César Manriquen taide

Kanarian taide ja luonto

César Manrique on modernin kanarialaisen taiteen tunnetuin taiteilija. Tämän maailmankansalaisen kotisaari, Lanzarote, oli se paikka, joka epäilemättä eniten vaikutti hänen tapaansa tulkita taidetta ja johon hän jätti suurimman jälkensä.

Ympäristönsuojelun edelläkävijänä taiteilijan poikkeuksellinen näkemys luonnon ja ihmisen suhteesta näkyy suurimmassa osassa hänen töistään. Kaikkialla saaristossa voi todeta, kuinka hänen taiteensa on kunnianosoitus Kanariansaarille ja taiteilijan kotimaalle. Pienet paljon puhuttavat kolkat, joissa voi kokea syvän yhteyden luontoon.

Contenido

César Manrique (1919-1992) syntyi Arrecifessa Lanzarotella. Taidemaalari, kuvanveistäjä, arkkitehti ja monitieteellinen taiteilija opiskeli Madridissa. Ympäri maailmaa järjestettyjen lukuisten näyttelyiden jälkeen hän muutti New Yorkiin, 60-luvun taiteen mekkaan. Vielä samalla vuosikymmenellä taiteilija palasi Lanzarotelle ja asettui asumaan pysyvästi synnyinsaarelleen.  Silloin hän aloitti henkilökohtaisimman ja kunnianhimoisimman projektinsa: itse saaren käyttämisen luonnonmukaisena maalauspohjana. Taiteilijan maataan kohtaan tuntema rakkaus heijastuu hänen teoksissaan, kunnioitus luontoa ja paikallista arkkitehtuuria kohtaan. Vuonna 1978 hän sai kansainvälisen ekologia- ja turismipalkinnon.

Contenido

César Manrique seurasi taiteessaan aikansa virtauksia, mutta hänen teoksensa Kanarian alueella erottuvat uusien taidemuotojen tulkinnoista. Manrique pyrki kaikissa teoksissaan kunnioittamaan mahdollisimman paljon ympäristöä ja sulauttamaan työnsä siihen saumattomasti. Näköalatornit, puutarhat, rannikon asetelmat, kulttuurikeskukset…Ainutlaatuisia ja moderneja kohteita sisältävä luettelo on loputon. Manriquen taidetta voi ihailla ennen muuta Lanzarotella, mutta myös Fuerteventuralla, Teneriffalla, La Gomeralla ja El Hierrolla.

Contenido

Paikka oli ensimmäinen César Manriquen luoma taiteen, kulttuurin ja matkailun keskus ja yksi selkeimmistä esimerkeistä taiteen ja luonnon välisestä harmoniasta. Taiteilija hyödynsi osaa tuliperäisen tunnelin sisätiloista luodakseen poikkeuksellisen kauniin luonnonauditorion. Sen vieressä on palmupuutarha, jossa on tekojärvi ja Casa de los Volcanes -museo, kiinnostava tulivuoritieteen ja kulttuurin keskus.

Contenido

César Manriquen vahva sitoutuminen työhön ja voimakas ympäristöajattelu innoitti hänet hyödyntämään tuliperäisiä kuplia omassa kodissaankin, jossa hän asui vuosia. Nykyään talossa, jossa monet aikakauden kuuluisat persoonat ja muut taiteilijat vierailivat, on taiteilijan nimeä kantava säätiö. Manriquen ja hänen yksityiskokoelmansa taideteoksilla koristeltujen huoneiden kiertäminen on paras tapa ymmärtää tämän vertaansa vailla olevan taiteilijan ajatuksia ja lahjakkuutta.

Contenido

Rannikolla sijaitseva Lago Martiánez on upea esimerkki merelle aukeavasta arkkitehtuurista. Tämä pinta-alaltaan 33.000 neliömetriä suuri laguuni on muotoiltu jättimäisen smaragdin muotoon. Siinä olevilla viidellä saarella on ravintoloita, grillejä ja juhlatiloja. Kotoperäisiä kasveja sisältävät terassit ja puutarhat luovat omalta osaltaan eksoottisen ilmapiirin ja kokonaisuuden, jossa on useita taiteilijan veistoksia, jotka sulautuvat täydellisesti perinteiseen Kanarian arkkitehtuuriin.

Contenido

Muita taiteilijan teoksia, joihin voi tutustua Kanariansaarilla