Kiipeä Mount Teidelle

Patikoi Kanariansaarten huipulle

Teneriffan saaren keskusosassa sijaitsevassa Teiden kansallispuistossa on useita patikkapolkuja, mukaan lukien polku, joka johtaa tulivuoren huipulle. Tämä Montaña Blancasta alkava reitti on erittäin vaativa asteittain kohoavan maaston vuoksi. Reitillä noustaan 1 367 metristä 3 715 metriin, ja kävelymatka Altavistan suojaan kestää kuusi tuntia. Voit yöpyä suojassa luvalla ja aloittaa aamulla viimeisen nousuosuuden Teiden kraaterin huipulle.

Vaativa mutta ainutlaatuinen patikkareitti

Tämä hyväkuntoinen ja esteetön yhdeksän kilometriä pitkä polku kulkee monien geologisesti merkittävien alueiden läpi. Niihin kuuluvat esimerkiksi Montaña Rajada, Mina de Pómez, Huevos del Teide, Estancia de los Ingleses ja La Rambleta. Viimeinen Telesforo Bravon reittiosuus kulkee laavakanavien kautta kraaterille. Muistathan pukeutua asianmukaisiin vaatteisiin ja jalkineisiin ja ottaa mukaan ruokaa ja kylmää juomaa. Kannattaa myös ottaa mukaan takki, sillä aamuisin vuorella voi olla kylmä.

Pituus
9 km
Public transport
Localidad
Santiago del Teide
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Subida al Teide
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
El Teide, Teneriffa
Título
Montaña Blanca

Lähdemme liikkeelle nousemalla tätä hohkakivistä vuorta, jonka kiviainesta hyödynnettiin ennen teollisuuden ja maanviljelyn tarpeisiin. Hohkakivi syntyy räjähdysmäisissä purkauksissa, jotka aiheutuvat magman sisältämistä kaasuista. Kun magma purkautuu pinnalle, syntyy samanlainen efekti kuin samppanjapullon korkkia avattaessa, ja lopputuloksena on hohkakiveä.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Teneriffa
Título
Montaña Rajada

Tämä vuori on noustessa oikealla puolellamme. Se on tyypillinen vulkaaninen doomi, ja paras esimerkki siitä Las Cañadasin alueella. Se muodostuu hyvin sitkeän laavan työntyessä ulos purkausaukosta. Laava ei juuri lähde valumaan, mistä johtuen se jähmettyy kupolin muotoon.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Teneriffa
Título
Hohkakivikaivos

Hohkakiveä voidaan hyödyntää monipuolisesti maataloudessa ja teollisuudessa, mistä johtuen sitä louhittiin Teideltä runsaasti, ennen kuin vuori julistettiin kansanpuistoksi. Nämä vanhat kaivokset on kunnostettu, mutta voimme silti havaita kohdat, joista hohkakiveä on louhittu, sillä ne ovat ympäristöä vaaleampia.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Teneriffa
Título
Teiden munat

Reitin viimeiselle osuudelle on ripoteltu suuria kiviä. Ne vierivät alas mustaa laavaa pitkin ja pysähtyivät Teiden kupeeseen. Ne muodostuvat kuin lumipallot: vierivät ja keräävät itseensä lisää laavakerroksia, kunnes pysähtyvät.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Teneriffa
Título
La estancia de los ingleses

Tämä on viimeinen paikka, josta oli mahdollista löytää polttopuuta matkalla Teiden huipulle. Tästä johtuen matkustajat ja tutkimusmatkailijat pysähtyivät tähän yöksi ennen viimeistä nousua tulivuoren huipulle. Paikka sijaitsee 2 982 metrin korkeudessa. Yhdessä tämän paikan valtavista kivistä on aukko alaosassaan, jota käytettiin nukkumapaikkana.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Teneriffa
Título
Nousu "vanhan Teiden" kautta

Nousemme Altavistan virkistysalueelle kahden mustan laavan alueen välistä vanhan Teiden kautta siksakkaamalla jyrkkää rinnettä pitkin. Maa-aines on vähintään 32 000 vuotta vanhaa, mikä on geologisesti tarkasteltuna yksi silmänräpäys, mutta Teidellä paljon enemmän, sillä vuori on ollut vulkaanisesti aktiivinen historiallisista ajoista lähtien.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Teneriffa
Título
Altavistan virkistysalue

Virkistysalue sijaitsee kahden vaikuttavan laavavallin välisellä tasangolla. Vallit ovat niin korkeita, että vuoren huippu näkyy vain juuri ja juuri. Se on Espanjan korkeimmalla sijaitseva majoituspaikka. Siellä kannattaa levätä ja lähteä nousemaan kohti Teiden huippua heti aamunkoitteessa. Yötaivas on täällä yksinkertaisesti lumoava: vain 35 minuuttia auringonlaskun jälkeen voit jo ihailla tähtitaivasta ja Linnunrataa.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Teneriffa
Título
La Rambleta

Tänne päättyy Altavistasta lähtevä suurien karstien yli kulkeva reitti. Täältä alkaa myös nousu huipulle, jos olemme anoneet lupaa siihen. Tällä pienellä ylätasangolla sijaitsee nykyään funikulaarin ylin asema, ja täältä alkaa se varsinainen nousu kohti kraatteria.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Teneriffa
Título
Laavakanava

Nousu kohti kraatteria alkaa suuren laavakanavan seinämän viereltä, joka laskee alas samaa reunaa pitkin. Huomion kiinnittää se, että tällä seinällä on käytännössä täysin sileitä kohtia, jotka vastaavat juoksevampaa laavaa ja kohtia, joissa näemme, miten laavakerrokset ovat muodostaneet tämän kanavan.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Teneriffa
Título
vía Telésforo Bravo

Nousun viimeinen osuus on nimetty kuuluisan kanariansaarelaisen geologin mukaan, joka ehdotti kraatterille nousun tehtävän tällä tavoin. Polku nousee mutkitellen ja lähestyy rinteen kanavaa, jossa näimme päällekkäisiä laavakerroksia. Voimme nähdä myös muutamia paikkoja, joista purkautuu kaasua, mutta ei läheskään niin paljoa kuin itse kraatterista.

Imagen
Subtítulo
El Teide, Teneriffa
Título
Kraatteri
Nousu huipentuu kahteen spektaakkeliin: näkymään ja itse kraatteriin. Näemme hyvin rikkikaasut ja rikkivarannot kraatterin sisällä, vaikka emme sinne itse pääsekään. Aikoinaan itse kraatterista louhittiin rikkiä.Istumista kannattaa välttää, sillä rikkikaasujen ja vesihöyryn muodostama rikkihappo tahraa vaatteet helposti
Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
1
54784
10 13
262
10045