden pilvien peitossa, ja vaikka täällä ei kasva juuri mitään, jäkälät ja sammaleet viihtyvät viileässä ilmanalassa erinomaisesti.

Imagen
Subtítulo
Los Gracioserosin polku, Lanzarote
Título
Jyrkän kallion näköalatorni

Näköalatornilta aukeavat näkymät rinteelle, jota pitkin polku mutkittelee. Jos katsot tarkasti, näet rannikon tasangolla tummemman värisen laavamaisen juovan. Alueen väestö osasi hyödyntää tätä Coronan tulivuoren lähellä olevaa ainutta kapeaa solaa Famaran jyrkän kallion länsipuolella. Sen vuoksi vanhaan jyrkänteeseen ei koskettu ja kivisoran päälle raivattiin polku, joka madalsi rinteen jyrkkyyttä.

Imagen
Subtítulo
Camino de los Gracioseros
Título
Tasanko

Famara on yksi Lanzaroten kahdesta vanhasta vuoristorykelmästä. Jyrkänteen voi erottaa jo tasangolta, kun käännyt toisinpäin: näet tällöin laavojen vaakasuorat juovat, jotka ovat muodostuneet yli 10 miljoonaa vuotta sitten. Koska se sijaitsee kaukana merestä, se tunnetaan fossiili- tai paleojyrkänteenä. Reitti kulkee ympäristöllisesti tärkeällä tasangolla, joka on säilyttänyt alkuperäisen kasvistonsa.

Imagen
Subtítulo
Los Gracioserosin polku, Lanzarote
Título
Kivirakennelmat

Jyrkänteen juurella olevalla tasangolla harjoitettiin ennen muinoin karjankasvatusta. Sivustalla olevat kivirakennelmat oli tarkoitettu sitä varten, ja niitä käytettiin luultavasti karjan siirtämiseen vuodenaikojen mukaan. Jyrkänteen vieressä olevien ylänköjen lisäksi näet pieniä lähteitä, jotka takasivat riittävän vedensaannin ihmisille ja karjalaumoille. Famaran jyrkänteellä sijaitsi myös muutoin hyvin kuivan saaren tärkein pohjavesialue.

Imagen
Subtítulo
Los Gracioserosin polku, Lanzarote
Título
Ríon suolajärvet

Nämä suolajärvet ovat Kanariansaarten vanhimpia, ja peräisin luultavasti jo alkuperäisten asukkaiden ajoilta. Ne olivat käytössä 1970-luvulle asti osana entistä suolajärvijärjestelmää. Suolajärvien pinta-ala on 90 000 neliömetriä. Eroosion pyöreäksi muotoilemien kivien rannassa on kolme juoksukanavaa, jotka syöttivät vuoksivettä näihin ojiin suolan liottamiseksi. Juoksukanavat ovat rannalla yhä entisillä paikoillaan.

Imagen
Subtítulo
Los Gracioserosin polku, Lanzarote
Título
Ranta jyrkän kallion juurella

Paluumatka kulkee tämän ihastuttavan rannan kautta, joka sopii hyvin uimiseen sää- ja meriolojen mukaan. Kyse on luonnonrannasta, jossa ei ole mitään turvajärjestelyjä. Kauneutensa lisäksi rannan ympäristössä on ainutlaatuista rannikkokasvistoa, jota kutsutaan rannikon suolakkovyöksi. Alueen kasvit, kuten dyynivaappio, efedra, tyrskyputki tai merifenkoli, ovat tottuneet ympäröivään kuivuuteen ja suolaisuuteen.

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
3
54784
10 13
262
10045