Rambla de Castro

Patikoi palmulehdossa, josta on näköala merelle

Los Realejosin kunnassa pohjoisella Teneriffalla sijaitseva Rambla de Castro on monimuotoinen luonnonsuojelualue, jolla voit tutustua jälkiin viljelystä. Reitti lähtee Los Roquesista merenrannalta, ja se päättyy Hacienda de Castroon, jossa kerrotaan merirosvojen hyökkäyksistä saarelle menneinä vuosisatoina. Voit myös tutustua upeaan Casona de Castro -kartanoon ja La Godejuelaan, jossa höyrykoneella toimivaa vesipumppua käytettiin ensimmäisen kerran Teneriffalla.

Linnoitus merirosvohyökkäyksiä vastaan 1700-luvulta

Kahden kilometrin mittaisella Rambla de Castron reitillä ei juuri ole rinteitä, ja sen voi kulkea molempiin suuntiin. Reitti kannattaa aloittaa Maritimin hotellilta ja päättää San Pedron näköalapaikalle, josta on julkiset liikenneyhteydet takaisin lähtöpaikkaan. Helppoon kävelyreittiin kuuluu mukulakivipolkuja, maastotietä ja perinnepolkuja. Näkemisen arvoisia ovat myös 1700-luvulla rakennettu San Fernandon linnoitus sekä Pyhän Pietarin kappeli, jossa on merkittävä puinen pyhimyspatsas barokkiajalta.

Pituus
4 km
Public transport
Localidad
Los Realejos
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Rambla de Castro
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Castron rotko, Teneriffa
Título
Reitin alku

Reitti mutkittelee ensin Burgadon lahdella. Sen kaksi laavakerrostumaa ovat tulosta rannikkolinjan vetäytymisestä merieroosion vuoksi, mikä on antanut lahdelle sille tyypillisen kuperan muodon.

Imagen
Subtítulo
Castron rotko, Teneriffa
Título
Meren ylle kurkottavat villiartisokat

Tämä alue tunnetaan nimellä Punta de Los Pejes Verdes; näköalatornista aukeavat upeat maisemat Roque Grandelle ja Roque Chicolle. Näiden laavakerrostumien perusta on tulosta jyrkänteen vetäytymisestä merieroosion vuoksi. Se on luonut viehättäviä onkaloita, joihin aallot lyövät sisään. Ympärillä levittäytyy ainutlaatuinen villiartisokkakasvusto aina merelle asti.

Imagen
Subtítulo
Castron rotko, Teneriffa
Título
Matkailukeskuksen läpi kulkeva reitti

Reitin varrella on matkailukeskus, joka on seurausta 1970-luvun kaupunkikehityksestä. Banaaniviljelmät korvattiin tällöin näillä rakennuksilla, jotka ulottuvat aina jyrkänteen reunalle asti muokaten maisemaa.

Imagen
Subtítulo
Castron rotko, Teneriffa
Título
Laurisilvan peittämä rotko

Reitin polku kulkee neljän rotkon läpi. Tässä ensimmäisessä rotkossa kasvaa runsaasti laurisilvaa, joka ulottuu aina uoman alkulähteille Los Realejosin ylängölle. Täällä sijaitsee myös samanniminen viinitarha.

Imagen
Subtítulo
Castron rotko, Teneriffa
Título
Teollisuuden uranuurtajien rauniot

Aloitat täällä laskeutumisen 211 porrasta pitkin lumoavaan paikkaan: La Gordejuelan pumppulaitoksen raunioille. Hamilton-yritys asensi tänne vuonna 1903 saaren ensimmäisen höyrykoneen. Täältä saatiin Kanariansaarten valkoista kultaa eli vettä alueen banaaniviljelmien kasteluun. Näitä viljelmiä näkyy vielä nykyäänkin etenkin reitin lopussa. Alue oli suosittu matkailukohde jo 1800-luvulla Gordejuelan vaikuttavien vesiputousten ansiosta veden suihkutessa aina merelle asti.

Imagen
Subtítulo
Castron rotko, Teneriffa
Título
Fajanan ranta

Rannan uusi kävelyreitti vie sinut vähän aikaa sitten käyttöön otetulle vesilaitokselle, mikä kertoo myös veden merkityksestä tässä suojellussa ympäristössä. Rannalla on pohjoisen rannikolle tyypillisiä notkoja, joissa on suuria eroosion pyöreäksi muotoilemia kiviä.

Imagen
Subtítulo
Castron rotko, Teneriffa
Título
Varo merirosvoja

Pidä varasi, sillä horisontissa saattaa lepattaa pääkallopurje: tämän pienen linnakkeen tehtävänä oli ennen muinoin suojella rikasta haciendaa merirosvoilta. Merirosvot hyökkäsivät usein Teneriffalle 1400- ja 1600-luvuilla, kuten myös muualle saaristoon. San Fernandon pieni tykkilinnoitus on jäänne tältä ajalta, sillä laivojen lastit purettiin tämän ulkoneman alarannalla. Tykkilinnoituksen rakennutti Hernando de Castro 1500-luvulla Teneriffan valloittajan Alonso Fernández de Lugon käskystä.

Imagen
Subtítulo
Castron rotko, Teneriffa
Título
Eedenin puutarha

Matkailijat ja kirjailijat ovat kutsuneet tätä paikkaa muun muassa Eedenin puutarhaksi, ihastuttavaksi kolkaksi ja kaikkein kauneimmaksi. Tämä saaren yksi kauneimmista palmulehdoista näyttäytyy vielä nykyäänkin kaikessa loistossaan kätkien sisäänsä upean Castron herraskartanon. Se on hyvä esimerkki 1500-luvun Kanariansaarten perinteisestä maataloarkkitehtuurista, jonka tyypillisiä rakennelmia ovat sisäpihat, puuparvekkeet ja ulkopesuhuoneet.

Imagen
Subtítulo
Castron rotko, Teneriffa
Título
Risti maisemassa

Herraskartanolta kiivetään perinteistä kivettyä polkua pitkin 1500-luvulla rakennetulle San Pedron kappelille, jossa on kiinnostava barokinaikainen apostilipuukaiverrus. Kappelin edessä kohoava puuristi näyttää siunaavan tämän ihastuttavan paikan. Reitti päättyy lopulta San Pedron näköalatornille. Täältä aukeavat mahtavat maisemat Teneriffan pohjoisrannikolle ja rantaviivalle, jota pitkin reitti on kulkenut, kuten länteen suuntavalle polulle kohti San Juan de la Ramblaa.

Kestävyys
Sostenibilidad
- Älä jätä koskaan minkäänlaista jätettä ympäristöön, mukaan lukien tupakantumpit. Ruokajätteet edistävät jyrsijöiden ja kodittomien kissojen lisääntymistä, mikä on vakava uhka villieläimille.
- Kunnioita eläimiä, älä häiritse tai ruoki niitä. Jos näet loukkaantuneen yksilön, voit ilmoittaa siitä hätänumeroon 112. Älä poimi kukkia tai kasveja.
- Älä kerää tai ota kiviä tai muita luonnonkappaleita mukaasi. Älä myöskään muokkaa tai pinoa niitä surullisen kuuluisiksi "torneiksi".
- Kunnioita reittien merkintöjä. Merkityiltä reiteiltä ja alueilta poistuminen aiheuttaa vahinkoa ympäristölle ja voi myös olla vaarallista sinulle ja mukanasi oleville.
- On turvallisempaa pitää lemmikki kytkettynä.
- Yritä olla häiritsemättä ympäristön rauhaa liian kovilla äänillä (kova musiikki, huudot...).
1
54784
10 13
262
10045