Viimeaikainen vulkanismi: La Palman historiaa

La Isla Bonita on kiehtova geologinen matkakohde sen alueella tapahtuneiden erilaisten purkausten ansiosta.

La Palman saari on yksi Kanariansaarten nuorimmista saarista, joka syntyi 4 000 metriä merenpinnan alapuolella sijaitsevasta vedenalaisesta tulivuoresta. Saari kasvaa yhä edelleen, mikä tarkoittaa ainutlaatuista, alati etenevää näytelmää luonnon voimasta. Saaren kuori avautuu sen ytimeen asti, ja tulikuumaa maa-ainesta nousee esiin laavan muodossa maan sisältä. Viimeksi näin tapahtui syyskuussa 2021.

Imagen
Volcán. El Paso. La Palma.
Volcán. El Paso. La Palma.
Contenido

La Palman uudeksi tulivuoreksi kutsutun tulivuoren laavaa on päässyt mereen, missä se on jättänyt jälkeensä useita uusia, vielä neitseellisiä rantoja, joilla meri ja musta hiekka lupaavat loputtomia mahdollisuuksia uintiin, vesiurheiluun tai valaiden tarkkailuun tulevaisuudessa.

Cumbre Viejan alueella sijaitsevan tulivuoren kraatterista purkautuvat laavasuihkut tulivat ulos ja kulkivat El Pason, Los Llanos de Aridanen ja Tazacorten kuntien läpi . Nämä laavavuot virtasivat ulos Atlantin valtamereen ja näin kasvattivat saaren kokoa useissa sen eri osissa.

Saaren asukkaat elivät lähes kolme kuukautta epävarmuuden vallassa, sillä maakuoressa ammotti useita avoimia aukkoja, jotka ovat jättäneet jälkeensä mahtavan vuoren ja uuden maiseman, jota on mahdotonta unohtaa. Nykyään La Palmasta järjestetään tutustumisretkiä uudelle vuorelle turvallista polkua pitkin valtuutettujen yritysten johdolla..

Contenido

Kaikki Kanariansaarten maa-alueet ovat vulkaanista alkuperää, minkä vuoksi monet Kanariansaarten rannoista ja etenkin La Palman rannat ovat mustaa hiekkaa. UNESCO onkin tunnustanut koko saaren biosfäärialueeksi ja Starlight-säätiö Starlight-suojelualueeksi ja -kohteeksi..

Fuencalientessa sijaitsee myös Teneguía-tulivuori; sen purkaus vuonna 1971 oli huikea spektaakkeli, joka muutti seudun maantieteellisiä muotoja ja synnytti alueelle uuden tulivuorimaiseman. Kyseinen alue on julistettuLos Volcanes de Teneguía erityiseksi luonnonmuistomerkiksi.