Taivaallinen tähtitaivas

Starlight -matkailu Kanariansaarilla

Tähtien tarkkailu osana loman viettoa on yhä suositumpaa, ja Kanariansaaret ovat siihen täydellinen kohde mihin aikaan vuodesta tahansa. Erinomaisen maantieteellisen sijaintinsa ja suojatun kirkkaan taivaan, puhtaimman koko Euroopassa, ansiosta tähdet ovat helposti nähtävissä.

Contenido

Pasaatituulet ja niiden aiheuttama lämpötilainversio estävät pilvien muodostumisen tehden Kanariansaarten taivaasta Euroopan kirkkaimman. Taivasta suojellaan myös niin sanotulla Ley del Cielolla, lailla taivaan suojaamiseksi, jonka avulla estetään yöllinen valosaaste ja joka myös valvoo valo-, radiosähkö- ja ilmansaastetta sekä säätelee ilmareittejä, jotta mikään ei häiritse tähtien tarkkailua.

Contenido

Kanariansaarilla on maailmanlaajuisesti tärkeitä astronomisia laitoksia, joissa tehdään kosmista tutkimusta ja astrofysiikan kokeita. Saaret ovat todellinen tähtitieteen suojelualue, laitoksista jotkut sijaitsevat 2.400 metriä merenpinnan yläpuolella. Näitä ovat esimerkiksi Teneriffalla sijaitseva Euroopan suurin teleskooppi Gregor ja La Palmalla sijaitseva Roque de los Muchachosin observatorio, yksi maailman arvostetuimmista. Kummatkin keskukset avaavat ovensa yleisölle ja järjestävät vierailuja esitelläkseen toimintaansa. Kanariansaarilla on myös useita yrityksiä, jotka järjestävät opastettuja öisiä retkiä tai tarkkailutuokioita vaikuttavista näköalapaikoista.

Contenido

Kanariansaarilla on kolme aluetta, jotka on nimetty Starlight-alueiksi. Näitä ovat La Palma, Fuerteventura ja Teide Teneriffan huipulla. Tämä tunnustus myönnetään alueille, joilla luonnonvalon vaikutusta ei häiritä millään tavoin ja ovat siksi erinomaisia alueita tähtien tarkkailluun.

Contenido

Valosaasteelta suojatun, tähtien täyttämän taivaan lisäksi Gran Canarialla on erinomainen infrastruktuuri ja turisteille suunnatut palvelut, jotka on tarkoitettu tämän luonnonvaran suojeluun ja siitä nauttimiseen. Tämän ansiosta Unesco on tunnustanut saaren "Starlight-matkailukohteena”. 

Näköalapaikkoja Kanariansaarilla

Contenido

La Palma

Saaren länsiosassa sijaitsevasta San Borondónin, näköalapaikasta voi tarkkailla Pohjantähteä sekä Kassiopeian ja Kefeuksen tähtikuviota.

Contenido

Lanzarote y La Graciosa

Kuuttomina kesäöinä Harían pohjoispuolella sijaitsevasta Peñas del Chache näköalapaikasta voi nähdä Jousimiehen teekannun muotoisen tähtikuvion ja punertavan Skorpionin tähtikuvion.

Contenido

Fuerteventura

Betancurian lähellä sijaitsevasta Morro Velosan näköalapaikasta voi erottaa selvästi Kassiopeian ja Pienen karhun, sekä pohjoiseen osoittavan Pohjantähden.

Contenido

Gran Canaria

Garañónin tasangoilla 1.700 metrin korkeudessa näkyvät selvästi Kaksoset, Ajomies, Härkä ja Orion. Ne ovat erityisen kauniita keväisin.

Contenido

La Gomera

1.487 metrin korkeudessa sijaitseva Garajonayn ylänkö on mitä mainioin luonnonnäköalapaikka ihailla Orionin, Kaksosten, Jousimiehen ja Skorpionin tai Ison Karhun tähtikuvioita vähäisen valosaasteensa vuoksi.

Contenido

El Hierro

Nollameridiaani kulki vuoteen 1885 asti Cabo de Orchillan halki. Niemekkeelle rakennettiin Orchillan majakka, josta voi tarkkailla Härän tähtikuviota.

Contenido

Tenerife

Buenavistan kunnassa sijaitsevasta El Palmarin näköalatornista on hyvä tarkkailla Orionin ja sen kahden koiran, Ison koiran ja Pienen koiran, tähtikuviota etenkin loppuvuodesta.