La Llanía

Yksi El Hierron suosituimmista poluista

Tämä helppo kahden tunnin patikkareitti on paras tapa tutustua El Hierron upeaan ja monipuoliseen luontoon. Saaren suosituimpiin kuuluva La Llanían kävelypolku lähtee koillisessa sijaitsevasta Valverden kunnasta, ja se kulkee alueille, jotka häikäisevät kauneudellaan. El Brezalin tiheässä ja kosteassa metsässä maa on saniaisten peitossa, ja sieltä polut kulkevat pehmeämmälle paljaalle maalle ja mustalle hiekalle, joka on levinnyt yhdestä saaren parhaimmin säilyneistä kraatereista. Taustalla näkyy upea El Golfon laakso. Tällä seitsemän kilometrin kävelykierroksella lepäävät sekä sielu että mieli.

Tutustu La Llanían lähteeseen ja El Golfon laaksoon

Tälle pidemmälle reitille, joka alkaa La Llanían lähteeltä, kannattaa ottaa hyvät vaelluskengät mukaan. Vaikuttavat kanervamatot, harvinaiset naavaesiintymät ja laakerimetsät jäävät kostean ilmanalan ohella jälkeemme La Hoya del Morcillon ylityspaikalla. Ohitamme lähteen El Lomossa ja jatkamme palaneelle alueelle, jota asutetaan tällä hetkellä uudelleen. Kuljettuamme alueen halki saavumme näköalapaikalle, jolta on mahtava näkymä La Hoya de Fireban vaikuttavaan kraateriin. Reitti päättyy upeaan El Golfon laaksoon, jossa voimme ihailla valtavia kallioseiniä ja Roques de Salmorin kalliomuodostelmaa. Kannattaa myös tutustua Las Brujasin (noitien) tanssilattiaan.

Pituus
7 km
Localidad
Valverde
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Ruta de la Llanía
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Reitti: La Llanía, El Hierro
Título
El Brezal

Polku johdattaa sinut El Brezalin metsään, jossa kasvaa sen nimestä huolimatta (brezal = kanervikko) paljon kanarianyrttiä. Se on täällä valtavan kokoista saaren sateisimman paikan runsaiden sateiden vuoksi. Metsässä tulee ensin vastaan La Chapa Pablon aukio. Reitin alkuosa kulkee tiheän laurisilvametsän läpi, jossa kasvusto roikkuu pään yllä holvikaaren tavoin. Täällä on hyvin kosteaa, ja maaperää peittävät jäkälät ja sammaleet. Metsässä on kaksi valtavan kokoista kanarianmäntyä, eikä kanarianyrttien ja kanervikkojen paljous ole mikään ihme tällä etelärinteellä El Golfon jyrkänteeltä laskeutuvan sumun vuoksi.

Imagen
Subtítulo
Reitti: La Llanía, El Hierro
Título
Los Helechosin kävelylenkki

Reitti kääntyy kohti etelää seuraten alkavan notkon uomaa. El Hierron geologisen nuoruuden vuoksi notkoja ei ole vielä kovin paljon. Polun vierellä kasvaa runsaasti saniaisia. Kaikkein eniten täällä tavataan sananjalkaa tai kuolleenkouraa. Se on yksi saaren yleisimmistä saniaislajeista, ja sen ruodit (eli saniaisten lehdet) voivat kasvaa jopa kahden metrin korkuisiksi. Tämä saniaislaji sietää hyvin valoa ja lämpöä, joten siksi sitä tavataan myös täällä vähemmän kostealla metsävyöhykkeellä.

Imagen
Subtítulo
Reitti: La Llanía, El Hierro
Título
Curva de las paredes

Ylität tämän jälkeen maantien, joka vie Hoya del Morcilloon, saaren tärkeimmälle metsäiselle virkistysalueelle. Reitti kulkee yhä metsässä, mutta sen kasvusto on täysin erilaista. Ilmasto on täällä kuivempaa, ja kanarianyrttien sijasta metsässä kasvaa kanervaa. Se vaatii vähemmän kosteutta sekä kestää paremmin kuumuutta ja kuivuutta.

Imagen
Subtítulo
Reitti: La Llanía, El Hierro
Título
Tablada Montaña La Fuente

Tämä valtava aukio sijaitsee Montaña de la Fuente -vuoren juurella. Tablada-termi tarkoittaa karjan kokoamispaikkaa, mikä kertoo meille karjan merkityksestä El Hierrolle. Tabladassa karja kerätään yhteen, ja kun se sijaitsee lähellä asutuskeskusta, alueella on usein myös teurastamo. Tätä termiä käytettiin laajalti Andalusiassa.

Imagen
Subtítulo
Reitti: La Llanía, El Hierro
Título
Lomon lähde

Tämä vuoristossa sijaitseva syrjäinen lähde on osa saaren historiaa ja liittyy yhteen sen kaikkein vaikeimpaan aikaan, Espanjan sisällisosan jälkeiseen kauteen. Sen rakensi 1940-luvulla Mando Económico de Canarias karjanjuottopaikaksi. Sen lisäksi rakennettiin juomavettä varten vesisäiliö, joka erotettiin karjalle tarkoitetusta juottopaikasta. Ei ole vielä kovin kauan aikaa siitä – ja vanhemmat ihmiset muistavat vielä hyvin tämän ajan – kun vettä kuljetettiin kuorma-autoilla koteihin vesisäiliöstä tai lähteestä haettiin vettä karahveilla. Toisinaan lähteelle johti pitkä jono, kun vettä oli niukalti.

Imagen
Subtítulo
Reitti: La Llanía, El Hierro
Título
Palanut alue

Raivoisa tulipalo poltti vuoden 2006 syyskuussa maan tasalle 1 400 hehtaaria El Hierron vuoresta. Tämä La Llanían reitin osuus ylittää alueen, joka paloi täysin tässä tulipalossa ja jossa tulipalo saatiin viimeinen taltutettua El Pinarissa. On mielenkiintoista verrata kasvuston kehittymistä: alueelle on nyt ilmestynyt joitakin kanarianmännyn taimia sekä kanarianyrttejä ja kanervia, jotka vähä vähältä valtaavat jalansijaa.

Imagen
Subtítulo
Reitti: La Llanía, El Hierro
Título
Hoya de Fireba

Hoya de Fireba on vaikuttava vulkaaninen kraateri, joka on peräisin saaren vulkaanisen historian keskivaiheilta. Se on myös saaren parhaiten säilynyt kraateri; tämän kaltaisia kraatereita on saarella vain kolme. Kraateri sijaitsee kolmen keskiselänteen, jotka antavat saarelle sen epäsäännöllisen tähtimäisen muodon, kärjessä. Huomiotaherättävän kraaterin sisähalkaisija on 259 metriä ja syvyys 110 metriä. Sen vulkaanisen tuhkan peittämä pohja on tasainen. Kraaterissa vallitsee taianomainen ilmapiiri: kraaterin seinämät toimivat luonnollisena äänieristeenä, joten täällä vallitsee syvä hiljaisuus, jonka rikkovat vain yli lentävät linnut. El Golfon jyrkänteeltä laskeutuvat pasaatituulet ovat muokanneet kraaterin eteläpuolta, jossa tavataan kanarianyrttiä ja kanervaa, kun taas kraaterin pohjoispuolella ei kasva juuri mitään. Kraaterin pohjalla viljeltiin ennen muinoin pienellä alueella perunaa. Kraaterin pohjalle johti polku, joka on nykyisin kunnostettu.

Imagen
Subtítulo
Reitti: La Llanía, El Hierro
Título
Hoya de Fireban näköalatorni

Tämä näköalatorni sijaitsee kraaterin äärimmäisellä eteläreunalla alueella, johon tulivuoresta purkautunut vulkaaninen tuhka eli lapilli laskeutui. Lapillia kutsutaan Kanariansaarilla nimellä picón. Näköalatornin vasemmalla puolella on Fireban huippu, jossa voit sadepäivinä nähdä erikoislaatuisen värikontrastin. Näköalatornista avautuvat kirkkaina päivinä upeat näkymät muille saarille, kuten La Gomeralle ja Teneriffalle. Kraaterin eteläreunalla, jossa tämä näköalatorni sijaitsee, kiemurtelee pitkä La Virgenin polku Dehesan ja Valverden välillä. Hoya de Fireba sijaitsee La Llanían ja La Maretan rajalla; Neitsyt Mariaa kuljetetaan täällä juhlakulkueessa yhdestä kylästä toiseen. La LLaníassa El Golfon laakso luovuttaa Neitsyen El Pinarille, jonka jälkeen Neitsyt saapuu Isoran kylään La Maretassa.

Imagen
Subtítulo
Reitti: La Llanía, El Hierro
Título
Noitien tanssipaikka

Tämä pieni tasanko oli ennen asutusta metsäaukio, joka tunnetaan noitia koskevista kansantaruistaan. Niiden mukaan aukiolla ei kasvanut puita, koska täällä tanssivat noidat. El Hierron, ja yleensäkin Kanariansaarten asukkaat, olivat hyvin taikauskoisia. Noitien tanssipaikkoja kutsutaan täällä nimellä ”bailadero”. Tällaisia tanssipaikkoja on muillakin Kanariansaarten saarilla. Bailaderoksi kutsutaan myös paikkoja, joihin alkuperäiset asukkaat jättivät karjaa ilman ruokaa pyytääkseen sadetta jumalilta. Tästä juontuvaa sanaa ”baladero” alettiin käyttää perimätiedon mukaan myös noitien yhteydessä, jolloin se muuntui muotoon “bailadero”.

Imagen
Subtítulo
Reitti: La Llanía, El Hierro
Título
La Llanían näköalatorni

Tämä näköalatorni on upea luonnollinen parveke, josta avautuvat huikeat näkymät El Golfon laaksoon. Vuoren seinämässä kasvaa runsaina rykelminä laurisilvaa. Täällä tapahtui aikoinaan valtava maanvyörymä, joka vei mukanaan meren pohjaan suuren osan saaresta. Golfon laakso on tulosta painovoiman järkkymisestä: saaren liian suuri korkeus aiheutti epävakauden, joka johti jättiläismäiseen romahdukseen. Sen vuoksi laaksossa on mahtavia jyrkänteitä, jotka ovat joissakin paikoissa lähes pystysuoria. Tästä ovat esimerkkinä Tibatajen jyrkät kalliot, jotka ulottuvat aina mereen asti Roques de Salmorissa. Vasemmalla on loivempaa maastoa ja Tanganasogan tulivuori. Se täytti yhtenä tulivuorena maanvyörymän aiheuttaman vajoaman, josta muodostui El Golfon alatasanko.

Imagen
Subtítulo
Reitti: La Llanía, El Hierro
Título
La Llanían kanervat

Kanervat osoittavat horisontaalisen sateen merkityksen pasaatituulien puhaltamien pilvien keräämän veden ansiosta. Haisuviherpuun tavoin kanervan varret ja lehdet tiivistävät pilvien pisarat, jotka satavat maahan. Kovettunut maaperä estää veden suodattumisen aluskerrokseen ja täyttää puun juurella olevan vesivarannon. Tämä kekseliäästi kerätty vesi kasautuu La Llanían lähteeseen, joka on tämän Nisfaden ylätasangon pohjoisreunaa kiertävän reitin lähtö- ja päätöspiste. Pienestä koostaan huolimatta La Llanían ”uudessa” lähteessä on vettä ympäri vuoden, joten alueen asukkaat voivat jopa kuljettaa sieltä vettä karahveissa koteihinsa.

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
7
54784
10 13
262
10045