Caldera Blanca

Patikoi vulkaanissa maisemissa Lanzarotella

Lanzaroten saaren keskusosassa sijaitsevan Caldera Blancan reitti kulkee laajan laavan peittämän erämaan halki. Maisemaa ovat muovanneet 1730 ja 1736 tapahtuneet tulivuorenpurkaukset. Kaksi päähuippua, Caldereta and Caldera Blanca, ovat saaneet alkunsa kahdesta kartiosta, jotka syntyivät aikaisemmissa tulivuorenpurkauksissa. Caldera Blanca on yksi korkeimmista huipuista tässä Lanzaroten saaren keskiosassa sijaitsevassa tuliperäisessä vuoristossa.

Kaikille sopiva kävelyreitti

Caldera Blancan kävelyreitti alkaa La Iglesia de los Dolores -kirkolta, joka on saaren suojelupyhimyksen pyhäkkö. Se sijaitsee pohjoisella laidalla, jolle Timanfayan laavavirta on pysähtynyt. Täältä alkaa kymmenen kilometrin patikkareitti, joka koostuu enimmäkseen tasamaastosta. Reitillä on niin polkuja kuin asfalttiteitä, ja se sopii kaikentasoisille patikoitsijoille. Reitin kesto on kolme tuntia. Muistathan pukeutua asianmukaisiin vaatteisiin ja jalkineisiin. Ota myös mukaan aurinkosuoja ja riittävästi juotavaa.

Pituus
9,97 km
Public transport
Localidad
Tinajo
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Caldera Blanca
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Nuestra Señora de los Volcanes

Kirkon sijaintipaikka liittyy suoraan tulivuoreen, koska 1700-luvun purkauksen yksi pohjoisista laavavirroista ulottui aina tänne asti. Tästä meitä muistuttaa risti, joka on pystytetty kirkon lähellä olevalle kiviniemekkeelle. Sen vuoksi saaren suojeluspyhimystä, Nuestra Señora de los Doloresia, jota myös tässä kirkossa palvotaan, on alettu nimittää tulivuorten neitsyeksi (Virgen de los Volcanes).

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Polkumylly

Mancha Blancan kaduilla on maataloudessa käytetyn vanhan jauhemyllyn, ns. polkumyllyn, jäänteet. Niitä käytettiin aiemmin paljon, tosin Tinajossa on jäljellä tällaisia myllyjä vain kaksi. Roomalaisajoilta peräisin olevia polkumyllyjä veti eläin liikuttamalla myllynkiven napaa, jolloin jauhinkivet pyörivät rattaiden läpi.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Karsti

Vuoden 1730 tulivuorenpurkaus peitti alleen koko saaren keskiosan. Se tuhosi noin 30 kylää ja Lanzaroten parhaimmat maanviljelysalueet. Sen vuoksi saaren keskiosa on nykyisin lähes kokonaan karstia, nuorta laavakerrostumaa, joten alueella ei voi harjoittaa mitään elinkeinoa. Reitin vierellä näkyy vain eri muotoisia laavamuodostelmia sikin sokin kaaottisena rykelmänä.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Hevosenkenkä

Ensimmäisenä eteen tulee La Calderetan kartio. Kun kurkistat kraaterin suuaukosta huomaat sen olevan hevosenkengän muotoinen. Tämä johtuu siitä, että kraateri on auki siihen suuntaan, josta laavavirta purkautui. Kraaterissa näkyy värieroja ja sulaneempia alueita, sillä tämä kraateri purkautui vulkaanisella ajalla ennen Timanfayan tulivuorenpurkauksia. Karjankasvatuksesta tällä paikalla todistavat kraaterin avonaisessa aukossa sijaitsevat rakennelmat, jotka on valmistettu limitetystä kivestä ilman laastia, vesisäiliön jäänteet ja karja-aitaukset karstin huipulla lähempänä kraateria.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Rakastunut paimen

Caldera Blancan juurella on pari limitetyistä kivistä ilman laastia valmistettua karja-aitausta. Tässä ympäristössä pystyikin elämään vain karjankasvattaja. Saatat myös nähdä vuohia vaeltamassa kraaterin sisäpuolella. Yksi aitaus on sydämenmuotoinen (josta oletus rakastuneesta paimenesta); muodon erottaa parhaiten nousemalla tulivuoren kuvetta pitkin.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Suuri kraateri

Caldera Blancan vulkaaninen kartio on luultavasti syntynyt veden ja magman yhteisvaikutuksesta eli purkauksessa, jossa laava on sekoittunut veteen. Tämä tulivuori kuuluu ns. sarjaan III eli ajanjaksoon ennen uusimpia tulivuorenpurkauksia. Se on yksi saaren keskiosien korkeimmista tulivuorista. Kraaterin sisällä harjoitettiin ennen muinoin maanviljelystä, koska sen pohja on suhteellisen tasainen. Kraaterin nimi juontaa pinnan kalkkiutumisesta, joka kovettaa vulkaanista peitettä. Se antaa kartiolle sille ominaislaatuisen vaalean värin, joka erottuu selvästi maisemasta.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Maisemat Timanfayalle

Caldera Blancan korkeimmalta eteläreunalta aukeaa upea näköala Timanfayan tulivuorille. Voit täältä käsin ihailla hyvin Montañas de Fuegon vuorijonoa ja muita kraatereita, jotka ovat tulosta Kanariansaarten kaikkien aikojen suurimmasta tulivuorenpurkauksesta. Horisontissa siintävät kolmen eri aikakaudella muodostuneen tulivuoren suuret jonot: Macizo del Fuego, Montañas del Fuego ja Pico Partido, vaikka ne näyttävätkin kuuluvan yhteen ja samaan tulivuorikokonaisuuteen.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Ennen tulivuorenpurkausta

Kun olet laskeutunut Caldera Blancan länsikuvetta pitkin eteesi avautuu laakso, joka antaa meille viitteitä siitä, millainen Lanzaroten keskiosa oli ennen 1700-luvun tulivuorenpurkauksia. Vuosien 1730–36 purkaus tuhosi 30 % saaren pinta-alasta ja parhaimmat maatalousalueet, ja kolmasosa väestöstä lähti saarelta. Tämän nykyisin eristäytyneenä karstin keskellä olevan alueen ja äskettäisten laavamuodostelmien, joiden läpi kuljimme paluureitillä, välisen eron huomaa selvästi.

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
3
54784
10 13
262
10045