Santa Cruz de La Palma: historiallinen pääkaupunki

Tutustu Isla Bonitan viiden vuosisadan mittaiseen historiaan.

La Palman pääkaupungilla on uskomattoman rikas historia, josta voisi kirjoittaa mukaansatempaavan romaanin. Sen mukulakivikaduilla, komeissa kartanoissa ja kirkoissa voi nähdä vieläkin jälkiä merirosvoista, korsaariesta ja Flanderista tai Irlannista kotoisin olevista sukuvuista, jotka tekivät kaupungista erään Espanjan valtakunnan tärkeimmistä kaupankäynnin keskipisteistä 500 vuoden ajan. Menneisyys on yhä läsnä sen muistomerkeissä ja rakennuksissa, joten kävely kaupungin pääväylää Calle Realia pitkin on todellinen matka historiaan.

Imagen
Castillo de Santa Catalina
Castillo de Santa Catalina
Contenido

"Erittäin jalo ja hyvin uskollinen kaupunki Santa Cruz de La Palma.". Tämä Calle Realilla sijaitseva kyltti muistuttaa ohikulkijaa La Palman pääkaupungin tärkeydestä 1500-luvulla.

Tuohon aikaan Santa Cruz de La Palma oli elinvoimainen, vauras ja monikulttuurinen kaupunki, mikä teki siitä joksikin aikaa myös pelottavia merirosvoja kiinnostavan kohteen. Yksi tunnetuimmista hyökkäyksistä tapahtui 21. heinäkuuta 1553, kun Pata de Palona tunnettu korsari François Le Clerc piiritti ja ryöväsi kaupunkia laivastonsa kanssa yli kymmenen päivän ajan.

Tätä tapahtumaa on jo muutaman vuoden ajan muisteltu niin sanottuna korsaarien päivänä, jota vietetään yleensä elokuussa. Tänä päivänä saaren nuoret esittävät dramatisoituja esityksiä merirosvojen ryöstöretkestä, ja illalla järjestetään erilaisia musiikkiesityksiä.

Jos haluat nähdä jäänteitä taistelusta, jonka jälkeen kaupungin muureja vahvistettiin, voit vierailla Avenida Marítimalla sijaitsevassa Santa Catalinan linnassa, joka julistettiin historiallis-taiteelliseksi muistomerkiksi 1950-luvulla. Kaupungin pohjoispuolen uloskäynnin luona mahtipontisesti odottava Santa María -alus on todiste siitä, että Isla Bonitan ja Amerikan välillä vallitsi voimakas suhde.

Contenido

Alonso Fernándezin vuonna 1493 perustaman kaupungin rikkaudet eivät kuitenkaan houkutelleet vain merirosvoja. Sen äveriäs kauppasatama houkutteli pian eri puolilta maailmaa kauppiaita, jotka myös jättivät oman jälkensä pääkaupunkiin. Monet näistä kauppiaista rakensivat joitakin kaupungin kuuluisimmista rakennuksista, kuten 1700-luvulla rakennetun Salazarin palatsin, joka on yksi hienoimmista esimerkeistä aatelisarkkitehtuurista.

Saari onnistui houkuttelemaan lukuisia flanderilaisia sukuja, jotka liittoutuivat avioliittojen kautta Santa Cruz de La Palman vaikutusvaltaisimpien sukujen kanssa. Vierailijat voivat tutustua flaamilaisten historiaan käymällä El Salvadorin kirkossa, jossa on merkittäviä flaamilaisia kaiverruksia, tai Santo Domingon kirkossa, jossa säilytetään merkittävää kokoelmaa Kanariansaarilta peräisin olevaa flaamilaista maalaustaidetta. San Franciscon kirkossa sijaitsevan Santa Ana, Neitsyt ja lapsi -nimisen kuvan puuveistos on myös hyvä esimerkki vallasta, joka flaameilla oli saarella sokerin viljelyn ja kaupallistamisen ansiosta.

Monien Santa Cruz de La Palman asukkaiden suonissa virtaa myös irlantilaisperäistä verta. Dionisio O'Daly oli irlantilainen kauppias, joka käynnisti Espanjan ensimmäiset demokraattiset vaalit väestönlaskennan perusteella vuonna 1773, ja kaupungissa on hänen sukunimensä mukaan nimetty katu.Hänen perintönsä näkyy myös Santa Cruz de La Palman kaupungintalon aitiossa ja pääportaikossa, jossa on koteloitu katto.

Contenido

Kriitikot pitävät Kanariansaarten parhaana renessanssikokonaisuutena Plaza de Españaa, jonka edessä on aukio, suihkulähde ja kaupungintalo.

Plaza de la Alameda ja Placeta del Borrero ovat kaksi muuta esimerkkiä viehättävistä aukioista La Palman pääkaupungissa, puhumattakaan Plaza de San Franciscosta, jonka yhdessä kulmassa on kaunis samanniminen kirkko ja museo.

Santa Cruz de La Palma on muistomerkki itsessään, ja sen palatsit, muurit, mukulakivikadut ja kappeleiden ja kirkkojen moderni taide ilahduttavat historian ystäviä. Sitä ei ole tosiaan turhaan julistettu kokonaisuudessaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi kohteeksi historiallis-taiteellisen muistomerkkien kategoriassa. Sen läpi käveleminen on hauska matka ajassa taaksepäin kaikenikäisille.