Kanariansaarten pienimuotoinen kalastustalous

Itsehallintoalue, jolla 100 prosenttia kalastuksesta tapahtuu pienimuotoisesti

Lämpöisen Atlantin valtameren huuhtomassa Kanarian saaristossa elää kalastuksen ja äyriäisten pyynnin kannalta 150 kiinnostavaa kala- ja äyriäislajia. Saarien tulivuoriperäisyyden ansiosta alueella voidaan pyydystää sekä rannikolla että syvissä vesissä eläviä lajeja vain pienen etäisyyden päässä rannikolta. Tämä on tärkeä lisä alueen gastronomiaan kalalajien monipuolisuuden ja laadun ansiosta.

Contenido

Jo Kanariansaarten ensimmäiset asukkaat osasivat hyödyntää rannikkovesien runsaita kalamääriä. Kalastukseen käytettiin yksinkertaista tekniikkaa: kalastaja meni koreineen alueen merivesialtaille tai pieniin rannikkopoukamiin ja huumasi kalat. Tämä tarkoittaa sitä, että veteen valutettiin tiettyjen paikallisten kasvien mahlaa (kuten euphorbia canariensis tai euphorbia regis-jubae), jolla kalat saatiin rauhoitettua ja näin niiden pyydystäminen oli helpompaa.

Papukaijakala, väriltään kirkkaan punainen, on yksi saariston yleisimmistä kalalajeista ja erittäin arvostettu saarten asukkaiden keskuudessa osana heidän gastronomiaansa.

Imagen
Pejeverdes en Arinaga. Gran Canaria.
Pejeverdes en Arinaga. Gran Canaria.
Contenido

Kanariansaarten kylmä virtaus on erittäin ravinnepitoinen, ja siksi se tuo lisää lukuisia erilaisia kala- ja äyriäislajeja. Lisäksi ravinteet liikkuvat vedessä pasaatituulien ja rannikon maanmuodostuksen ansiosta ja saavuttavat näin Kanariansaarten eri rannikot.

Koska kyseessä valtameri ja avomeri, jossa harjoitetaan pienimuotoista kalastusta, kalastusalukset palaavat satamaan jo muutaman tunnin kuluttua lähdöstään. Ja alukset tuovat mukanaan tuoretta, monipuolista ja käsittelemätöntä kalaa, minkä ansiosta kuluttajat voivat nauttia tuotteista jo samana päivänä.

Contenido

Kanariansaarten merellisessä ekosysteemissä elää yhdessä syvien vesien, puolisyvien vesien ja rannikkovesien lajeja, jotka kaikki sijaitsevat hyvin lähellä rannikkoa. Näin kalastajat voivat kalastaa sekä rannikkovesissä että syvissä vesissä saman työpäivän aikana.

Contenido

Näiden ekologisten olosuhteiden ansiosta tietyt lajit, kuten valkotonnikala tai sinievätonnikala kulkevat vaellusreiteillään Kanariansaarten vesillä. Ja itse asiassa jotkut näistä lajeista elävät pysyvästi saariston vesissä. Meribiologi José Antonio González, kertoo seuraavaa: ”Vain harvoilla alueilla maailmassa on näin etuoikeutettu asema”.

Muita suosittuja kalalajeja ovat sardiinit, makrillit ja hevosmakrillit, jotka ovat kanarialaisen gastronomian tähtituotteita. Keittiömestarit, kalastajat ja kuluttajat ylistävät loputtomasti paikallisia ruokalajeja, kuten kalaliemet tai paikalliset ”rannikkokalamuhennokset”.

Contenido

Kala- ja äyriäisruokiin liittyviä gastronomisia herkkuja löytyy saariston eri puolilta:

Lanzarotella erityisen arvostettu on kummeliturska, jota La Graciosan saaren kalastajat pyytävät, tai plesionika-suvun katkaravut (joita kutsutaan myös nimellä ”pyhimyksen katkaravut” (gambas de la Santa). Fuerteventuralla syödään perinteiseen tapaan auringossa kuivatettua kalaa, erityisesti papukaijakalaa tai leijahaita. Lisäksi on tyypillistä tarjoilla hammasahventa, isosargia tai piikkimakrillia kalakeiton muodossa. Gran Canarialla on tarjolla laajat valikoimat eri kalastussatamien antimia, kuten sardiinit ja makrillit Agaetesta, pargo ja isopiikkimakrilli Castillo de Romeral -satamasta tai tonnikalat, joita saadaan Mogánin satamasta.

Teneriffan keittiöistä löytyy aina katkarapuja, mustekalaa, pikkupagelleja, meritursaita tai rengaskissahaita, jotka ovat alueen todellisia herkkuja. Toisaalta taas La Gomeran saari on täydellinen paikka nautiskella tonnikalaa otollisena vuodenaikana ja gomeralaista kaviaaria, joka valmistetaan makrillin mädistä. La Palmalla kannattaa maistella herkullisia merilahnoja ja huotrakaloja. Ja lopuksi El Hierrolla pikkubarrakuda, ulappasäppikala ja valkotonnikala ovat kaikkein suosituimpia kaloja.

Contenido

Kalastus on yksi Kanariansaarten identiteetin symboleita, ei pelkästään käytettyjen pienimuotoisen kalastuksen tekniikoiden ansiosta, vaan myös sen runsaan ja monipuolisen gastronomian ansiosta.