UUSIMMAT TIEDOT: Koronavirus (COVID-19) tässä

KANARIANSAARTEN

ENSIMMÄISET

ASUTTAJAT

Kanariansaarten alkuasukkaat olivat berberiperäisiä kansoja, jotka asuttivat Kanariansaaria Kastilian kuningaskunnan valloitukseen vuosien 1402 ja 1496 välillä saakka. Vaikka kaikilla kansoilla oli yhteiset juuret, kullakin saarella oli omat lakinsa ja tapansa, mikä aiheutti usein yhteenottoja asutuskeskusten välillä. Lasketaan, että ensimmäisten asuttajien on täytynyt saapua saarille noin 400-luvulla eaa, joten alkuasukkaat elivät eristettyinä saaristossa miltei kahden tuhannen vuoden ajan ja loivat oman kulttuurin ja karuun ja vulkaaniseen ympäristöön mukautuneen elämäntavan.

KANARIANSAARTEN
ALKUPERÄISKANSAT

La Palma

benahoaritat
eli auaritat

El Hierro

bimbachet

Teneriffa

guanchet

La Gomera

gomeritat

Gran Canaria

kanarialaiset

Fuerteventura
ja Lanzarote

majot

Kanariansaarten alkuasukkaat olivat ainoa Makaronesian alueella asuva alkuperäiskansa. Valtaosa asui luolissa, vaikkakin Lanzarotelta ja Gran Canarialta on löydetty jäänteitä asutuskeskuksista, joilla oli metsästykseen ja karjanhoitoon ja joissakin yksittäistapauksissa maanviljelykseen perustuva talous. Kotoperäisillä eläimillä, kuten vuohella ja lampaalla, oli tärkeä osa heidän toimeentulossaan. Niistä saatiin juuston, voin ja lihan lisäksi nahkoja vaatetukseen ja luita työkalujen valmistukseen. Guanchet ovat esimerkki kehityksestä äärimmäisessä elinympäristössä, johon voi nykyään tutustua läheltä heidän historian mittaan jättämänsä merkittävän arkeologisen perinnön ja jäljen ansiosta.

/
Todiste
maanviljelyksen
järjestäytyneisyydestä

Cenobio Valerónin arkeologinen puisto koostuu valtavasta yhteisviljavarastosta, jota Gran Canarian alkuasukkaat käyttivät viljan varastointiin. Ryhmässä on yli 300 pehmeään kallioon porattua siiloa, jotka on yhdistetty keskenään eri tasoilla. Siellä voi vierailla vapaasti, kulkea omia aikojaan tällä esihistoriallisella insinöörityöllä ja uppoutua saaren kulttuuriperintöön. Jos haluat, voit myös palkata oppaan, joka selittää sinulle kaikki tämän rakennelman salaisuudet.
Katso Cenobio Valerón

/
Alkuasukkaiden
taide

Maalattu luola (Cueva Pintada) on saarten tärkeimpiä arkeologisia kohteita. Kokonaisuus koostuu taloryhmästä, joka ympäröi kallioon kaivettua luolaa. Sille päästäkseen on ensin ylitettävä kävelysilta, joka kulkee muinaisen asutuskeskuksen raunioiden yli. Siltä voi nähdä, kuinka muinaiset asumukset oli järjestetty ja jaoteltu. Luolan sisällä yllättävät sen seiniä koristavat geometriset aiheet, selkeä esimerkki aikakauden taiteellisista kuvauksista, joita voi koko onkaloa suojaavan lasikupolin ansiosta tarkastella hyvin läheltä.
Katso Maalattu luola (Cueva Pintada)

/
Guanche-muumiot

Muiden sivilisaatioiden tapaan guanchetkin harjoittivat muumiointia hautajaisriittinä. Eri tutkimukset ovat osoittaneet, että heidän tekniikkansa ja taitonsa ylsivät muihin kulttuureihin, kuten Egyptin, verrattavalle tasolle. Vaikka tämä rituaali oli vain Teneriffan ja Gran Canarian alkuasukkaiden tapa, nykyään muumioita pidetään guanche-kulttuurin tärkeimpinä jäänteinä.

Nähdäksesi ne läheltä käy Teneriffan luonto- ja ihmismuseossa (Museo de la Naturaleza y el Hombre de Tenerife) (arkeologinen museo (Museo Arqueológico)), jossa on yli 140 palsamoitua jäännöstä ja 12 täydellistä muumiota. Vanhimmat niistä, saarten vanhimmat, ovat yli 1 700 vuoden ikäisiä.

/
Hyvin
läsnä
oleva kulttuuri

Vaikka alkuasukkaiden osuus saarilla väheni 1400-luvun kastilialaisvalloituksesta alkaen, erilaiset tutkimustyöt ja nykyinen kulttuurinen tietoisuus ovat saaneet aikaan sen, että guanche-kulttuuri on hyvin esillä kaikilla saarilla. Belmacen luolassa (Cueva de Belmace) La Palmalla, El Julanissa El Hierrolla, La Gomeran arkeologisessa museossa (Museo Arqueológico) ja Gran Canarian kanarialaisessa museossa (Museo Canario) on mittava perintö, joka tutustuttaa Kanariansaarten menneisyyteen.