Kanariansaarten kansallispuistot

Suojeltu luonnon aarre

Kun jättää taakseen saaren paratiisimaiset rannat ja saapuu sisämaahan, voi yllättyä sen rikkaasta ja monipuolisesta luonnosta. Muinaiset metsät, upeat tulivuoret, uskomattomat dyynit... Kanariansaarten luonto on todellinen aarre ja se onkin suurelta osalta suojeltu.

Contenido

Kanariansaarilla on yksi maailman arvokkaimmista ekosysteemeistä, minkä vuoksi 40 % saaristosta on suojeltua luonnonaluetta. Osa tätä kaunista luontoa ovat saarten neljä upeaa kansallispuistoa. Kanariansaarilla on eniten kansallispuistoja Espanjassa.

Arvokkaan luontonsa lisäksi Kanariansaarten kansallispuistot sisältävät poikkeuksellista perintöä, joka on tulosta saariston tuliperäisestä ympäristöstä. 

 

Contenido

Teiden kansallispuisto

Teneriffan saarella sijaitsee Espanjan suosituin kansallispuisto ja yksi maailman vierailluimmista: Teiden kansallispuisto. Maapallon kolmanneksi korkein tulivuori ja Espanjan korkein kohta on ihanteellinen kohde luonnon ja kauniiden maisemien ystäville. Huipulle pääsee useita upeita polkuja pitkin ja matka kestää kuusi tuntia. Toinen vaihtoehto on nousta mukavasti köysiradalla, jolla matka taittuu vain kahdeksassa minuutissa, ja se tarjoaa huikeat näkymät koko saarelle. Hyvin kirkkaina päivinä voi nähdä lähisaarille asti: La Palma, La Gomera ja Gran Canaria.

Tässä Unescon vuonna 2007 julistamassa maailmanperintökohteessa elää lukuisia kotoperäisiä Kanarian kasviston ja eläimistön lajeja. Lisäksi alueella on tärkeitä arkeologisia jäänteitä Kanariansaarten ensimmäisten asukkaiden, guancheiden, asumuksista.

 

Contenido

Timanfayan kansallispuisto

Unescon vuonna 1993 biosfäärialueeksi julistaman Lanzaroten saaren silmiinpistävää punaista ja mustaa maanpintaa voi ihailla Timanfayan kansallispuistossa. Tuliperäistä alkuperää olevalla yli 5000 hehtaarin alueella on yli 25 ainutlaatuisen kaunista tulivuorta, joille pääsee kävellen, bussilla tai kamelin selässä ratsastaen. Matka on miellyttävä ja kestää hieman yli 25 minuuttia. Puistossa on edelleen paikoittain vulkaanista toimintaa. Nämä kohdat ovat erittäin suosittuja turistien keskuudessa. Niissä on mahdollista tuntea moniväristen kivien ja hiekan luoma lämpö.

Alue on käytännöllisesti katsoen koskematon, siellä ei juurikaan näy ihmisen käden jälki. Se uhkuu upeita maisemia, jotka näyttävät kuin olevan toiselta planeetalta. Lanzaroten tulivuorille meno on kuin astuisi Marsiin. Näitä tarunomaisia maisemia on käytetty useissa elokuvissa, kuten Ron Howardin "Moby Dick".

 

Contenido

Garajonayn kansallispuisto

Tämä kansallispuisto on La Gomeran saaren suuri luonnonaarre. Se on saanut nimensä romanttisesta alkuperäiskansojen legendasta Gara ja Jonay, Kanarian Romeo ja Julia, jotka hyppäsivät vuoren huipulta rakkauden tähden. Tässä rehevässä ja kosteassa laakeripuumetsässä, joka on yksi harvoista maailmassa, on runsaasti sammalta ja saniaisia, jotka kasvavat sumujen seassa. Taianomainen paikka, jossa on helppokulkuinen reittiverkosto, joka kulkee vaikuttavien ikivanhojen puiden lomassa.

La Gomeran saarella Unescon vuonna 1986 maailmanperintökohteeksi julistaman biosfäärialueen pinta-ala on lähes 4000 hehtaaria, johon lukeutuvat Laguna Granden virkistysalue ja suosittu vierailukeskus Juego de Bolas.

 

Contenido

Taburienten kalderan kansallispuisto

La Palman sydän on vihreä. Saaren keskiosassa on henkeäsalpaava rotko, joka on halkaisijaltaan noin kahdeksan kilometriä ja syvyydeltään jopa puolitoista kilometriä. Alue on saanut nimensä Taburienten kaldera (kattila) ainutlaatuisen pinnanmuodostuksensa mukaan. Sen vulkaanista alkuperää olevia syviä rotkoja ja rehevää kanarianmäntymetsää koristavat upeat vesiputoukset.

Sisämaassa esiintyy kanarianmännyn lisäksi kiviruusua, amagantteja ja kanervaa. Kalderaa ympäröivän kallion harjalla on Roque de los Muchachosin astrofyysinen observatorio. Saari, joka kokonaisuudessaan nimettiin maailman biosfäärialueeksi vuonna 2002, on yksi kolmesta maailman parhaasta tähtien tarkkailupaikasta.