Los Ajaches

Pitkä vaellus, joka tutustuttaa sinut Lanzaroten geologiaan

Lounaisella Lanzarotella sijaitseva Los Ajaches on suuri tuliperäinen vuorimuodostelma, joka levittäytyy saaren eteläosaan saakka. Vuoristoon kuuluu suojanpuoleisia alueita sekä kallioisia ja tasaisia tuulenpuoleisia alueita. Yizan kunta sijaitsee tällä arkeologisesti merkittävällä alueella, jolla on luolia, kaiverruksia sekä jälkiä viljelystä. Alue on Lanzaroten saaren vanhinta, ja siellä on käynnissä jatkuva voimakas eroosio, joka on viimeisen 10 miljoonan vuoden aikana kaivertanut tällä luonnonreitillä sijaitsevat rotkot.

Kanariantyräkkejä ja pensaikkoja karun kauniissa maisemissa

Los Ajachesin kuuden kilometrin mittainen reitti on tavallista vaativampi, koska siihen kuuluu jyrkkä nousu. Reitti alkaa Femésin kylästä, ja siihen kuuluu polkuja, kävelyteitä ja teitä. Tässä luonnonympäristössä voimme tutustua karuissa olosuhteissa menestyvään pensaskasvillisuuteen, ja kun kuljemme suojaisemmille alueilla, voimme myös nähdä kanariantyräkkejä. Alueen linnustoon kuuluvat arolinnut, petolinnut sekä merilinnut, jotka elävät rannikon kallioilla. Pukeuduthan asianmukaisiin jalkineisiin ja ota myös mukaan ruokaa ja juomaa.

Pituus
5,8 km
Public transport
Localidad
Yaiza
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Los Ajaches
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Femés

Reitti alkaa Femésin kylästä, joka sijaitsee samannimisen laakson huipulla. Sijainnille on kaksi syytä: Femésin näköalapaikalta aukeaa näkymä tasangolle ja rannikolle, ja sieltä tarkkailtiinkin maurilaismerirosvojen saapumista. Talojen alla oleva vesi puolestaan auttoi kasvien viljelyssä siten, että viljelymaa peitettiin lapillilla, jolloin maa pysyi kosteampana ja kasvit kasvoivat paremmin.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Higueran notkon näkötorni

Femésin yläpuolisella näkötornilla vuohet kertovat meidän siirtyneen laidunmaille. Jalkojemme juuressa näkyy Higueran notko, jonka U-muoto, tasainen uoma ja loivat rinteet kertovat eroosion tehneen alueella tehtävänsä. Tätä tapahtui erityisesti menneinä aikoina, kun saaren ilmasto oli sateisempi, mikä edesauttoi eroosiota.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Pico Redondon suuaukko

Kuljemme Los Ajachesin kahden korkeimman kohdan välistä, Pico Redondon ja Pico de la Aceitunan. Tämä vuorirykelmä on noin viidentoista miljoonan vuoden ikäinen. Tästä eteenpäin kuljemme kuitenkin alueella, jossa ei ole ollut vulkaanista toimintaa enää vähään aikaan, joten maisemaa on muokannut pääasiassa eroosio. Tästä johtuen ympäristö on täällä tasaisempaa kuin saaren muissa osissa.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Portuguésin suuaukko

Täällä luovumme näkymästä Rubicónin tasangolle ja saaren lounaisnurkan Colorada-tulivuorelle. Aloitamme matkan vanhojen notkojen halki. Ensimmäinen niistä on La Casitan notko, jonka uomassa voimme nähdä jäänteitä kastelukuopista. Niiden avulla kerättiin virtaavaa vettä maanviljelyn tarpeisiin. Kastelukuoppa toimii siten, että maamuurien avulla rajataan pienen kallistuksen viljelymaita, jotka tulvivat uoman vedestä sateiden jälkeen, jotta kasteltuja maita voitaisiin viljellä jälkikäteen.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Juan Perdomon notko

Tämä on yksi vuoriryppään suurimmista notkoista. Erityisen kiinnostavaa siinä on eräs rotkon hiekkapohjalla kasvava erikoinen kasvi. Se muistuttaa kääpiömelonia, joka on Kanariansaarten kotoperäisiä kasveja.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Hiekkaranta kaukana merestä

Tässä notkossa reittimme varrelle osuvat erään paleontologisen kaivauksen tulokset: fossilisoituneet dyynit ja hiekkaranta. Ne tunnistaa vaaleankeltaisesta väristä ja leikattujen kivenlohkareiden suuresta määrästä reitin ympärillä. Tällainen ylhäällä sijaitseva hiekkaranta voi syntyä kahdella tavalla: merenpinnan tason muuttuessa tai mannerlaattojen liikkeessä. Tämä kaivaus sijaitsee noin 50 metriä nykyisen merenpinnan yläpuolella.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Torreta – Rubicónin tasangot

Tällä alueella on tehty pinnallisia arkeologisia löytöjä, jotka on yhdistetty Lanzaroten alkuperäisasukkaisiin. Kiviröykkiöiden luota on löytynyt kivityökaluja, keramiikkaa ja luuesineitä sekä jäänteitä merieläimistä, jotka ovat kenties peräisin äyriäisistä rannikolta.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Papagayon rannat

Lukuisat vaaleahiekkaiset lahdenpoukamat lukeutuvat saaren kauneimpiin rantoihin. Voit halutessasi nauttia uinnista kävelyn jälkeen ennen reitin viimeistä osuutta. Lisäksi alueella on baareja, joissa voit tankata voimia ja nesteitä. Pienten rantojen koskemattomuus ja suojaisa sijainti tekee niistä erityisen houkuttelevia rantakohteita. Alueilla voi ihailla myös tyypillistä rantakasvillisuutta ja koskematonta luontoa.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Rubicón

Tämä notko kätkee sisälleen arvokkaan arkeologisen kohteen: jäänteitä eurooppalaisten ensimmäisestä kaupungista Kanariansaarilla. Huomionarvoisia ovat kaivot, jotka olivat normannien käytössä jo 1300-luvulla heidän aloittaessaan Kanariansaarten valloituksen, joka päättyi vasta sata vuotta myöhemmin. Tällä alueella sijaitsi siis ensimmäinen eurooppalainen uudisasutus, San Marcial del Rubicón. Seuraavassa lahdelmassa on toinen kiinnostava historiallinen kohde, kalkkiuuni, jossa hyödynnettiin rannikon tasankojen aineksia.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Castillo de las Coloradas

Tämä pieni sotilaslinnake tunnetaan nimillä Castillo de Las Coloradas tai Castillo del Águila. Se on rakennettu 1700-luvulla. Linnake rakennettiin vuonna 1741 parantamaan saaren puolustusta maurilaismerirosvoja vastaan, jotka tekivät hyökkäyksiä Lanzarotelle aika ajoin läheiseltä Afrikan rannikolta lähtien. Linnake oli rakennettava uudestaan vuonna 1769, kun se oli kärsinyt pahoja vahinkoja merirosvojen hyökkäyksessä. Siitä lähtien linnakkeen muoto on pysynyt samana ja sisäänkäynti on tapahtunut nostetun sillan kautta.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Playa Blanca

Reitti päättyy rannikon pienelle Playa Blancan asuinalueelle, joka on 1900-luvun viimeisinä vuosina muuttunut idyllisestä kalastajakylästä yhdeksi Lanzaroten tärkeimmistä turistialueista. Kuitenkin kylän keskeiset kadut ja ranta vaikuttavat puolustavan enemmänkin saaren entisaikojen viehätystä kuin turismin kehitystä.

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
3
54784
10 13
262
10045