Tulivuorten reitti La Palmalla

Reitti yhden maailman vaikuttavimman ilmiön sydämeen

Vuoden 2021 tulivuorenpurkauksen johdosta vielä on joitakin, joille tulee heti mieleen tulivuori, kun puhutaan La Palman saaresta, mutta tämä ei pidä lainkaan paikkansa. Saari on aina ollut paikka, jossa luonto, uimarannat, kulttuuri, historia, gastronomia ja omat perinteet ovat loistaneet ainutlaatuisen tähtitaivaan alla. Patikointipolkuja, lähteitä, luolia. Tulivuorten lisäksi La Palman saari – Kaunis saari – tarjoaa unohtumattomia kokemuksia.

Imagen
Volcán Cumbre Vieja. La Palma.
Volcán Cumbre Vieja. La Palma.
Contenido

85 päivää kestänyt syyskuussa 2021 alkanut tulivuorenpurkaus on kaikkein pitkäkestoisin viimeisten 400 vuoden aikana tapahtuneista purkauksista, ylittäen aikaisemman Tehuyan tulivuoren ennätyksen vuodelta 1585. Pääasiallinen laavakieleke jatkoi kasvamistaan ja pohjoisosien laavavirrat olivat aktiivisia kuukausien ajan, mistä syntyi toinen laavakieleke, paljon edellistä pienempi. Osa laavavirroista ja purkauksen aikana syntyneistä purkauspisteistä sijoittuvat Tamancan suojelumaisemaan.

Contenido

La Palman saari tunnetaan tulivuorten maana. Sen alueella voi tutustua läheltä tähän luonnonilmiöön riskeille altistumatta. Suurin osa niistä sijaitsee Cumbre Viejan alueella, joka on saaren eteläosassa sijaitseva suuri harjanne ja joka on koko saariston aktiivisin ja parhaiten säilynyt tulivuorialue. Sieltä saa alkunsa myös kuuluisa tulivuorten reitti, alueen läpi pituussuunnassa kulkeva polku, jolla voi kävellä maan syvyyksistä syntyneiden jättiläisten lomassa.

Contenido

Polku alkaa Refugio del Pilarin virkistysalueelta ja päättyy Fuencalienteen, jossa sijaitsee Teneguían tulivuori, jonka purkaus vuonna 1971 oli ollut viimeisin La Palmalla tapahtunut tulivuorenpurkaus ennen vuoden 2021 purkausta. Tämän tulivuoren luota matka jatkuu alaspäin Fuencalienten suolakentille ja majakalle, joka on saaren eteläisin piste ja reitin päätepiste.  

Noin 1 500 metrin korkeudessa sijaitsevalta Refugio del Pilarin virkistysalueelta reitti kulkee noin 18 kilometrin matkan, jonka varrella on kraattereita, laavajärviä ja laavavirtoja, joissa on jo kasvillisuutta. Vähän pidemmällä ja 2 000 metrin korkeudessa sijaitsee Las Deseadas -alue, jossa voi pysähtyä tarkkailemaan monien mielestä La Palman parhaita näköaloja ja josta erottuvat pilvettöminä päivinä Teneriffan, La Gomeran ja El Hierron saaret.

Contenido

Teneguían lisäksi, jossa voi tutustua 50 vuotta sitten tapahtuneen purkauksen vaikutuksiin, saarella on myös muita tulivuoria, joihin voi tutustua tarkemmin.

Muutamaa vuosikymmentä ennen Teneguían ja Tagoron purkauksia, vuonna 1949, vulkaanista aktiviteettia esiintyi La Palman saarella San Juanin tulivuorella (vuori tunnetaan myös Nambroquen nimellä). Vuosien varrella kasvillisuus on palannut alueelle ja muodostaa vaikuttavan mustien ja vihreiden värien kontrastin, johon voi tutustua patikointireitillä muinaisten laavavirtojen alueella.

Contenido

Kaikkein vanhin ja siksi ehkä vähiten tunnettu – vaikka yhtä vaikuttava – on San Antonion tulivuori. Se sijaitsee Los Canarios -alueella tulivuorien reitin loppupäässä, ja se purkautui 1677–1678 välisenä aikana. Kyseiselle tulivuorelle on helppo pääsy kaikille patikoitsijoille, sillä polku on täysin mukautettu myös liikuntarajoitteisille henkilöille. Tulivuoren kraatteri, joka muodostaa lähes täydellisen ympyrän, on erinomainen paikka Teneguían tarkasteluun.

Contenido

Kiitokset Tri. Juana Vegas Salamancalle, Espanjan geologisen ja kaivosinstituutin perintöomaisuuden ja geodiversiteetin tutkimusryhmän koordinaattorille (Tieteellisen tutkimuksen johtava neuvosto) tämän artikkelin kirjoittamiseen annetusta yhteistyöstä.