Paimenten vaikuttava hyppytekniikka

Kanariansaarten alkuasukkaiden (guanches) taito, joka on säilynyt sukupolvelta toiselle

Paimenten hyppytekniikka on maailmassa ainutlaatuinen ja siksi Kanariansaarten paikallishallinto on julistanut sen kiinnostavaksi kulttuuriomaisuudeksi. Kyseessä on urheilullinen taito, joka on peräisin saariston ensimmäisiltä asukkailta. Nämä aloittivat hyppytekniikan harjoittamisen voidakseen liikkua ketterästi jyrkissä maastoissa pitkän puukepin avulla. Nykypäivänä monet paimenet käyttävät tätä menetelmää edelleen, mutta sitä harjoitetaan myös harrastustarkoituksessa.

Contenido

Kanariansaarten alkuperäisväestö harjoitti karjataloutta, mikä edisti väestön taitoja karjan käsittelyssä. Noin 2–4 metrin pituisen kepin tai sauvan avulla paimenet pystyivät kulkemaan vuorilla ja jyrkissä rotkoissa paimentamiensa vuohien tahtiin.

Tämä taito hämmästytti saariston valtaajat ja heidän kronikankirjoittajansa. Kun saaristosta alkoi kehittyä matkailukohde jo 1800-luvulla, jolloin Euroopassa myös matkakirjallisuus tuli muotiin, Kanariansaarten erilaisista perinteistä tehtiin useita mainintoja.

Contenido

Monissa eurooppalaisten matkailijoiden kertomuksissa mainittiin paimenten hyppytekniikka. Kun englantilainen Charles Edwardes oli nähnyt vuonna 1888 paimenten tekniikan, hän kuvasi sitä näin: ”maalaisilla on mukanaan keihäs, pitkä, kärjestään terävä puukeppi, jonka avulla he pystyvät laskeutumaan jyrkkien rinteiden pohjalle saarilla, kuten La Palmalla, joka on yksi vuoristoisimmista ja jyrkkärinteisimmistä”.

Tämä tekniikka yllätti myös kirjailija Olivia Stonen, joka oli kirjoittanut sen aikakauden kuuluisimman matkakirjan Kanariansaarista. Hän korosti, että paimenten käyttämä tekniikka hyppiä kivien yli keihään avulla olisi muille ihmisille mahdotonta toteuttaa edes normaaleissa olosuhteissa.

Contenido

Paimenten hyppytekniikkaa käytetään useilla saarilla, mutta on mielenkiintoista huomata, miten tekniikkaan käytettyä keppiä kutsutaan eri nimillä eri saarilla. Tästä on kirjoitettu myös raportissa, jossa tekniikka julistetaan kiinnostavaksi kulttuuriominaisuudeksi: keihäs La Palmalla on El Hierron saarella espanjaksi ”astia”, La Gomeralla ”asta”, keihäs, keppi tai ”regatón” Teneriffalla, ”garrote” Gran Canarialla y ”lata” Fuerteventuralla ja Lanzarotella. Toinen mielenkiintoinen seikka on se, että yleisimmin käytetty puuaines on kanarianmänty ja keihään pituus vaihtelee sen mukaan, kuinka suuria jyrkänteiden korkeuserot ovat kullakin saarella.

Contenido

Kepin toiseen päähän lisätään teroitettu metallikärki, jolla keppi tarttuu paremmin maahan. Metalliosan lisääminen on kuitenkin uusi keino, sillä alkuasukkaat käyttivät tähän tarkoitukseen luukappaletta.

Contenido

Paimenten hyppytekniikka oli yleinen menetelmä valvoa karjaa laidunmailla, mutta sillä oli myös leikkimielinen puolensa, sillä hyppyjä harjoitettiin myös urheilullisten taitojen osoittamiseksi. Saarilla järjestettiin kilpailuja, joissa valittiin paras paimen erilaisten hyppytyylien mukaan, kuten ”keihään vaihtaminen”, ”lipunnosto” tai ”paimenen pyörähdys” tai hyppytarkkuuden mukaan, kuten ”rakastuneen hyppy” tai ”kolikkohyppy”. Kaikkein vaikuttavin hyppytekniikka on ”kuolleen sauvan hyppy”, jossa hyppääjä pudottautuu jopa kaksi kertaa kepin pituuden korkeudelta ilman, että keppiä tuetaan maahan hyppyhetkellä. Nykyään paimenten hyppytekniikkaa harrastustarkoituksessa harjoittavia yhteisöjä kutsutaan nimellä ”jurrias” ja nämä yhteisöt kuuluvat Kanarian paimenten hyppytekniikan liittoon.