Cruz del Carmen-Punta del Hidalgo

Vaella Teneriffan monipuolisessa luonnossa

Tämä kävelyreitti kulkee pohjoisella Teneriffalla Anagan luonnonpuistossa. Reitti alkaa Cruz del Carmenista ja päättyy Punta del Hidalgoon, ja se jakaantuu kolmeen hyvin erilaiseen osuuteen luonnonpuiston monipuolisen kasvillisuuden ansiosta. Reitin ensimmäisellä Cruz del Carbonerasista lähtevällä osuudella kasvaa runsaasti laurisilvametsää. Tämän jälkeen siirrymme pienille viljelyalueille ja jatkamme edelleen Chinamadan alueelle. Reitin viimeinen osuus laskeutuu merenpinnan tasolle Punta del Hidalgoon, jossa kasvaa runsaasti pensaikkoa.

Kävelyreitti vuorenhuipulta rannalle

Tämä 10 kilometrin pituinen keskitasoinen reitti kohoaa 916 metriin, ja se koostuu eri poluista, metsäreitistä ja muutamista tieosuuksista. Reitin kesto on noin neljä tuntia. Muistathan pukeutua asianmukaisiin vaatteisiin ja jalkineisiin, sillä reitti laskeutuu rannikolle. Ota myös riittävästi ruokaa ja juomaa mukaan. Kannattaa myös varustautua kameralla: La Lagunan tasangot ovat upea näky, ja Aguaiden näköalapaikalta näkee kauas Anagan rannikolle.

Pituus
9,7 km
Public transport
Localidad
San Cristóbal de La Laguna
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Cruz del Carmen-Punta del Hidalgo
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Teneriffa
Título
Cruz del Carmen

Tällä suurella aukiolla, joka on usean polun risteyskohta, on nykyisin pysäköintialue ja erilaisia varusteita. Virgen del Carmen -neitsyeelle pyhitetyn ristin tarkoituksena oli ennen muinoin suojata alueelle saapuvia vieraita. 1800-luvun lopussa alueen metsänvartija päätti antaa puunipun palkkioksi niille, jotka kantoivat mukanaan kiven. Tällä tavoin saatiin kerättyä materiaali Cruz del Carmenin kappelin rakentamiseksi. Käväise ennen laskeutumista näköalatornilla, josta aukeaa hieno näköala Vega de La Lagunalle.

Imagen
Subtítulo
Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Teneriffa
Título
Las Carboneras

Tämä risteys oli tärkeä, koska Cruz del Carmenille nousevien Punta del Hidalgon asukkaiden (”punteros”) ja Las Carbonerasin naapurialueiden asukkaiden polut yhtyivät tässä paikassa. Risteyksen merkityksestä ja lukuisista vierailijoista on muistona paikalle asetettu risti. Sen jälkeen reitti jatkuu portaita pitkin. Tämä on yksi polun jyrkimmistä kohdista, joka ei tosin ole pitkä.

Imagen
Subtítulo
Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Teneriffa
Título
Chinamada

Tämä polun puolessavälissä oleva kylä on ainutlaatuinen esimerkki troglodyyttisestä elinympäristöstä, joita on vielä jäljellä Anagassa. Suurin osa asumuksista on kalkkikiveen (tufa) kaivettuja luolataloja. Alueen muutamat tasangot varattiin maanviljelykseen, koska jokainen hedelmällinen metri oli tärkeä, ja ihmiset asuivat mieluummin tasankojen reunamilla. Eniten kylän asumuksia on laavakerrostuman ympärillä. Ennen kuin laskeudut polkua vieläkin alemmas, käväise Aguaiden näköalatornilla, josta aukeaa vaikuttava näkymä Punta del Hidalgolle ja Anagan muulle pohjoisrannikolle. Näet pian polulla notkon keskellä valtavan laavakerrostuman, fonoliittimuodostuman, jonka erottaa sen vaaleasta väristä. Täällä Pinosin laavakerrostumalla on alueen ainut kanarianmäntypopulaatio, vaikka luonnonpuisto sijaitseekin periaatteessa tavanomaisen korkeusasteensa alapuolella. Laavakerrostumalta löytyy luonnonpuiston yksi kotoperäisistä kasvilajeista, Cistus chinamadensis, anaganvuorikistus.

Imagen
Subtítulo
Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Teneriffa
Título
Dos Hermanos

Tämä upea laavakerrostuma on Punta del Hidalgon kylän symboli. Sen nimi juontaa guanchien legendasta. Sen mukaan kaksi nuorta sisarusta, joita kiellettiin rakastamasta toisiaan, kiipesivät laavakerrostumalle ja hyppäsivät sieltä yöllä tyhjyyteen. Tuska murskasi vuoren, joka jakautui kahteen osaan valittaen kärsimyksestä.

Imagen
Subtítulo
Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Teneriffa
Título
La Fajanan kaivo

Notkon yhdellä sivustalla olevat rakennelmat kuuluvat La Fajanan kaivoon, josta saadaan vettä Punta del Hidalgon viljelmille. Suurimmassa rakennuksessa on hyvin arvokas vanha koneisto, joka tosin nykyisin ei ole esillä. Kaivo on itse asiassa vesikaivos, joka ulottuu galleriana notkon sisään, kerää makean veden ja työntää pois kaivoon tunkeutuvan meriveden.

Imagen
Subtítulo
Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Teneriffa
Título
Puntan näköalatorni

Reitti päättyy näköalatornille, joka toimii matkailutoimistona. Sieltä avautuu upea näköala Macizo de Anagalle, josta laskeuduimme, ja rannikolle. Yhdelle Kanariansaarten kansankulttuurin merkittävämmälle henkilölle, Sebastián Ramosille (El Puntero), omistettu muistomerkki kertoo meille siitä, että tämä kylä oli yksi tämän musiikkityylin kehdoista. Jos jatkat rantaa kohti, voit käväistä uimassa rannikon lammissa ja nähdä saaren yhden kiinnostavimmista meriylängöistä. Polun päätepisteessä on myös tarvittaessa linja-autopysäkki

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
1
54784
10 13
262
10045